Toivo Loukola

Yleisurheilu, 3000 m esteet
Syntynyt1902
Kuollut1984

Toivo Loukola johti suomalaiset kolmoisvoittoon 3000 metrin estejuoksussa Amsterdamin olympiakisoissa 1928.

Kortesjärvellä syntynyt Loukola aloitti urheilu-uransa korkeushyppääjänä. Edessä oli kuitenkin muutto Helsinkiin ja samalla korkeushyppy vaihtui juoksuun. Loukolan ponnistusjaloista oli epäilemättä hyötyä estejuoksun vaativassa maailmassa. Jo ennen Amsterdamin kisoja Loukola näytti todellisen kuntonsa: olympiakarsinnoissa hän juoksi 3000 metrin esteiden epävirallisen maailmanennätyksen 9.25,2.

Amsterdamissa Loukola eteni helposti 3000 metrin estekisan loppukilpailuun. Finaalissa Loukola joutui kuitenkin kohtaamaan legendaariset maamiehensä Paavo Nurmen sekä Ville Ritolan. Näillä oli kuitenkin alla edellispäivän rankka 5000 metrin juoksu, joka oli verottanut molempia kulkijoita merkittävästi. Pian startin jälkeen oli selvää, että Ritola ei kestäisi loppuun saakka: kipeälle nilkalle tuotti vaikeuksia jo kuivaesteiden ylitys. Ritola jaksoi kuitenkin 2500 metriin saakka, jonka jälkeen hän keskeytti kisan.

Loukola oli karannut juoksun kärkeen kahden kilometrin kohdalla, mutta Nurmi jaksoi vielä juosta kintereillä. Loukolan viimeiseen irtiottoon Nurmi ei enää reagoinut, ja viimeisellä kierroksella miesten väli oli kasvanut jo 30 metriin. Ennen loppusuoraa suomalaiset olivat varmistaneet kolmoisvoiton: Loukola ylivoimaisesti kärjessä, Nurmi toisena ja hurjan nousun tehnyt Ove Andersen
kolmantena. Loukola puristi vielä kaikkensa loppusuoralla ja teki uuden maailmanennätyksen ajalla 9.21,8.

Toivo olympialaisissa

  • Amsterdam 1928

    Kesäolympialaiset

    Olympiakultaa 3000 metrin esteissä.