Paavo Aaltonen

Telinevoimistelu
Syntynyt1919
Kuollut1962

Paavo Aaltonen voitti kolme kultamitalia Lontoon olympiakisoissa vuonna 1948. Hän oli kisojen toiseksi paras suomalainen voimistelija.

Paavo Aaltonen nousi suomalaisten voimistelijoiden kärkikaartiin 1930-luvun lopulla. Sotavuosina hän piti kuntoaan yllä rintamalla itse rakennetuilla voimistelutelineillä. Sotien jälkeen Aaltonen voitti Lontoon olympiakisoissa 1948 kolme kultamitalia Suomen ylivoimaisessa voimistelujoukkueessa. Joukkuekilpailun lisäksi voimaosien spesialisti ”Vahva-Paavo” voitti henkilökohtaisen kullan hypyssä ja hevosella. Hevosella hän jakoi voiton Veikko Huhtasen ja Heikki Savolaisen kanssa. Menestys täydentyi vielä henkilökohtaisella pronssilla 12-ottelussa.

Työväen Urheiluliiton seuroja edustanut Aaltonen oli ensimmäinen TUL:n urheilija, joka voitti maailmanmestaruuden. Tämä tapahtui Sveitsin Baselissa vuonna 1950, kun hän voitti rekin henkilökohtaisen kilpailun. Joukkuekilpailusta Suomi saavutti hopeaa.

Aaltonen kilpaili huipputasolla vielä Helsingin olympiakisoissa 1952 saavuttaen joukkuekilpailun pronssin. Aaltonen on Suomen olympiahistorian toiseksi menestynein voimistelija ja hänet on valittu Suomen urheilun Hall of Fameen vuonna 2018.

Paavo olympialaisissa

  • Helsinki 1952

    Kesäolympialaiset

    Pronssia joukkuekilpailussa.

  • Lontoo 1948

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa joukkuekilpailussa, hypyssä ja hevosella. Pronssia moniottelussa.