Jyrki Järvi

Purjehdus, 49er
Syntynyt1966

Jyrki Järvi oli purjehtimassa Suomelle olympiakultaa Sydneyn vesillä 2000.

Vasta teini-iässä purjehdukselle syttynyt Jyrki Järvi kilpaili 1980- ja 90-lukujen vaihteessa Europe- ja 470 -luokissa. MM-tasolla hän sijoittui vuonna 1987 Europessa kymmenenneksi ja 1990 470-luokassa viidenneksi.

Sydneyn olympiakisoihin 2000 uudeksi purjehdusluokaksi otettiin uusi ja vauhdikas australialaisesta skiff-veneestä kehitetty 49er-jolla, jolla purjehditaan kahden hengen miehistöllä. Lajista ja nelivuotisesta olympiaprojektista innostuivat myös kippariksi asettunut Thomas Johanson ja gastin roolin ottanut Jyrki Järvi. Pari valloitti olympiapaikan sijoittumalla pronssille Meksikon MM-kilpailuissa keväällä 2000.

Olympiaregatassa Sydneyssä lähtömerkkiä odotteli 17 venettä, kun järjestäjien antamat kelvottomat purjeet oli vaihdettu uusiin. Heti ensimmäisessä lähdössä suomalaispari sijoittui toiseksi, mikä oli erinomainen alku kilpailulle. Suomalaiset purjehtivat pääasiassa tasaista sijoitussarjaa ja olivat mitalivauhdissa läpi kisan. Toiseksi viimeisen purjehduspäivän sijoitukset 3-1-2 varmistivat jo olympiakullan, ja viimeisen päivän lähtöön osallistuminen oli vain
muodollisuus.

Satama-altaaseen juhlimaan hypänneistä Johansonista ja Järvestä tuli ensimmäiset suomalaiset purjehduksen olympiavoittajat vuoden 1980 jälkeen. Jyrki Järvi lopetti olympiatasolla kilpailemisen Sydneyn kisoihin.

Jyrki olympialaisissa

  • Sydney 2000

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa