Hermanni Pihlajamäki

Paini, Vapaapaini
Syntynyt1903
Kuollut1982

Hermanni Pihlajamäki voitti vapaapainin höyhensarjan kultamitalin Los Angelesissa vuonna 1932.

Poliisina työskennellyt Pihlajamäki oli tekniikaltaan erinomainen painija: hänellä oli nopeutta mutta myös voimaa vääntää. Los Angelesissa 1932 eniten vaikeuksia Pihlajamäelle tuotti USA:n Edgar
Nemir
, joka kesti nurmolaisen voimatanssia täyden ajan. Viimeisenä vastaan tullut Einar Karlsson taipui helpommin: Pihlajamäki piteli ruotsalaista matossa minuutin ajan ennen kuin tuomarit keskeyttivät ottelun. Tämä oli yksi painihistorian pisimpiä selätyksiä.

Berliinin olympiakisoissa 1936 Pihlajamäki otteli vapaapainin 66-kiloisten sarjassa ja voitti olympiapronssia. Kahden olympiamitalin lisäksi Pihlajamäki oli voitokas Euroopan mestaruuskisoissa: vapaapainin 61-kiloisten sarjassa tuli kultaa vuonna 1931 ja 66-kiloisten sarjassa hopeaa 1935. Pihlajamäki saavutti EM-hopeaa myös kreikkalais-roomalaisessa painissa 1935.

Omista maineteoistaan huolimatta Hermanni Pihlajamäen kohtaloksi tuli jäädä serkkunsa varjoon: Kustaa Pihlajamäki paini samoina kilpailuvuosina kaksi olympiavoittoa ja yhdeksän EM-kultaa.

Hermanni olympialaisissa

  • Berliini 1936

    Kesäolympialaiset

    Olympiapronssia vapaapainin 66 kg -sarjassa.

  • Los Angeles 1932

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa vapaapainin 61 kg -sarjassa.