Heli Rantanen

Yleisurheilu, Keihäänheitto
Syntynyt1970


Heli Rantanen on ainoa yleisurheilun olympiavoittoon yltänyt suomalaisnainen.

Keihäänheittäjä Heli Rantanen nousi laajemmin yleisurheiluväen tietoisuuteen vuonna 1989 heitettyään viidenneksi 19-vuotiaiden Euroopan mestaruuskilpailuissa. Samana vuonna hän saavutti myös ensimmäisen SM-mitalinsa. Ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan, Euroopan mestaruuskilpailuissa Splitissä 1990 hän oli kahdestoista. Kilpailun voittoon heitti joukkuetoveri Päivi Alafrantti.

Rantanen kehittyi tasaisesti 1990-luvun alussa kohti maailman kärkeä. Barcelonan olympiakisoissa 1992 hän sijoittui kuudenneksi ja Stuttgartin maailmanmestaruuskilpailuissa 1993 yhdenneksitoista. Seuraavissa MM-kilpailuissa Göteborgissa 1995 mitali oli enää 12 senttimetrin päässä, kun Rantanen oli neljäs niukasti joukkuetoveri Mikaela Ingbergin takana.

Rantasen ensimmäinen heitto Atlantan olympiakilpailuissa 1996 jäi historiaan sekä hänen ennätyksenään 67,94 metriä että sen tuomalla olympiavoitolla. Heli Rantanen on myös ensimmäinen Pohjoismaiden naispuolinen olympiakultamitalisti yleisurheilussa. Hänet valittiin vuoden urheilijaksi 1996. Atlantan kulta jäi Rantasen ainoaksi arvokisamitaliksi. Hän päätti uransa 2000-luvun alussa.

Heli olympialaisissa

  • Atlanta 1996

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa keihäänheitossa.

  • Barcelona 1992

    Kesäolympialaiset