Harri Larva

Yleisurheilu
Syntynyt1906
Kuollut1980


Harry (”Harri”) Larva voitti tiukan juoksun jälkeen 1500 metrin olympiakullan Amsterdamissa vuonna 1928.

Turkulaisen Harri Larvan kipinä juoksemiseen syttyi, kun hän näki syksyllä 1924 kotikaupungin sankarin Paavo Nurmen juoksevan Ville Ritolaa vastaan Turun Urheilupuistossa. Neljä vuotta myöhemmin Helsingin Eläintarhan kentän olympiakarsinnoissa Larva sivusi voittoajallaan 3.52,6 Nurmen Suomen ennätystä; hänen kantojaan jäivät katselemaan myös itse Paavo Nurmi. Näin ollen Larva valittiin Amsterdamin olympiajoukkueeseen.

Amsterdamin 1500 metrin olympiafinaaliin tiensä selvittivät sekä Larva että hänen vanha mailerituttunsa Eino Purje. Purje siirtyi ensimmäisen kierroksen jälkeen vetojuhdan rooliin ja piti yllä hurjaa vauhtia. Larva pysytteli rauhallisena pääjoukon keskellä, mutta vaara vaani lähellä: Ranskan hurja Jules Ladoumègue. Viimeisellä kierroksella Ladoumègue ohitti tiukasti vastaan taistelleen Purjeen. Pääjoukkiossa juossut Larva ei jäänyt ihmettelemään: hurjalla kirillä hän ohitti ensin maamiehensä ja sitten 20 metriä ennen maaliviivaa Ladoumèguen. Larvan voittoaika 3.53,2 oli uusi olympiaennätys. Eino Purje otti pronssimitalin.

Vuosi 1928 oli Larvan juoksu-uran menestyksekkäin. Hän rikkoi vielä olympiakisojen jälkeen useita Suomen ennätyksiä ja juoksi Turussa mailin maailman toiseksi parhaalla ajalla 4.11,0. Larvan juoksu-ura hiipui pikkuhiljaa 1930-luvun alkupuolella. Hän osallistui vielä Los Angelesin olympialaisiin 1932, sijoittuen 1500 metrillä kymmenenneksi.

Kuvaavaa Suomen juoksijoiden tasolle on se, että olympiavoitosta huolimatta Larva ei voittanut
koskaan 1500 metrin Suomen mestaruutta.

Harri olympialaisissa

  • Los Angeles 1932

    Kesäolympialaiset

  • Amsterdam 1928

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa 1500 metrillä.