Yleisurheilut käyntiin Tokiossa – Topi Raitanen kaikkien aikojen alkueristä olympiafinaaliin 

Topi Raitasesta tuli toinen 3 000 metrin estejuoksun olympiafinaaliin yltänyt suomalainen 37 vuoteen, kun hän eteni perjantaiaamun alkueristä. 

Tokion Olympialaisten yleisurheilukilpailut lähtivät suomalaisittain käyntiin riemukkaasti. Ensimmäisenä suomalaisena Olympiastadionilla esiintynyt Topi Raitanen juoksi kolmannessa alkuerässä kauden parhaan aikansa 8.19,17 ja varmisti eränsä kakkosena paikkansa maanantain loppukilpailuun. 

Alkuerät olivat tasoltaan kaikkien aikojen kovimmat. Jo ennen Raitasen erää oli selvää, että aikavertailun kautta vaaditaan vähintään aika 8.17,31. Raitanen ei kuitenkaan aikaeroa miettinyt, vaan tarrasi kolmeen suoraan jatkopaikkaan erässään. 

– Kiriä on päästy tänä vuonna Suomessa treenaamaan. On saanut näyttää takahampaita. Kiva kisa oli juosta. Tähän päivään on kunto tähdätty, Raitanen totesi rauhallisena. 

– Kun lähdettiin viimeiselle kasille, ihmettelin, kun ei vieläkään kukaan lähtenyt kiristämään vauhtia. Pyrin pitämään oman paikkani, ja tiesin, että viimeisen kierroksen takasuoralla on se iskun paikka. Se toimi tänään. Juoksu tuntui vahvalta. 

Suomella on 3 000 metrin esteissä pitkät perinteet, sillä suomalaiset ovat saavuttaneet lajissa neljä olympiakultaa, kolme -hopeaa ja kaksi -pronssia. Vuoden 1984 jälkeen olympiafinaaliin on Raitasen lisäksi selviytynyt kuitenkin vain Jukka Keskisalo, joka joutui keskeyttämään finaalin Lontoossa 2012. 

25-vuotias Raitanen edustaa Helsingin Kisa-Veikkoja. EM-kisoissa 2018 kahdeksanneksi sijoittunutta entistä suunnistajaa valmentaa Janne Ukonmaanaho

Kuivisto teki uuden Suomen ennätyksen 

Yleisurheilun avaussessiossa saatiin myös Suomen ennätys, kun Sara Kuivisto juoksi 800 metrin alkuerissä ajan 2.00,15. Vaikka Kuivisto jäi täpärästi eränsä neljänneksi, porvoolainen meni koko alkuerien kuudenneksi nopeimpana aikavertailun kautta lauantain välieriin. 

– Tajusin vasta TV-haastattelussa, että se oli SE-aika. Olin niin keskittynyt välieräpaikan hakemiseen. Kulki ihan pirun hyvin. Tuntui hiton hyvältä. Ari (valmentaja Suhonen) lupasi minulle, että kun paukku tänään pamahtaa, olen elämäni vireessä. Kyllä se pirulainen puhui totta, Kuivisto virnuili. 

Tuula Tenkanen joutui luovuttamaan asemiaan purjehduksen laser radialissa. Lähtösijoitukset 32 ja 9 pudottivat Tenkasen toiselta sijalta seitsemänneksi. Paikka sunnuntain mitalilähdössä varmistui, samoin pistesija, mutta mitali vaatii mitalilähdöstä paitsi huippuonnistumisen myös apuja muilta. 

– Ensimmäinen lähtö oli vaikea. Ylämerkillä olin vielä kohtuullisesti, mutta ensimmäisellä myötätuuliosuudella hävisin tosi paljon. Toisessa onnistui reitinvalinnat paremmin, etenkin avotuulilla. Kokonaisuutena ihan ehjä suoritus, Tenkanen niputti päivänsä. 

Miesten golfissa pelattiin perjantaina toinen kierros. Avauskierroksella epäonnistunut Kalle Samooja korjasi merkittävästi kurssiaan lyömällä perjantaina tuloksen kolme alle ihannetuloksen. Samooja nousi kymmenkunta sijaa torstain 60. sijaltaan. 

Sami Välimäki käväisi parhaimmillaan jo tuloksessa -4, mutta pari bogeytä takaysillä pudottivat hänet yhteistulokseen kaksi alle ihannetuloksen. Molempiin kierroksiin 70 lyöntiä käyttänyt Välimäki jakoi kierroksen päättäessään sijaa 32. 

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista