Kalle Jalkanen

Maastohiihto
Syntynyt1907
Kuollut1941

Kalle Jalkanen ratkaisi Suomelle voiton olympiahistorian ensimmäisessä viestihiihtokilvassa Garmisch-Partenkirchenissa 1936.

Iisveden Vesassa hiihtouransa aloittanut Kalle Jalkanen oli 1930-luvun ainoa huippuhiihtäjä, jonka kasvattina oli ollut TUL:n seura. Garmisch-Partenkirchenin olympiakisoihin 1936 osallistuessaan Jalkanen oli 29-vuotias. Hän hiihti Suomen viestijoukkueessa ankkuriosuuden, josta ei käänteitä puuttunut.

Jalkanen pääsi matkaan reilun minuutin Norjan Bjarne Iverseniä jäljessä. Hän hiihti kuin
vimmattu ja otti karkulaisen kiinni jo osuuden puolivälissä. Eräässä alamäessä tapahtui kuitenkin jotain kummallista: Jalkanen sylkäisi, ja hänen tekohampaansa lensivät hankeen. Tuohon aikaan tekohampaat olivat kalliita, joten Jalkanen peruutti poimimaan ne mukaansa. Pelastusoperaation aikana Iversen ennätti ohittaa suomalaisen. Jalkanen ei luovuttanut ja sai norjalaisen jälleen kiinni puoli kilometriä ennen maalia. Lopulta hän kiri Suomelle kultamitalin kuuden sekunnin erolla.

Jalkanen ei voittanut yhtään Suomen mestaruutta mutta menestyi kansainvälisesti sitäkin paremmin: hän saavutti Chamonixin maailmanmestaruuskisoissa 1937 hopeaa sekä 18 kilometrillä että viestissä. Uransa suurimman henkilökohtaisen voiton hän otti Lahden MM-kisojen 50 kilometrillä 1938. Kuninkuusmatkan kullan lisäksi kotikisoista heltisi 18 kilometrin pronssi.

Kalle Jalkanen menehtyi jatkosodan alkuvaiheessa Inkerin Kirjasalossa.

Kalle olympialaisissa

  • Garmisch-Partenkirchen 1936

    Talviolympialaiset

    Olympiakultaa 4 x 10 km viestissä.