Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Järjestöjohdon seminaari

Järjestöjohdon seminaari 17.-18.1.2023
Hotelli Korpilampi, Espoo 

Mitä Suomessa tapahtuu tulevalla hallituskaudella? Mikä on järjestöjen ja kansalaistoiminnan rooli tulevaisuudessa? Miten käy kolmannen sektorin rahoituksen? Tulevaisuutta emme voi ennustaa, mutta yhdessä voimme – ja meidän tulee – vaikuttaa kansalaisyhteiskunnan ja kansalaisjärjestöjen tekemän työn puolesta entistä voimakkaammin. Se taas edellyttää yhteistä keskustelua, ideointia ja kokemusten jakamista!  

Järjestöjohdon seminaarissa valmistaudutaan tulevaan hallituskauteen kansalaisjärjestöjen näkökulmasta, käydään keskustelua päättäjien kanssa ja verkostoidutaan kollegoiden kesken. Erityisesti keskustellaan järjestöjen toimintaedellytyksistä yhteiskunnassa, jossa suuret toimintaympäristön muutokset vaikuttavat merkittävästi yleishyödyllisten toimijoiden asemaan ja mahdollisuuksiin.  

 Tapahtuma on tarkoitettu ensisijaisesti Allianssin, Kulta ry:n, Suomen Olympiakomitean ja SOSTEn jäsenjärjestöjen puheenjohtajille ja toiminnanjohtajille.  

 

Ohjelma

Tiistai 17.1.

8.30 Yhteiskuljetus
Helsinki (Mikonkadun tilausajopysäkki) – hotelli Korpilampi

9.30 Ilmoittautuminen ja aamukahvit

10.15 Järjestäjätahojen avaussanat

10.30 Valtiojohdon tervehdys
Suomen näkymiä tulevalle vaalikaudelle avaa eduskunnan puhemies Matti Vanhanen. 

11.00 Järjestöjen toimintaedellytykset tulevaisuudessa
Valtiosihteerien haastatteluhetkessä keskustellaan kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksistä, kuten valtionavustusrahoituksesta, parlamentaarisesta sovusta ja yksityisen varainhankinnan edistämisestä.

11.30 Lounas

12.30 Kansalaisjärjestöt – kivoja maskotteja vai yhdenvertaisia vastuunkantajia?
Kuntaliiton toimitusjohtaja, pitkän johtajauran niin järjestöissä, politiikassa kuin julkisella sektorilla tehnyt Minna Karhunen puhuu kansalaisjärjestöjen merkityksestä ja roolista yhteiskunnassa. Miten järjestöt saadaan paremmin mukaan ratkomaan kriisejä ja kannattelemaan yhteiskuntaa poikkeusaikoina? Nähdäänkö julkisella sektorilla järjestöjen todellinen arvo?

13.15 Henkisten voimavarojen tuomat mahdollisuudet – miten rakennetaan voittava joukkue?
Miten kehittyä järjestöjohtajana henkisesti vahvaksi johtajaksi? Mikä on itsetuntemuksen merkitys ja miten sitä vahvistetaan? Näkökulmia järjestöjohtamisen osaamisen kehittämiseen, inhimillisiin voimavaroihin ja yhteisöllisyyden rakentamiseen avaa johtamisen ja tiimityön valmentaja ja urheiluvaikuttaja Erkka Westerlund. 

14.00 Tauko

14.15 Rinnakkaisseminaarit

 • Kansalaisyhteiskunnan tutkimuksen edistäminen
 • Järjestöjen yhdistymisen mahdollisuudet ja haasteet
 • Vapaaehtoiset järjestössä – miten saada niitä lisää ja miten pitää nykyiset tyytyväisinä?
 • Hyvinvointialueiden perustaminen järjestöjen näkökulmasta

15.15 Kahvitauko, majoittuminen, näyttelyyn tutustuminen

16.00 Avauspäivän viimeinen pääpuheenvuoro
Aihe ja puhuja tarkentuvat pian.

17.00 Päivän ohjelma päättyy

19.00 Illallinen

 

Keskiviikko, 18.1.

9.00 Riemuitsevat, pettyneet ja dagen efter – eduskuntavaalit ja vaalien jälkeinen hallitusohjelma tarkastelussa
Eduskuntavaalit ovat aivan nurkan takana. Miltä poliittinen tilanne tällä hetkellä näyttää, kuka voittaa, kuka häviää? Mitkä ovat vaalien päällimmäiset puheenaiheet? Entä mitä on odotettavissa seuraavalta hallitukselta? Asiaa meille valottaa Rud Pedersen Public Affairsin politiikan konkari Esa Suominen.

9.30 Puoluejohtajiston eduskuntavaalipaneeli
Eduskuntavaalit järjestetään muutaman kuukauden kuluttua. Tulevassa hallitusohjelmassa määritellään kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksiä seuraavalle hallituskaudelle. Miten kansalaisjärjestöjen toimintaedellytyksiä voitaisiin kehittää? Miltä näyttää järjestöjen rahoituksen tulevaisuus? Millaisia panostuksia tarvitaan nuorten hyvinvointiin ja harrastamiseen seuraavalla hallituskaudella?
Keskustelemassa suurimpien eduskuntapuolueiden edustajia.

11.00 Kahvitauko, huoneiden luovutus

11.30 Nuoret ja järjestötoiminta – miten pidämme huolen siitä, että nuoret pysyvät mukana?
Nuorten kiinnostus yhdistystoimintaan on laskussa, vaikka he ovat elintärkeä voimavara yhdistysten tulevaisuuden kannalta. Kolme nuorta järjestötoimijaa kertovat, minkä pitää muuttua ja miten nuoriin pitää suhtautua, jotta heidät saadaan mukaan kansalaisjärjestöjen toimintaan jatkossakin.

12.15 Tilaisuuden päätössanat

12.30 Lounas

13.30 Yhteiskuljetus
Hotelli Korpilampi – Helsinki (Mikonkadun tilausajopysäkki)

 • Kansalaisyhteiskunnan tutkimuksen edistäminen
  Kansalaisyhteiskuntatutkimuksen lisääminen on olennainen osa kansalaisyhteiskuntapolitiikan avointa ja pitkäjänteistä edistämistä. Tutkitun tiedon merkitys korostuu tilanteessa, jossa kansalaisyhteiskunta kohtaa monia muutoksia. Keskeistä olisi parantaa tutkitun tiedon käyttämistä päätöksenteon tukena.

  Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta KANE kutsuu tieteentekijöitä ja kansalaisjärjestöjä tarkastelemaan rajapintoja kansalaisyhteiskunnan ilmiöiden ja akateemisen tutkimuksen välillä sekä keskustelemaan siitä, miten kansalaisyhteiskunnan tutkimusta ja tietopohjaa voitaisiin vahvistaa ja hyödyntää paremmin päätöksenteon tukena.

  Järjestöjen yhdistymisen mahdollisuudet ja haasteet
  Keskusteleva rinnakkaisseminaari järjestöjen yhdistymisen mahdollisuuksista ja haasteista sekä toteutuneiden esimerkkien että tulevaisuuden musiikin kautta. Alustajina keskustelussa on SOSTEn selvitysmiehen Panu Laturin lisäksi kolme toiminnanjohtajaa kertomassa oman järjestönsä esimerkin tapahtuneesta yhdistymisestä: Mika Salminen SaimaanVirta ry:stä, Sanna Rekola Tanssin tiedotuskeskuksesta ja Mikko Mäkelä Lasten ja nuorten keskuksesta.

  Vapaaehtoiset järjestössä – miten saada niitä lisää ja miten pitää nykyiset tyytyväisinä?
  Veikö pandemia vapaaehtoiset, löytyykö vastuunkantajia enää entiseen malliin, miten luoda tasapaino oman jaksamisen ja hyvän tekemisen välillä? Tule kuulemaan tuoreen kyselyn tuloksia vapaaehtoistoiminnan nykytilasta ja haasteista, jakamaan ajatuksia kollegoiden kanssa, saamaan 10 vinkkiä vapaaehtoisten parempaan johtamiseen ja rekrytointiin ja käynnistämään muutos omassa järjestössäsi.

  Hyvinvointialueet ovat täällä – miten käy terveyden edistämisen ja järjestöjen?
  Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä puhutaan lämpimästi ja asian tärkeys korostuu juhlapuheissa. Kuitenkin tosi paikan tullen rahat usein valuvat korjaavaan toimintaan, eivätkä ennaltaehkäisyyn. Kannustaako hyvinvointialueiden rahoitusmalli satsaamaan terveyden edistämiseen pitkäjänteisesti? Entä minkälainen murros hyvinvointialueiden käynnistyminen on järjestöille – miten niiden toimintaedellytyksistä pidetään huolta ja kuinka ne voivat auttaa hyvinvointialueita ja toisaalta kuntia edistämään asukkaiden hyvinvointia ja terveyttä? 

 • Voit ilmoittautua Järjestöjohdon seminaariin 19.12.2022 saakka. Ilmoittautua voit tämän linkin takaa.

  Yhteyshenkilö ilmoittautumiseen liittyvissä kysymyksissä: julia.kinnunen@olympiakomitea.fi

   

  Osallistumismaksut:

  Osallistumismaksu sisältää seminaariohjelman, tarjoilut, illallisen sekä majoittumisen.

  • Majoitus yhden hengen huoneessa 320 euroa/hlö
  • Majoitus kahden hengen huoneessa 265 euroa/hlö
  • Ei majoitusta 210 euroa/hlö

   

  Peruutusehdot ja maksaminen:
  Ilmoittautuminen päättyy 19.12., jonka jälkeen Olympiakomitea laskuttaa osallistumismaksun henkilön ilmoittamien laskutustietojen mukaisesti.

  Ilmoittautuminen on sitova, mutta voit muuttaa tai perua veloituksetta ilmoittautumisesi 21.12. mennessä. 21.12. jälkeen tehdyissä muutoksissa/peruutuksissa järjestäjä pidättää oikeuden veloittaa koko osallistumismaksun.

 • Käytössä on miesten ja naisten saunat, 12-metrinen uima-allas, poreamme ja mahdollisuus uintiin ulkona Korpilammessa, talvisin avanto. 

  Hotellilla on kuntosali ja squash-halli. Ulkona on käytettävissä hiekkapohjainen lentopallokenttä sekä katukoris. Mailat ja pallot hotellin vastaanotosta. Mahdollisuus myös pihapeleihin, kuten mölkkyyn ja petanqueen. Ympäröivä luonto tarjoaa upeat puitteet omatoimiselle liikunnalle. 

 • Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry
  Rosa Meriläinen, rosa.merilainen(a)kulttuurijataide.fi, p. 050 432 6679  

  Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry
  Anna Munsterhjelm, anna.munsterhjelm(a)nuorisoala.fi, p. 040 5879 514 

  SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry
  Ulla Kiuru, ulla.kiuru(a)soste.fi, p. 040 744 0888 

  Suomen Olympiakomitea
  Toni Ahva, toni.ahva(a)olympiakomitea.fi, p. 050 440 9647