Siirry sisältöön
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Kansainvälinen Olympiakomitea

KOK:n päämaja sijaitsee Lausannessa, Sveitsissä. Puheenjohtajana toimii saksalainen Thomas Bach. Bach on järjestyksessään yhdeksäs KOK:n puheenjohtaja. Hänen edeltäjänsä, belgialainen Jacques Rogge oli KOK:n puheenjohtajana vuodesta 2001 lähtien.

KOK:ssa on yksi suomalaisjäsen, Sari Essayah, joka valittiin tehtävään elokuussa 2016 Rion olympialaisten yhteydessä. KOK:ssa on 95 henkilöjäsentä, jotka edustavat KOK:ta omissa maissaan.

KOK, kansalliset olympiakomiteat ja kansainväliset lajiliitot muodostavat yhdessä olympialiikkeen. Kansalliset olympiakomiteat eivät ole KOK:n jäseniä, vaan sen tärkeä sidosryhmä ja kumppani. Osana olympialiikettä Suomen Olympiakomitean yhtenä tehtävänä on kehittää, edistää ja suojella olympialiikkeen asemaa Suomessa sen mukaisesti, mitä määritellään Kansainvälisen Olympialiikkeen perusasiakirjassa (Olympic Charter).

Historia

Ranskalainen paroni Pierre de Coubertin alkoi kampanjoida Olympialaisten henkiinherättämisen puolesta vuonna 1892. Kaksi vuotta myöhemmin, kesäkuun 23. päivänä vuonna 1894 Pariisissa järjestetyssä kansainvälisessä urheilukongressissa Coubertin yhdessä muutamien kymmenien urheilusta kiinnostuneiden henkilöiden kanssa perusti Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) sekä hahmotteli olympialiikkeen perusrakenteen ja ideologian.

Samassa yhteydessä päätettiin ensimmäisten nykyaikaisten olympiakisojen järjestämisestä vuonna 1896, Ateenassa, Kreikassa. KOK:n johdolla järjestetään joka neljäs vuosi kesä- ja talviolympialaiset.

Kansainvälisen Olympiakomitean nettisivut.

Olympic Charter

Lisää liikettä pääyhteistyö­kumppanit

                
                   veikkaus_vaakalogo_white_rgb

                
                   op_logo_vasen_negatiivi_comporessed
Huippu-urheilun pääyhteistyö­kumppanit

                
                   veikkaus_vaakalogo_white_rgb

                
                   finnair_logo_white_compressed

                
                   icepeak-logo-text-rgb-white_compressed

                
                   toyota_v_white_rgb

                
                   Aava Virta logo nega

                
                   Energiayhtiö St1:n logo