Pertti Ukkola

Paini, Kreikkalais-roomalainen paini
Syntynyt1950

Pertti Ukkola palautti Suomen 1970-luvulla painin maailmankartalle. Hän voitti urallaan kaiken mahdollisen: olympiakultaa, maailmanmestaruuden ja Euroopan mestaruuden.

Pertti Ukkola varttui Lapissa, mistä hän muutti lajinsa ydinalueelle Pohjanmaalle rakentaen näin määrätietoisesti uraansa. Omistautuminen painille tuotti olympiaedustuksen jo 21-vuotiaana
Münchenissä 1972, missä Ukkola jäi kuitenkin pettymyksekseen punnitukseen.

Neljä vuotta myöhemmin tinkimättömän ja kovan harjoittelijan tie vei lopulta maailman huipulle. Maailmanmestaruuskilpailuista 1975 tuloksena oli pronssi, ja Montrealin olympiakisoissa 1976 unelmoitu kulta. Menestyssarja täydentyi vuonna 1977: Ukkola voitti Göteborgin maailmanmestaruuspaineissa kultaa ja Bursassa Euroopan mestaruuden. Nämä kantoivat myös valintaan Suomen vuoden urheilijaksi.

Menestys jatkui vielä 1980-luvun puolella, kun Ukkola voitti Oslon MM-kilpailuissa pronssia 62 kg:n sarjassa. Kaikki aiemmat mitalit olivat tulleet sarjassa 57 kg.

Temperamenttinen Ukkola muistetaan kilpavuosiltaan paitsi erityisen kovakuntoisena painijana myös sanavalmiina ja esiintymistaitoisena runojen kirjoittajana ja lausujana. Hänen kirjoittamansa elämäkertateos Elämäni molskilla sisältää perinteisen urheilijatarinan lisäksi painimestarin omia runoja. Pertti Ukkola valittiin Suomen urheilun Hall of Fameen vuonna 2015.

Pertti olympialaisissa

 • Moskova 1980

  Kesäolympialaiset

 • Montreal 1976

  Kesäolympialaiset

  Olympiakultaa kreikkalais-roomalaisen painin 57 kg -sarjassa.

 • München 1972

  Kesäolympialaiset