Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Jalkapallo

Jalkapalloa pelattiin olympiakisoissa ensi kerran Pariisissa 1900. Laji on tämän jälkeen puuttunut olympiaohjelmasta vain kerran, Los Angelesissä 1932. Naisten jalkapallosta tuli olympialaji vasta Atlantassa 1996. Vuosien 1900, 1904 ja 1906 olympiaturnauksiin osallistui vain seura- tai kaupunkijoukkueita. Maajoukkueiden kesken mitaleista pelattiin ensi kerran Lontoossa 1908. Olympiaturnaus oli jalkapallomaailman tärkein kilpailu ennen MM-kisojen syntyä vuonna 1930.

KOK:n ja Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n erimielisyydet ovat leimanneet olympiajalkapallon kehitystä. KOK:n amatöörisäännöt estivät pitkään länsimaiden osallistumisen olympiaturnauksiin parhailla joukkueillaan. Itä-Euroopan maat hallitsivatkin tapahtumia vuosien 1952–80 kisoissa. Ongelmaksi muodostui myös FIFA:n pelko siitä, että olympiaturnauksesta tulisi kilpailija sen omille MM-kisoille. Kompromissina sallittiin Los Angelesissä 1984 ja Soulissa 1988 Euroopan ja Etelä-Amerikan maiden osalta sellaiset ammattilaispelaajat, jotka eivät olleet osallistuneet MM-kisojen karsintapeleihin. Soulin kisojen jälkeen FIFA määräsi, että jalkapallon olympiakarsintoihin saavat osallistua vain 23-vuotiaat ja sitä nuoremmat pelaajat. Lopputurnauksissa on vuodesta 1996 lähtien sallittu myös yli-ikäisten vahvistusten pelaaminen. Naisten olympiaturnauksia eivät ikärajoitukset koske.

Suomen jalkapallojoukkue osallistui olympiakisoihin ensi kerran jo Tukholmassa 1912. Suomi etenikin turnauksessa neljän parhaan joukkoon lyömällä Italian 3–2 ja Venäjän 2–1. Välierässä Iso-Britannia oli kuitenkin vahvempi maalein 4–0, ja pronssiottelu päättyi tappioon Alankomaille peräti lukemin 0–9. Tukholman olympiakisojen neljäs sija on kuitenkin yhä Suomen jalkapallon arvokisahistorian paras saavutus.

Suomi osallistui olympiakisoihin myös vuonna 1936 sekä isäntämaana 1952. Molemmat turnaukset päättyivät kuitenkin tappioon heti avausottelussa, Berliinissä Perulle 3–7, Helsingissä Itävallalle maalein 3–4. Vuoden 1960 kisoista lähtien olympiapaikoista on jouduttu kilpailemaan karsintaotteluissa. Suomi on osallistunut kaikkiin karsintaturnauksiin vuoden 1972 kilpailua lukuun ottamatta, mutta ei ole koskaan onnistunut lunastamaan niissä kisalippua. Vuonna 1980 Suomi kuitenkin hyväksyi kutsun Moskovan kisojen jalkapalloturnaukseen, kun sen edelle karsintalohkossa sijoittuneet Saksan liittotasavalta ja Norja päättivät boikotoida kisoja. Suomi hävisi kisoissa Jugoslavialle 0–2, mutta pelasi Irakin kanssa tasan 0–0 ja voitti Costa Rican 3–0. Ottelut päättyivät kuitenkin alkulohkoon.