Tilaisuudet
Liikkujan polku -verkoston tilaisuudet ja tapahtumat
Mikä on tärkein asia, jotta suomalaiset liikkuisivat enemmän ja pysyisivät toimintakykyisinä? 20.4.2023 klo 9-10.30
Tervetuloa vaikuttamaan ja antamaan näkemyksesi siihen, mihin meidän yhdessä tulisi tarttua, jotta saisimme lisää liikettä ja toimintakykyä Suomeen. Tässä ensimmäisessä työpajassa haemme ideoita ja tekijöitä tulevaan webinaarisarjaan.
Me Liikunnallisen elämäntavan edistämisen työryhmänä olemme hakemassa 3-5 yhteiskunnallista aihetta, joilla yhdessä pyritään lisäämään liikkeen määrää Suomessa. Työssä haluamme osallistaa laajasti osaavaa joukkoa, joten edellä mainitut teemat valitaan suppilomenetelmällä. Tässä starttiwebinaarissa etsimme tulevien webinaarien aiheita. Valittuja aiheita käsitellään monipuolisesti eri asiantuntijoiden voimin webinaareissa vuoden aikana. Webinaarisarjan päätyttyä työryhmä valitsee aiheet, joita lähdemme yhdessä viemään eteenpäin.
- Aika: to 20.4.2023 klo 9-10.30
- Paikka: etänä (Zoom)
- Ilmoittautuminen: 17.4. mennessä https://www.lyyti.fi/reg/etatyopaja
Tilaisuuden taustaa:
Tavoitteena toimintakykyinen maa ja kansa 2035
Opetus- ja kulttuuriministeriä (OKM) asetti viime vuonna Yhdessä 2022 -työryhmän, jonka tarkoitus oli selventää roolituksia kaikkien toimijoiden kanssa, joilla on tavoiteasiakirja OKM:n kanssa. Syksyllä 2022 työtä päätettiin tehostaa ja laajentaa perustamalla alatyöryhmiä, joista yksi oli Liikunnallisen elämäntavan edistäminen. Nykyiseen työryhmään kuuluvat seuraavat tahot: Etelä-Suomen aluehallintovirasto, Finlands Svenska Idrott, Hämeen Liikunta ja Urheilu, Kuntaliitto, Liikkuvat-kokonaisuus, Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu, Suomen Latu, Suomen Olympiakomitea, Suomen Padelliitto, Suomen Palloliitto, Suomen Paralympiakomitea, Suomen Työväen Urheiluliitto ja Urheiluopistot ry.
Haluamme selvittää yhteiskunnan nivelkohtia, jotka vaikuttavat keskeisesti koko kansan liikkumiseen, hyvinvointiin ja lopulta koko maamme toimintakykyyn. Yhteiskunnassamme vallitseva liikkumattomuuden haaste on niin merkittävä, että se voi rapauttaa jo 2040-luvulla koko hyvinvointiyhteiskuntamme rakenteita.
Kutsua saa lähettää eteenpäin aiheesta kiinnostuneille. Lämpimästi tervetuloa!
Lisätiedot: eki.karlsson@suomenlatu.fi ja ulla.nykanen@olympiakomitea.fi
Liikunta ja ulkomaalaistaustaisuus – mitä liikunnanedistämistyössä on hyvä ymmärtää 27.4. klo 9-10
Tutkitun liikuntatiedon klinikan alustus perustuu väitöskirjaan Mukana ulossuljettuna – etnografinen tutkimus ulkomaalaistaustaisten naisten ryhmäliikunnasta. Aihetta käsitellään kolmen tason kautta katsoen tutkimustuloksia yksilöiden, ryhmien/organisaatioiden sekä yhteiskunnan näkökulmasta. Esitys purkaa vallitsevia itsestäänselvyyksiä liikunnasta yhteisenä kielenä ja tasa-arvoisena toimimisen paikkana. Alustajana toimii aiheesta tammikuussa Jyväskylän yliopistossa väitellyt FT Eva Rönkkö, joka toimii eri tehtävissään ja organisaatioissa laaja-alaisesti liikunnan edistämisen ja moninaisuustyön parissa.
Tervetuloa keskustelemaan ja oppimaan uutta! Ilmoittaudu mukaan verkkotilaisuuteen tästä!
Kevään 2023 vaikuttamisklinikat
Vaikuttamisklinikoiden tarkoituksena on vahvistaa yhteisiä tavoitteita ja ymmärrystä liikuntapolitiikasta. Ne on suunnattu kaikille liikuntayhteisön yhteisistä vaikuttamisen aiheista kiinnostuneille. Vaikuttamisklinikat toteutetaan etäyhteydellä Teamsin välityksellä. Osallistuminen on maksutonta ja työskentely vapaamuotoista – tulla ja mennä saa omien aikataulujen mukaisesti.
Alkuvuoden aikana paneudumme lähestyviin eduskuntavaaleihin. Huhtikuussa 2023 järjestettävissä eduskuntavaaleissa ja sen jälkeen julkaistavassa hallitusohjelmassa linjataan liikunnasta ja urheilusta seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Siksi vaalivaikuttaminen tulee olemaan korkealla liikuntayhteisön yhteisellä vaikuttamistyön agendalla.
- ti 7.2.23 klo 15–16: Liikettä Suomeen -manifesti ja eduskuntavaalikampanjan ajankohtaiset
- ti 14.3.23 klo 15–16: vieraana eduskunnan liikuntaverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Kosonen
- ti 18.4.23 klo 15–16: Poliittinen tilannekatsaus – mitä vaalitulos tarkoittaa ja mitä odotettavissa seuraavalta hallitukselta, vieraana Esa Suominen, Rud Pedersen Public Affairs
- ti 23.5.23 klo 15–16
Osallistu vaikuttamisklinikkaan tämän Teams-linkin kautta.
Lisätiedot ja teemaehdotukset: yhteiskuntasuhdepäällikkö Toni Ahva, toni.ahva@olympiakomitea.fi, p. 050 440 9647.
Tutustu edellisten tilaisuuksien materiaaleihin:
2023:
Kuntien poikkihallinnolliset liikkumisohjelmat – yhteistyöllä lisää liikettä 23.3.2023
- Helsingin toiminta liikkumisohjelman 2018-2021 jälkeen – Konkreettisena esimerkkinä Liikuntacoachit toisella asteella (liikkumisen edistäminen -yksikön päällikkö Minna Paajanen ja vastaava liikuntacoach Lilja Grönroos, Helsingin kaupunki)
- Jyväskylä – Havaintoja liikkumisohjelman rakentamisvaiheesta (kehittämisasiantuntija, Jouni Kallio, Jyväskylän kaupunki)
- Kontiolahti – Suomen liikkuvin kunta 2022 (vapaa-aikapäällikkö, Sari Jormanainen, Kontiolahden kunta)
- Kuntien liikkumisohjelmia käsitelleen opinnäytetyön havaintoja ja ehdotuksia kehittämisen näkökulmiksi (toiminnanjohtaja, Eerika Laalo-Häikiö, Suomen Melonta- ja Soutuliitto)
- Mentimeter-kysely (aamupäivä)
- Mentimeter-kysely (iltapäivä, osa 1.)
- Mentimeter-kysely (iltapäivä, osa 2.)
- Mentimeter (iltapäivä, yksilötyö)
Liikkujan polku -verkoston tutustumistilaisuus 7.3.
- Verkoston esittely (Matleena Livson, Suomen Olympiakomitea / Liikkujan polku -verkosto)
Soveltavan liikunnan ja paraurheilun sanasto tutuksi 10.2.
- Soveltavan liikunnan ja paraurheilun sanasto (tutkimuspäällikkö Aija Saari, Suomen Paralympiakomitea, johtava asiantuntija Piritta Asunta Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likes sekä hankekoordinaattori, asiantuntija Riikka Roitto, Liikuntatieteellinen Seura)
- Johdanto päivän teemaan (pääsihteeri Jari Kanerva, Liikuntatieteellinen Seura)
Tuloskortti 2022 lasten ja nuorten liikunnasta tiedolla johtamisen tueksi 20.1.
- Lasten ja nuorten liikunta Suomessa ja maailmalla – Tuloskortti 2022 (johtava tutkija Tuija Tammelin ja johtava asiantuntija Piritta Asunta, Jyväskylän ammattikorkeakoulun Likes)
2022:
Liikkumisen suositukset liikkeelle 16.12.
- Käytännön työvälineitä liikkumisen suositusten jalkauttamiseen ja liikuntaneuvontaan (erikoissuunnittelija Annika Taulaniemi, UKK-instituutti)
- Kokemuksia liikuntaneuvonnasta (liikunnanohjaaja Sari Helminen, Tampereen kaupunki)
Miten kunnassamme menee? – TEA-viisarista kunnan hyvinvointitietoa 10.11.
- Kokemuksia TEAviisarin käytöstä ja tiedon hyödyntämisestä (hyvinvointijohtaja Matti Kettunen, Asikkalan kunta)
Aikuisliikunnan työpaja 25.10.
- Ikääntyneiden liikkumisen merkitys ja mahdollisuudet (johtaja, dosentti Katja Borodulin, Ikäinstituutti)
- Seuravetoista harrastetoimintaa ikääntyneille Kuntofutis 6-0! (Seurakehittäjä Lasse Keski-Loppi, Suomen Palloliitto)
- Nummelan Palloseura tuomassa liikettä ja hyvinvointia ikääntyneille (Kehittämispäällikkö Timo Tuomi, Nummelan Palloseura ja Vihdin kunta)
- Valokuvat postereista
- Mentimeter-ryhmätyöstön koonti
Vaalistartti 1.9.
- Arkiliikunta ja ulkoilu (toiminnanjohtaja Eki Karlsson, Suomen Latu)
- Liikkuvat-kokonaisuus (Ohjelmajohtaja Antti Blom, Liikkuva koulu -ohjelma)
- Harrastamisen Suomen malli (liikunnan vastuualueen johtaja Tiina Kivisaari, OKM)
Tutkitun liikuntatiedon klinikka 19.5.
- Liikunnan yhteiskuntatieteiden tuottama tieto käytännön liikuntatoimijan tukena? (Hannu Itkonen, liikuntasosiologian emeritusprofessori, Jyväskylän yliopisto)
Tutkimustiedon soveltaminen -sparrailuklinikka 25.4.
- Työikäisten liikunnan kehittäminen kunnissa (Johanna Friman, projektipäällikkö, Turun kaupungin liikuntapalvelut)
Tutkimustiedon soveltaminen -teemaryhmän tilaisuus 11.2.
- Tilaisuuden juontodiat
- Tietoon perustuvien toimintatapojen saattaminen käytäntöön: mistä tutkimustiedon soveltamisessa on kyse? (Petra Kouvonen, kehitysjohtaja, Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö rs)
2021:
Vaikuttajaviestinnän verkkokoulutus 15.10.
Näin teet vaikuttavaa vaikuttajaviestintää (Lotta Heikkeri, 10.fi)
Sote ja liikunta – missä mennään? 2.9.
Asiantuntijapuheenvuorot:
Sote-uudistus ja kuntien hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen (Timo Ståhl, johtava asiantuntija Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
Sote ja liikunta – missä mennään? (Mari Ahonen-Walker, erityisasiantuntija Kuntaliitto)
2020:
Kuntavaalivaikuttamisen webinaari 30.9.2020
- Liikunnan, liikkumisen ja ulkoilun edistäminen kirjataan kunnan hyvinvointityön strategiseksi painopisteeksi (Timo Ståhl, johtava asiantuntija Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)
- Yhdistys- ja seuratoiminnan elinvoimaisuus. (Ari Koskinen, aluejohtaja Hämeen Liikunta ja Urheilu ry)
- Laadukas liikuntaneuvonnan palveluketju ja sujuva yhteistyö seurojen ja yhdistysten kanssa. (Sari Kivimäki, kehittämispäällikkö Liikkuva aikuinen -ohjelma)
- Lasten ja nuorten liikunnallisen elämäntavan edistäminen varhaiskasvatuksessa, koulussa ja opiskelussa. (Antti Blom, ohjelmajohtaja, Liikkuva koulu -ohjelma, Opetushallitus)
- Miten liikunnan teemoja kannattaa edistää kuntavaikuttajan näkökulmasta? Vaikuttamistyötä sparraamassa Anne-Mari Jussila, hallinto- ja kehitysjohtaja, kaupunginvaltuutettu, liikunta- ja terveysjärjestöjen luottamushenkilö.
Kestävä kehitys ja ympäristövastuu liikunnassa – webinaari 26.3. 2020
- Ympäristövastuun ja kestävän kehityksen teemat liikunnassa (TtM, toimittaja Annastiina Lehtonen)
- Miksi liikumme liian vähän lihasvoimin? Juurisyitä ja ratkaisuja (Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen Style-hankkeen johtaja, professori Petri Tapio)
- Miten saamme lapset liikkumaan enemmän ja ympäristöystävällisemmin? (JYP juniorit ry:n toiminnanjohtaja Lauri Karhunen)
- Tapahtuman hiilijalanjälki ja toimenpiteet kohti hiilineutraaliutta (Bodom trail –polkujuoksutapahtuman johtaja Terho Lahtinen)
Työkaluja ja toimintamalleja:
- Olympiakomitea: Keke-koutsi
- Liikuntatieteellinen Seura: Ilmastonmuutos ja liikunta -teemasivusto
- Helsingin Yliopisto: Järjestöjen hiilijalanjälki – laskentatyökalu
- Olympiakomitea: Urheilun ympäristövastuuverkosto
- Liike ry ja FIMU: Kestävästi liikkeelle -kampanja
- Pyöräilyviikko ja Pyörällä treeneihin -päivä 10.9.
- Valtion liikuntaneuvosto: Liikunnan muutostekijät
- Hengitysliitto: Ohjelma sää- ja ilmastoriskeihin varautumiseen sekä niiden vähentämiseen
Aiempien vuosien materiaalipyynnöt: ota yhteys katja.volkova(@)olympiakomitea.fi