Yli miljoonaa suomalaista liikuttavien joukkuepelien vetoomus liikunnan ja urheilun rahoituksen puolesta

Suomen suurimpien joukkuepelien huippu-urheilun ryhmä on huolissaan liikunnan ja urheilun rahoitusleikkauksista. Suurimmat joukkuepelit liikuttavat seuratoimintojensa kautta yli miljoonaa suomalaista. Uhkana on, että liikuntaan ja urheiluun kohdistuu jopa neljänneksen leikkaukset.

Ryhmä ottaa kantaa kehysriiheen vetoomuksella, joka toimitettu tänään pääministerille, valtiovarainministerille, liikunta-, urheilu- ja nuorisoministerille sekä muille ministereille:

Suunnitellut jopa neljänneksen rahoitusleikkaukset ovat suuri uhka suomalaiselle urheilulle ja koko yhteiskunnalle. Pitkäjänteinen työ urheilun ja liikunnan eteen on vaarassa, jos leikkaukset toteutuvat. Erityisesti olemme huolissamme lasten ja nuorten henkisestä sekä fyysisestä hyvinvoinnista, joka on jo muutenkin koetuksella.

Urheilujärjestelmämme liikuttaa satoja tuhansia lapsia ja nuoria. Se tuottaa joka päivä lapsille ja nuorille yhteisöllisyyttä, hyvinvointia, iloa ja onnistumisen kokemuksia. Ilman liikkuvia ja hyvinvoivia lapsia Suomessa ei myöskään kasva enää tulevaisuuden huippu-urheilijoita – eikä toimintakykyisiä suomalaisia. Rahoituksen väheneminen nopealla aikataululla uhkaa myös tämän päivän huippu-urheilijoiden mahdollisuuksia menestyä.

Vetoamme kehysriiheen: Suomi tarvitsee lisää liikuntaa ja urheilua. Jotta suomalaiset voivat nauttia jatkossakin sinivalkoisista menestyshetkistä, liikunnan ja urheilun toimintaedellytyksiä ei saa murtaa.

Toivomme päättäjiltä viisautta, jottemme yhteiskuntana tekisi omaa maalia.

14.4.2024

Markku Kanerva, miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja
Jukka Jalonen, miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja
Henrik Dettmann, Koripalloliiton valmennuksen johtaja
Aki Hyryläinen, Palloliiton urheilutoimenjohtaja
Tapio Kangasniemi, Lentopalloliiton urheilutoimenjohtaja
Petri Kettunen, Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja
Miika Rantatorikka, Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja

Lisätietoa liikunnan ja urheilun rahoitustilanteesta:

  • Hallitus kaavailee maanantaina alkavassa kehysriihessä uusia sopeutustoimia valtion talouden tasapainottamiseksi.
  • Tällä hetkellä hallitusohjelmaan kirjatut säästöt vievät arviolta lähes neljänneksen liikuntabudjetista vuonna 2027.
  • Liikunnan ja urheilun leikkaukset supistaisivat toimintaa, heikentäisivät palveluja esimerkiksi urheiluseuroille ja kasvattaisivat maksuja harrastajille. Nämä heijastuvat suoraan perheiden, urheiluseurojen ja urheilijoiden arkeen.
  • Eduskuntapuolueet julkaisivat vuonna 2022 parlamentaarisen sovun, jonka mukaan liikunnan ja urheilun rahoituksen piti säilyä ennallaan rahoitusjärjestelmäuudistuksessa.
  • Valtion rahoitus liikunnalle ja urheilulle on noin 165 miljoonaa euroa, joka on alle kaksi promillea valtion budjetista.

Lue lisää: Liikunta- ja urheiluyhteisön viestit kehysriiheen