Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Kansainvälinen Olympiakomitea

KOK:n päämaja sijaitsee Lausannessa, Sveitsissä. Puheenjohtajana toimii saksalainen Thomas Bach. Bach on järjestyksessään yhdeksäs KOK:n puheenjohtaja. Hänen edeltäjänsä, belgialainen Jacques Rogge oli KOK:n puheenjohtajana vuodesta 2001 lähtien.

KOK:ssa on yksi suomalaisjäsen, Sari Essayah, joka valittiin tehtävään elokuussa 2016 Rion olympialaisten yhteydessä. KOK:ssa on 95 henkilöjäsentä, jotka edustavat KOK:ta omissa maissaan.

KOK, kansalliset olympiakomiteat ja kansainväliset lajiliitot muodostavat yhdessä olympialiikkeen. Kansalliset olympiakomiteat eivät ole KOK:n jäseniä, vaan sen tärkeä sidosryhmä ja kumppani. Osana olympialiikettä Suomen Olympiakomitean yhtenä tehtävänä on kehittää, edistää ja suojella olympialiikkeen asemaa Suomessa sen mukaisesti, mitä määritellään Kansainvälisen Olympialiikkeen perusasiakirjassa (Olympic Charter).

Historia

Ranskalainen paroni Pierre de Coubertin alkoi kampanjoida Olympialaisten henkiinherättämisen puolesta vuonna 1892. Kaksi vuotta myöhemmin, kesäkuun 23. päivänä vuonna 1894 Pariisissa järjestetyssä kansainvälisessä urheilukongressissa Coubertin yhdessä muutamien kymmenien urheilusta kiinnostuneiden henkilöiden kanssa perusti Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) sekä hahmotteli olympialiikkeen perusrakenteen ja ideologian.

Samassa yhteydessä päätettiin ensimmäisten nykyaikaisten olympiakisojen järjestämisestä vuonna 1896, Ateenassa, Kreikassa. KOK:n johdolla järjestetään joka neljäs vuosi kesä- ja talviolympialaiset.

Kansainvälisen Olympiakomitean nettisivut.

Olympic Charter