Arvo Haavisto

Paini, Vapaapaini
Syntynyt1900
Kuollut1977


Arvo Haavisto voitti vapaapainin välisarjan kultamitalin Amsterdamin olympiakisoissa 1928.

Amsterdamin kisat olivat mielenkiintoinen tapahtuma suomalaisen painin kannalta: vuoden 1924 olympiakisojen jälkeen vapaapainissa ei ollut juurikaan käyty kansainvälisiä otteluita. Ennakkosuosikkien löytäminen oli liki mahdotonta, koska kilpailijoiden tasoa oli vaikea arvioida. Haavisto itse oli sarjansa 11 vapaapainijan joukosta ainut, joka oli voittanut aikaisemmin olympiamitalin: vuonna 1924 hän oli ottanut Pariisissa pronssia vapaapainin 66-kiloisten sarjassa.

Painimatolla Haavisto raivasi päättäväisesti tiensä finaaliotteluun, jossa vastaan tuli Yhdysvaltojen Lloyd Appleton. Kuusi vuotta nuoremmasta Appletonista ei kuitenkaan ollut vastusta kokeneelle Haavistolle, joka voitti 28-vuotiaana ensimmäisen ja viimeisen olympiakultansa. Pronssimitalille ylsi Kanadan Maurice Letchford.

Urheilu-uransa jälkeen Haavisto siirtyi valmennus- sekä järjestötehtäviin ja toimi Berliinin olympialaisissa vuonna 1936 painituomarina. Olympiavoittajan mukaan on nimetty kansainvälinen Arvo Haavisto -turnaus, joka painitaan hänen kotipitäjässään Ilmajoella.

Arvo olympialaisissa

  • Amsterdam 1928

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa vapaapainin 72 kg -sarjassa.

  • Pariisi 1924

    Kesäolympialaiset

    Olympiapronssia vapaapainin 66 kg -sarjassa.