Kelpo Gröndahl

Paini, Kreikkalais-roomalainen paini
Syntynyt1920
Kuollut1994

Kelpo Gröndahl paini olympiakultaa kotiyleisön edessä Helsingin Töölön Kisahallissa 1952.

Työläistaustainen Gröndahl aloitti painiuransa vuonna 1933 perustetun Reposaaren Kunnon urheilijana. Sotien aikana Gröndahl harjoitteli päättäväisesti aina, kun siihen oli tilaisuus.
Lontoon vuoden 1948 olympiakisoissa suomalaiset halusivat palauttaa maan painimaineen. Se myös tuotti tulosta: Gröndahl raivasi tarmokkaasti tiensä mitalikierroksille ja kohtasi ratkaisukamppailussa Ruotsin Karl-Erik Nilssonin. Ottelu ratkesi lopulta tuomariäänin: Gröndahl jäi hopealle, mikä oli suuri pettymys suomalaisille.

Helsingin olympiakisojen alla Gröndahlin painikuntoa vielä epäiltiin. Gröndahl ei luovuttanut epäilevistä puheista huolimatta vaan eteni turnauksessa voitosta voittoon. Viimeinen vastustaja
oli Neuvostoliiton vaarallinen Šalva Tšihladze. Rauhallisella mutta älykkäällä työllä Gröndahl pysyi aktiivisena läpi ottelun. Kamppailu päättyi voittoon tuomarien äänin 2–1, ja Suomi juhli
kotikisojen ainoaksi jäänyttä painikultaa.

Napolin MM-kisoissa 1953 Gröndahl paini vielä hopealle, mikä jäi hänen viimeiseksi arvokisamitalikseen. Vuoden 1956 olympiakarsinnoissa paini ei enää sujunut. Kilpauransa jälkeen Gröndahl toimi SKDL:n kansanedustajana vuosina 1962–1970.

Kelpo olympialaisissa

  • Helsinki 1952

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa kreikkalais-roomalaisen painin 87 kg -sarjassa.

  • Lontoo 1948

    Kesäolympialaiset

    Olympiahopeaa kreikkalais-roomalaisen painin 87 kg -sarjassa.