Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Järjestöjohdon seminaari

Järjestöjohdon seminaari 17.-18.1.2023
Hotelli Korpilampi, Espoo 

Mitä Suomessa tapahtuu tulevalla hallituskaudella? Mikä on järjestöjen ja kansalaistoiminnan rooli tulevaisuudessa? Miten käy kolmannen sektorin rahoituksen? Tulevaisuutta emme voi ennustaa, mutta yhdessä voimme – ja meidän tulee – vaikuttaa kansalaisyhteiskunnan ja kansalaisjärjestöjen tekemän työn puolesta entistä voimakkaammin. Se taas edellyttää yhteistä keskustelua, ideointia ja kokemusten jakamista!  

Järjestöjohdon seminaarissa valmistaudutaan tulevaan hallituskauteen kansalaisjärjestöjen näkökulmasta, käydään keskustelua päättäjien kanssa ja verkostoidutaan kollegoiden kesken. Erityisesti keskustellaan järjestöjen toimintaedellytyksistä yhteiskunnassa, jossa suuret toimintaympäristön muutokset vaikuttavat merkittävästi yleishyödyllisten toimijoiden asemaan ja mahdollisuuksiin.  

 Tapahtuma on tarkoitettu ensisijaisesti Allianssin, Kulta ry:n, Suomen Olympiakomitean ja SOSTEn jäsenjärjestöjen puheenjohtajille ja toiminnanjohtajille.
 

OHJELMA JA INFOT (PDF)

Ohjelma

Tiistai 17.1.

8.30 Yhteiskuljetus
Helsinki (Mikonkadun tilausajopysäkki) – hotelli Korpilampi

9.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvit

10.15 Järjestäjätahojen avaussanat

10.30 Valtiovallan tervehdys
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson

11.00 Järjestöjen toimintaedellytykset tulevaisuudessa
Valtiosihteerien haastatteluhetkessä keskustellaan kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksistä, kuten valtionavustusrahoituksesta, parlamentaarisesta sovusta ja yksityisen varainhankinnan edistämisestä. Haastateltavana ovat valtiosihteerit Juho Orjala (STM), Akseli Koskela (SM) ja Mikaela Nylander (OM).

11.30 Lounas

12.30 Kansalaisjärjestöt – kivoja maskotteja vai yhdenvertaisia vastuunkantajia?
Kuntaliiton toimitusjohtaja, pitkän johtajauran niin järjestöissä, politiikassa kuin julkisella sektorilla tehnyt Minna Karhunen puhuu kansalaisjärjestöjen merkityksestä ja roolista yhteiskunnassa. Miten järjestöt saadaan paremmin mukaan ratkomaan kriisejä ja kannattelemaan yhteiskuntaa poikkeusaikoina? Nähdäänkö julkisella sektorilla järjestöjen todellinen arvo?

13.15 Henkisten voimavarojen tuomat mahdollisuudet – miten rakennetaan voittava joukkue?
Miten kehittyä järjestöjohtajana henkisesti vahvaksi johtajaksi? Mikä on itsetuntemuksen merkitys ja miten sitä vahvistetaan? Näkökulmia järjestöjohtamisen osaamisen kehittämiseen, inhimillisiin voimavaroihin ja yhteisöllisyyden rakentamiseen avaa johtamisen ja tiimityön valmentaja ja urheiluvaikuttaja Erkka Westerlund. 

14.00 Tauko

14.15 Rinnakkaisseminaarit

  • Kansalaisyhteiskunnan tutkimuksen edistäminen (kokoustilat 1-3)
  • Järjestöjen yhdistymisen mahdollisuudet ja haasteet (Auditorio)
  • Vapaaehtoiset järjestössä – miten saada niitä lisää ja miten pitää nykyiset tyytyväisinä? (Klubiravintola)
  • Hyvinvointialueet ovat täällä – miten käy hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä järjestöjen? (Ravintolakabinetti)

15.15 Kahvitauko, majoittuminen, ständeihin tutustumista

16.00  ”Megatrendit – ymmärrystä yllätysten aikaan” Jenna Lähdemäki-Pekkanen, ennakoinnin asiantuntija, Sitra

17.00 Päivän ohjelma päättyy

19.00 Illallinen

 

Keskiviikko, 18.1.

9.00 Riemuitsevat, pettyneet ja dagen efter – eduskuntavaalit ja vaalien jälkeinen hallitusohjelma tarkastelussa
Eduskuntavaalit ovat aivan nurkan takana. Miltä poliittinen tilanne tällä hetkellä näyttää, kuka voittaa, kuka häviää? Mitkä ovat vaalien päällimmäiset puheenaiheet? Entä mitä on odotettavissa seuraavalta hallitukselta? Asiaa meille valottaa Rud Pedersen Public Affairsin politiikan konkari Esa Suominen.

9.30 Puoluejohtajiston eduskuntavaalipaneeli
Eduskuntavaalit järjestetään muutaman kuukauden kuluttua. Tulevassa hallitusohjelmassa määritellään kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksiä seuraavalle hallituskaudelle. Miten kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksiä voitaisiin kehittää? Miltä näyttää järjestöjen rahoituksen tulevaisuus? Millaisia panostuksia tarvitaan nuorten hyvinvointiin ja harrastamiseen seuraavalla hallituskaudella? Keskustelemassa suurimpien eduskuntapuolueiden edustajia:

     puoluesihteeri Antton Rönnholm, SDP
     puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Heikki Autto, Kokoomus
     varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen, Keskusta
     varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Holopainen, Vihreät
     puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson, Vasemmistoliitto
     kansanedustaja Kike Elomaa, PS

11.00 Kahvitauko

11.30 Mikä v*tuttaa nuorta vaikuttajaa?
Vaikuttaminen kiinnostaa nuoria koko ajan enemmän, mutta järjestöissä ja puolueissa nuoria ei juuri näy. Nuoret vaikuttajat antavat palaa päätöksenteon ja järjestöjen toimintatavoista ja siitä, mikä tekee nykytoiminnasta nuorille luotaantyöntävää. Minkä pitäisi muuttua, jotta nuoret kiinnostuisivat vaikuttamisesta ja tekemisestä – ja jotta järjestöt olisivat olemassa myös tulevaisuudessa?

12.15 Tilaisuuden päätössanat

12.30 Lounas

13.30 Yhteiskuljetus
Hotelli Korpilampi – Helsinki (Mikonkadun tilausajopysäkki)

  • Kansalaisyhteiskunnan tutkimuksen edistäminen
    Kansalaisyhteiskuntatutkimuksen lisääminen on olennainen osa kansalaisyhteiskuntapolitiikan avointa ja pitkäjänteistä edistämistä. Tutkitun tiedon merkitys korostuu tilanteessa, jossa kansalaisyhteiskunta kohtaa monia muutoksia. Keskeistä olisi parantaa tutkitun tiedon käyttämistä päätöksenteon tukena.

    Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta KANE kutsuu tieteentekijöitä ja kansalaisjärjestöjä tarkastelemaan rajapintoja kansalaisyhteiskunnan ilmiöiden ja akateemisen tutkimuksen välillä sekä keskustelemaan siitä, miten kansalaisyhteiskunnan tutkimusta ja tietopohjaa voitaisiin vahvistaa ja hyödyntää paremmin päätöksenteon tukena.

    Järjestöjen yhdistymisen mahdollisuudet ja haasteet
    Keskusteleva rinnakkaisseminaari järjestöjen yhdistymisen mahdollisuuksista ja haasteista sekä toteutuneiden esimerkkien että tulevaisuuden musiikin kautta. Alustajina keskustelussa on SOSTEn selvitysmiehen Panu Laturin lisäksi kolme toiminnanjohtajaa kertomassa oman järjestönsä esimerkin tapahtuneesta yhdistymisestä: Mika Salminen SaimaanVirta ry:stä, Sanna Rekola Tanssin tiedotuskeskuksesta ja Mikko Mäkelä Lasten ja nuorten keskuksesta.

    Vapaaehtoiset järjestössä – miten saada niitä lisää ja miten pitää nykyiset tyytyväisinä?
    Veikö pandemia vapaaehtoiset, löytyykö vastuunkantajia enää entiseen malliin, miten luoda tasapaino oman jaksamisen ja hyvän tekemisen välillä? Tule kuulemaan tuoreen kyselyn tuloksia vapaaehtoistoiminnan nykytilasta ja haasteista, jakamaan ajatuksia kollegoiden kanssa, saamaan 10 vinkkiä vapaaehtoisten parempaan johtamiseen ja rekrytointiin ja käynnistämään muutos omassa järjestössäsi.

    Hyvinvointialueet ovat täällä – miten käy hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä järjestöjen?

    Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä puhutaan lämpimästi ja asian tärkeys korostuu juhlapuheissa. Kuitenkin tosi paikan tullen rahat usein valuvat korjaavaan toimintaan, eivätkä ennaltaehkäisyyn. Miten päätöksenteossa löytyisi rohkeutta kääntää tämä suunta? Kannustaako hyvinvointialueiden rahoitusmalli satsaamaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen? Entä minkälainen murros hyvinvointialueiden käynnistyminen on järjestöille – miten niiden toimintaedellytyksistä pidetään huolta ja kuinka ne voivat auttaa hyvinvointialueita ja toisaalta kuntia edistämään asukkaidensa hyvinvointia ja terveyttä? Aiheesta keskustelemassa ovat kehittämisneuvos Heli Hätönen sosiaali- ja terveysministeriöstä, Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n toiminnanjohtaja Iiris Lehtonen, Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä sekä UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.

  • Ilmoittautumisaika on päättynyt.

    Yhteyshenkilö ilmoittautumiseen liittyvissä kysymyksissä: katja.volkova@olympiakomitea.fi

    Osallistumismaksut:

    Osallistumismaksu sisältää seminaariohjelman, tarjoilut, illallisen sekä majoittumisen.

    • Majoitus yhden hengen huoneessa 320 euroa/hlö
    • Majoitus kahden hengen huoneessa 265 euroa/hlö
    • Ei majoitusta 210 euroa/hlö

     

    Peruutusehdot ja maksaminen:
    Ilmoittautuminen päättyy 21.12., jonka jälkeen Olympiakomitea laskuttaa osallistumismaksun henkilön ilmoittamien laskutustietojen mukaisesti.

    Ilmoittautuminen on sitova, mutta voit muuttaa tai perua veloituksetta ilmoittautumisesi 21.12. mennessä. 21.12. jälkeen tehdyissä muutoksissa/peruutuksissa järjestäjä pidättää oikeuden veloittaa koko osallistumismaksun.

  • Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry
    Rosa Meriläinen, rosa.merilainen(a)kulttuurijataide.fi, p. 050 432 6679  

    Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry
    Anna Munsterhjelm, anna.munsterhjelm(a)nuorisoala.fi, p. 040 5879 514 

    SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
    Ulla Kiuru, ulla.kiuru(a)soste.fi, p. 040 744 0888 

    Suomen Olympiakomitea
    Toni Ahva, toni.ahva(a)olympiakomitea.fi, p. 050 440 9647  

Kumppaneina mukana:

             

 

©European Commission