Tapio Korjus

Yleisurheilu, Keihäänheitto
Syntynyt1961

Tapio Korjus on viimeisin suomalainen keihäänheiton olympiakultaan yltänyt mies.

Monia urheilulajeja nuorena harrastanut Korjus menestyi erityisesti hiihdossa ja pääsi tämän ansiosta Vuokatin urheilulukioon vuonna 1977. Hän joutui jättämään hiihdon selkäkipujen takia ja keskittyi keihäänheittoon. Samalla vaihtui urheiluseura Vehkalahden Veikoista Lapuan Virkiäksi. Vuonna 1987 Korjus heitti yllättäen Suomen mestariksi. Hän toisti tempun 1988 ja paransi samana kesänä uuden keihäsmallin Suomen ennätystä kahteen otteeseen.

Tapio Korjuksen kultamitali Soulissa ei tullut vaivatta: hän joutui jättämään useamman heiton käyttämättä jalkakramppien takia pudoten kolmanneksi Seppo Rädyn ja Jan Železnýn jälkeen. Kuudennella kierroksella Korjus kuitenkin tempaisi koko kilpailun viimeisenä heittäjänä 84,28 metrin kaaren ja voitti kultaa. Železný jäi hopealle 84,12 metrin heitolla.

Kilpauransa Korjus lopetti kauden 1989 jälkeen. Liikuntatieteiden maisteri on toiminut Kuortaneen urheiluopiston rehtorina sekä Kuortaneen valmennuskeskuksen johtajana. Korjus toimi Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtajana 2007–2011 sekä 2015–2019. Hän kuului myös suomalaisen huippu-urheilun muutostyöryhmään 2010-luvun alussa.

Tapio olympialaisissa

  • Soul 1988

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa keihäänheitossa.