Valtteri Filppula

Jääkiekko
Syntynyt1984
SeuraGenéve-servette

Valtteri Filppula pelasi NHL:n runkosarjassa 1056 ottelua joukkueinaan Detroit Red Wings, Tampa Bay Lightning, Philadelphia Flyers ja New York Islanders. Hän juhli Stanley Cupin mestaruutta Detroitissa 2008 ja pelasi finaaleissa myös 2009 (Detroit) ja 2015 (Tampa Bay).

Leijonaturnauksiin Filppula ehti NHL:n kärkijoukkueissa pelatessaan hyvin harvoin; olympiapronssi Vancouverista 2010 oli pitkään hänen ainoa arvokisamitalinsa. Vuonna 2021 Filppula päätti NHL-uransa ja siirtyi Sveitsin liigaan. Hänen valtava kokemuksensa tuli jälleen näin maajoukkueen käyttöön, ja valmentaja Jukka Jalonen nimesikin hänet kapteeniksi Pekingin olympiajoukkueeseen.

Filppula osoittautui Pekingissä kaiken luottamuksen arvoiseksi: kakkoskentän sentterinä pelannut kapteeni johti joukkojaan virheettömillä ratkaisuillaan ja rauhoittavalla esimerkillään. Loppuottelun jälkeen hän pujotti kultamitalit kaikkien joukkuetoveriensa kaulaan. Filppulasta itsestään tuli 37-vuotiaana Suomen vanhin talviolympiakisojen kultamitalisti.

Kun Filppula nosti kultajoukkueen kapteenina vielä myös MM-pokaalia keväällä 2022, hänestä tuli ensimmäinen suomalaiskiekkoilija, joka on voittanut olympiakultaa, MM-kultaa sekä Stanley Cupin. Helmikuussa 2024 Filppulasta tuli koko kiekkomaailman ensimmäinen pelaaja, joka on lisäksi voittanut jääkiekon Mestarien liigan eli CHL:n mestaruuden.

Päivitetty 4/2024

Valtteri olympialaisissa

  • Peking 2022

    Talviolympialaiset

    Olympiakultaa

  • Vancouver 2010

    Talviolympialaiset

    Olympiapronssia