Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Urheilija-apurahat

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää valmennus- ja harjoitteluapurahoja vuosittain valtion talousarvion rajoissa. Valtion valmennus- ja harjoitteluapuraha on suuruudeltaan 6 000, 10 000 tai 20 000 euroa vuodessa. Apuraha on veroton.

Apurahan tavoitteena on luoda urheilijan ammattimaiselle/päätoimiselle valmentautumiselle taloudelliset edellytykset. Työssäolo tai opiskelu ei kuitenkaan ole apurahan saamisen esteenä.

Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Apuraha ei ole palkkio menestyksestä, mutta sitä myönnettäessä huomioidaan urheilijan kansainväliset näytöt sekä huomioidaan myös urheilijan tulos/menestyskehitys suhteessa lajin kansainväliseen tasoon ja kehitykseen.

Arvioinnissa huomioidaan lajien erityispiirteet, kansainvälinen arvostus ja taso, paralympialajeissa myös eri kilpailuluokkien taso sekä kilpailuihin osallistuvien maiden ja kilpailuluokassa kilpailevien urheilijoiden määrä.

Tutustu hakuohjeisiin ja hae apurahaa tästä>>

 

Urheilijalle maksettavat apurahat ja opintotuki

Urheilijalle maksettavat apurahat (Urheilijoiden valmennus- ja harjoitteluapuraha sekä URA-säätiön opiskeluapuraha) ovat verotonta tuloa, mutta huomioithan, että Kela ottaa apurahan huomioon opintotuen tulovalvonnassa. Muista siis laskea apuraha mukaan vuosituloihisi ja selvittää hyvissä ajoin, kuinka monelta kuukaudelta opintotukea kannattaa nostaa. Näin vältyt opintotuen takaisinperinnältä tai asian selvittämiseltä jälkikäteen.

Apurahan saajan täytyy tehdä Kelalle ilmoitus saamastaan apurahasta. Ilmoituksen voi tehdä verkossa. Kela tutkii ilmoituksen perusteella, mikä osa apurahasta huomioidaan tulona tulovalvonnassa.

Apurahasta voidaan vähentää tiettyjä hyväksyttäviä erityismenoja. Urheilija-apurahan saajan on tärkeää selvittää Kelalle siihen liittyvät erityismenot.

Tarkempaa tietoa asiasta ja linkki apurahasta ilmoittamiseen löytyy Kelan sivuilta.