Vuokatti 2022: Olympiafestivaalit päätökseen – viimeinen kisapäivä täydensi Suomen mitalisaalista 

Myös viimeisenä kisapäivänä päästiin mitalien makuun, kun Erik Saravuo nappasi alppihiihdossa hopeaa ja Suomen maastohiihtäjät toivat viestipronssia. 

Erik Saravuo avasi suomalaisittain viimeisen päivän mitalitilin ja laski hopealle paripujottelussa. Voitto meni Italian Edoardo Saraccolle. Finaalilaskut olivat Suomen ja Italian välinen kamppailu, sillä pronssista laskivat Eduard Hallberg ja Italian Andrea Bertoldini. Sen kamppailun voitto meni Italiaan, mutta neljännellä sijallaan Hallberg täydensi hienosti päivän menestystä alppihiihdossa. 

– Tämä päivä meni aivan suunnitelmien mukaan. Lähdettiin palkintopallisijaa hakemaan ja se tuli. Vähän nuo vikat laskut kaatui muutamaan virheeseen. Ilman niitä olisi varmaan kultakin voinut tulla. Laskeminen oli hyvää ja keskittyminen oli hyvää eli ei muuta kuin virheet pois ja kovempaa, Saravuo kommentoi päivän suorituksia. 

Saravuo edustaa Helsinki Ski Clubia ja Kuopion alueen urheiluakatemiaa. Häntä valmentaa Eemeli Pirinen

Jesperi Kemppainen täydensi onnistunutta suomalaispäivää 5:nnellä sijallaan. 

Tyttöjen paripujottelussa Riia Pallarin sijoitus oli 20:s ja Veera Alaniskan 27:s. Silja Koskinen ei startannut kisaan. 

Maastohiihtäjillä pronssinen päätös 

Maastohiihtäjät päättivät kisaviikkonsa mitaliin, kun Suomen joukkue nappasi pronssia 4 x 5 kilometrin sekaviestikilpailussa. Joukkueessa hiihtivät Ike Melnits, Elsa Torvinen, Niko Anttola ja Fanny Kukonlehto

– Kyllä tämä viestimitali tuntuu tosi hienolta. Urheilijat tekivät aivan mahtavat suoritukset. Kaikki joutuivat kovaan paikkaan, mutta pää kesti hyvin. He tekivät omat hiihdot, eivätkä lähteneet liian kovaa liikkeelle ja oli voimia toiselle kierrokselle. Se oli meidän taktiikkana, ja urheilijat toteuttivat sen aivan mahtavasti ja taistelivat kyllä hienosti. Tuntuu kyllä todella hienolle, kiteytti valmentaja Jaakko Halonen

Ampumahiihdon kisaviikko päätökseen viestillä 

Ampumahiihdon viimeinen kisamatka oli 4 x 6 kilometrin sekaviesti. Suomen joukkueessa hiihtivät Nea Vähäsarja, Rebecca Sandnäs, Arttu Heikkinen ja Eemi Naumanen. Viestivoitto meni Ranskaan, Suomen sijoitus oli 10:s. 

– Toivoin joukkueelle onnistumisia hyvin menneen kauden jälkeen, mutta kotiyleisö toi tekemiseen paineita, eikä päästy sille tasolle, mihin olisi ollut potentiaalia. Nuorilla urheilijoilla on usein oppimista suoritusvarmuuden kanssa. Tämä oli heille hyvä oppimiskokemus, totesi valmentaja Adam Adamson. 

Suomen joukkue neljäs yhdistetyn joukkuekilpailussa 

Suomalaisittain kilpailusuoritukset päätti Lahdessa yhdistetyn sekajoukkuekilpailuun osallistunut nelikko Alva Thors, Herman Happonen, Annamaija Oinas ja Eelis Meriläinen. Tuloksena oli Itävallan voittamassa kilpailussa nelossija, joka oli suomalaisten paras sijoitus Lahdessa käydyissä mäkihypyn ja yhdistetyn kilpailuissa. 

– Mäessä koko joukkue sai vaikean koekierroksen jälkeen suoritettua positiivisesti. Oli tiedossa, että edessä on kolme tosi kovaa joukkuetta, emmekä saaneet sitä rintamaa rikottua. Olemme ylpeitä nelossijasta – se oli tänään otettavissa ja sen otimme. Se oli hyvä veto koko porukalta, 

Happonen totesi muun joukkueen nyökytellessä vieressä hymyt huulillaan. 

– Aika odotettu sijoitus tuo neljäs. Mäkiosuus oli meiltä hyvä onnistuminen. Pääsimme hyvästä asetelmasta ladulle, mutta muut pääsivät porukoissa hiihtämään kovaa, emmekä päässeet mitalikamppailuun. Mitalit jäivät näistä kisoista ensi kertaan, mutta hyviä suorituksia nähtiin. Joukkueessa oli hyvä henki, ja mäessä nähtiin nousujohteisia suorituksia. Tästä on hyvä jatkaa, yhdistetyn valmentaja Antti Kuisma niputti. 

Oinas ja Thors hyppäsivät jo ennen yhdistettyä sivulajinsa mäkihypyn sekajoukkuemäen yhdessä Vilho Palosaaren ja Kasperi Valton kanssa. Suomi jätti selkänsä taakse Romanian ja sijoittui kilpailussa kuudenneksi. 

– Ihan hyvät fiilikset, kun sain omia hyppyjä parannettua viikon aikana. Varsinkin joukkuemäessä sain hyvät vedot. Tässä kilpailussa kaikki tekivät parhaansa ja sijoitus on aika lailla siellä, mihin ajattelimmekin yltävämme. Ihan hyvä, Suomen ankkurina hypännyt Kasperi Valto totesi. 

Euroopan nuorten olympiafestivaalien (EYOF) talvikisat järjestetään 20.-25.3.2022 Kainuun ja Lahden maisemissa. Poikien jääkiekko sai kunnian aloittaa kisatapahtumat jo viime joulukuussa, ja turnauksen voitti tuli Suomeen pikkuleijonien upealla esityksellä. EYOF- kisat ovat Suomen historian neljännet viiden renkaan eli olympialipun alla kisattavat arvokilpailut. 

Kisojen päänäyttämönä toimii Vuokatti, jossa kisataan suurin osa lajeista: alppihiihto, ampumahiihto, lumilautailu, maastohiihto, short track ja taitoluistelu. Jääkiekko-ottelut pelataan Kajaanissa, ja mäkihyppy ja yhdistetty kisataan Lahdessa. Tyttöjen jääkiekko ja yhdistetyn kilpailu ovat ensimmäistä kertaa mukana EYOF-kisaohjelmassa. 

Kilpailut ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14-18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Kisat järjestetään joka toinen vuosi sekä kesä- että talvilajeissa. EYOF-kisojen avulla Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö haluaa tukea potentiaalisimpien nuorten urheilijoiden matkaa kohti Olympialaisia ja aikuisten arvokilpailuja. 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista