Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Olympiapäivä 2023

Olympiapäivä valtaa Helsingin Olympiastadionin lauantaina 16.9.2023

Suomen Olympiakomitea järjestää Olympiapäivän Helsingin Olympiastadionilla lauantaina 16.9.2023 klo 10-17. Olympiapäivä on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma, joka tarjoaa yleisölle mahdollisuuden kokeilla eri lajeja ja sytyttää kipinän uuteen liikuntaharrastukseen.


Mitä:
Olympiapäivä-tapahtuma
Missä: Helsingin Olympiastadion, Paavo Nurmentie 1
Milloin: lauantai 16.9.2023 klo 10–17

 

Päivän ohjelma – yksi päivä, 30 lajia, 0 euroa

Olympiapäivänä Olympiastadion täyttyy lajipisteistä, joissa eri urheilulajien osaajat opastavat kokeilemaan lajeja. Päivän aikana osallistujat pääsevät kokeilemaan 30 eri urheilulajia.

 

Street-alue

Olympiastadionin aukiolla pääportin edustalla on Street-alue, jossa voi kokeilla tuoreita olympialajeja, esimerkiksi katukorista. Street-alueella pääsee myös testaamaan jääkiekkoa, kaukalopalloa, hiihtoa, pyöräilyä, tennistä, salibandya ja temppuilemaan pallon kanssa katufutiksen hengessä. Katso alla tarkemmat lajiesittelyt.

Sport-alue

Olympiastadionin sisäpuolen Sport-alueella voi kokeilla ja seurata muun muassa yleisurheilua, uintilajeja, sulkapalloa, SkidiNet-pallopelejä, cheerleadingiä, taitoluistelua, pesäpalloa, golfia, jousiammuntaa, rugbya, ampumaurheilua, suunnistusta, painonnostoa, taekwandoa, judoa, hokurotyu-jujutsua, karatea, nyrkkeilyä, Sport-alueella nähdään myös Pariisin 2024 kesäolympialaisissa debytoivan tanssilajin, breakingin taidonnäyte.  Katso alla tarkemmat lajiesittelyt.

Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahtoon ilmainen sisäänpääsy

Olympiapäivä yhdistää historiaa ja nykypäivää. Lajipisteiden lisäksi Olympiastadionin miljöössä voi heittäytyä suomalaisen olympiahistorian vietäväksi. Upea, huippumoderni Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus Tahto kutsuu Olympiapäivän tapahtumavieraat maksutta näyttelyihinsä. Interaktiivisen älyseinän avulla voi tutustua esimerkiksi olympialaiset kokeneiden henkilöiden tarinoihin ja näyttäviin 3D-esineisiin Katso alla tarkempi ohjelma.

ReUse-piste tarpeettomille ulkoilu- ja urheiluvaatteille

Onko Sinulla ulkoilu- tai urheiluvaatteita, joita et enää käytä? Tuo ne stadionille vaatteiden ReUse-pisteeseen & anna niille uusi elämä.Tekstiilien kierrätys on tärkeää, jotta arvokkaat materiaalit pääsevät takaisin kiertoon ja jatkamaan elämäänsä. Kun vaatteet kierrätetään, vähennetään jätettä ja pienennetään vaatteiden hiilijalanjälkeä. Lue alla tarkemmin.

 

 Lämpimästi tervetuloa nauttimaan liikkumisen riemusta Olympiastadionille. 

 

Suomen Olympiakomitea järjestää tapahtuman yhteistyössä Helsingin kaupungin, Olympiastadionin, Urheilumuseon sekä Olympiakomitean jäsenjärjestöjen ja yhteistyökumppaneiden kanssa. 

 • Breaking
  Breakingin lajipisteestä vastaa Suomen Breikkiliitto yhteistyössä Suomen breikkimaajoukkuetta tukevan Toyotan kanssa. Breaking on ensimmäistä kertaa aikuisten olympialajina Pariisin kesäolympialaisissa 2024. Lajipisteen yhteistyökumppani on Toyota. 

  Hiihto
  Rullasukset jalkaan ja hiihtokoulu voi alkaa. Hiihdon lajipisteellä voi tutustua rullahiihtoon, testata taitoja temppuradalla, kokeilla Ski Ergo -laitetta ja osallistua leikkimielisiin kisoihin. Lajipisteellä on tarvittavat välineet sekä hiihdon opettajia, jotka opastavat välineiden valintaan ja oikean hiihtotekniikan löytämiseen. Rullasuksissa ei ole jarruja. Miten niillä siis jarrutetaan?

   

  Jääkiekko
  Jääkiekko on vauhdikas jäällä pelattava joukkuepeli, joka tarjoaa harrastajilleen unohtumattomia ja yhteisöllisiä elämyksiä. Suomessa jääkiekko on maamme seuratuin urheilulaji. Jääkiekon lajipisteellä pääset tutustumaan jääkiekon saloihin. Lajipisteen yhteistyökumppanina toimii Luhta.

   

  Katufutis
  Tule testaamaan katujalkapallon temppurataa lajipisteellä. Monet huippupelaajat, kuten Zlatan Ibrahimovic, ovat aloittaneet jalkapallouransa pelaamalla katufutista asfaltilla. Katujalkapallo on tavallista jalkapalloa painavampi ja vähemmän kimmoisa. Lajipisteen yhteistyökumppani on Lumme Energia.

   

  Katukoris
  Katukoriksen pisteellä on tarjolla hyvää musaa, loistava meininki ja kaikille avoimet korispelit. Pallot ja muu tarvittava löytyvät paikan päältä, riittää kun tuot vain itsesi (ja kaverisi) paikalle. Tiukkoja vääntöjä kentän kuninkuudesta, skabailua ja ihan vaan leppoisaa heittelyä. Tule mestoille nauttimaan koris-viboista! Lajipisteen yhteistyökumppani on Cloetta.

   

  Kaukalopallo
  Kaukalopallo on jääkiekosta kehitetty jääkiekkokaukalossa pelattava joukkuepeli. Yhteisöllinen lajiperhe takaa ikimuistoisia ja hauskoja hetkiä. Kaukalopallon pisteellä on laukaisupiste, jossa pääset kokeilemaan niin laukaisusi tarkkuutta kuin kovuuttakin.

  Pyöräily
  Pyöräilyn lajipisteestä vastaa suomen vanhin lajiliitto eli Suomen Pyöräily. Pyöräilyssä on useita eri alalajeja, joista lajipisteellä pääset kokeilemaan BMX-pyöräilyä, e-pyöräilyä sekä parapyöräilyä.

    

  Salibandy
  Salibandy on sisätiloissa pelattava vauhdikas joukkue- ja mailapeli. Olympiapäivänä Stadionilla on kaksi pienoiskenttää pelaamiseen ja tarkkuusmaali laukaisuharjoittelua varten. Salibandy on Suomen neljänneksi suurin urheilulaji ja toiseksi suosituin palloilulaji jalkapallon jälkeen. Tervetuloa herättämään sisäinen säbäkipinäsi!

  Tennis
  Tennis on kahden pelaajan tai kahden kaksihenkisen joukkueen pelaama mailapeli, jossa palloa lyödään verkon yli vastustajan puolelle. Suomessa tennistä harrastaa 130 000 henkilöä. Tenniksen lajipisteellä pääset kokeilemaan tennistä matalalla kynnyksellä! Lajipisteen yhteistyökumppani on OP.

  Toimintakykypiste
  Fyysisellä toimintakyvyllä tarkoitetaan ihmisen fyysisiä edellytyksiä selviytyä hänelle itselleen tärkeistä arjen tehtävistä. Fyysisen toimintakyvyn kannalta tärkeitä elimistön fysiologisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi, lihasvoima- ja kestävyys, nivelten liikkuvuus sekä kehon asennon ja liikkeiden hallinta. Toimintakykypisteellä pääset tekemään yksinkertaisia fyysisen toimintakyvyn testejä. Toimintakykypisteen yhteistyökumppanina toimii Deloitte.

   

 • Ampumaurheilu
  Urheiluammuntaa voivat harrastaa kaikenikäiset tytöt ja pojat, miehet ja naiset. Lajin aloittamiselle ei ole ikärajoitusta tai erityisvaatimuksia, joten ampumaurheilu soveltuu lajina kaikille. Lajipisteellä tutustutaan ampumaurheiluun ja harjoitellaan turvallisesti SCATT-laserammuntavälineistöllä kokeneiden ohjaajien opastuksella. Ampumaurheilu kehittää keskittymiskykyä, tasapainoa, tarkkuutta ja kehon hallintaa sekä pitkäjänteisyyttä ja itsehallintaa.

  Cheerleading
  Cheerleading on monipuolinen ja mukaansatempaava joukkueurheilulaji, joka sopii jokaiselle sukupuoleen, ikään tai taitotasoon katsomatta. Lajipisteellä pääset kokeilemaan lajiin kuuluvia stuntteja sekä akorobatiaa osaavien valmentajien ohjauksessa. Pääset testaamaan myös cheertanssia.

  Golf
  Golfista on kehittynyt yksi Suomen suosituimmista ulkoliikuntalajeista, jota voi harrastaa ympäri maata. Olympiapäivänä Stadionin minigolfradalla pääsee puttailemaan ja saamaan opastusta lajin pariin. Golfissa yhdistyvät liikunta, luonto ja sosiaalisuus. Laji sopii hyvin koko perheen harrastukseksi.

  Hokutoryu ju-jutsu
  Hokutoryu ju-jutsu on suoraviivainen ja tehokas itsepuolustus- ja kilpailulaji. Hokutoryu tarkoittaa pohjoisen tyylisuuntaa, laji on Suomessa kehitetty perinteisestä japanilaisesta ju-jutsusta länsimaiseen ajatteluun sopivaksi, kuitenkin ju-jutsun keskeisiä periaatteita säilyttäen. Lajiin sisältyy lyönnit, potkut, heitot ja mattokamppailu. Perustekniikoihin kuuluvat myös lukot ja kuristukset sekä erilaiset vapautumis- ja kuljetustekniikat. Hokutoryu ju-jutsun lajipisteellä pidetään lajinäytöksiä, jonka lisäksi pääset kokeilemaan lajia ammattitaitoisten ohjaajien opastuksessa.

  Jousiammunta
  Jousiammunta on monipuolinen laji, jota voi harrastaa sisällä, ulkona, maastossa, juosten, hiihtäen ja hevosen selässä. Lajipisteellä pääset kokeilemaan jousiammuntaa kymmenellä imukuppinuolellisella jousisetillä.

  Judo
  Judo sai alkunsa jo 1880-luvulla Japanissa ja onkin erittäin perinteinen kamppailulaji. Kansainvälisesti judo on maailman levinnein ja harrastajamääriltään suurin kamppailulaji. Judon lajipisteellä on tarjolla sekä judonäytöksiä että lajikokeiluja judomatolla.

  Karate
  Karate on yksi maailman suosituimmista liikuntamuodoista ja sopii koko perheen harrastukseksi. Karatessa harjoiteltaviin tekniikoihin lukeutuvat muun muassa erilaiset lyönnit, potkut, torjunnat, hallintaotteet ja kaadot. Karaten toiminnallisella pisteellä pääset kokeilemaan Hokuroty jujutsua ja taidoa.

  Maalipallo
  Maalipallo on tunnettu näkövammaisten paralympialaji, mutta sarjatasolla niin kotimaassa kuin kansainvälisesti kilpailtu lähes ”extremelaji” myös normaalisti näkeville harrastajille. Lajissa silmät peitetään, ja palloa heitetään lentopallokentän kokoisella pelialueella vauhdikkaasti lattian kautta yrittäen ohittaa kolmen puolustajan muodostelma 9 metriä leveän maalin edestä. Pisteen tarjoaa vantaalaisseura Aisti Sport yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean kanssa.

  Nyrkkeily
  Nyrkkeily on monipuolinen taito- ja kamppailulaji. Nyrkkeily jakautuu olympiatyylin nyrkkeilyyn ja ammattinyrkkeilyyn. Nyrkkeilyn lajipisteellä opetetaan nyrkkeilytekniikkaa ja tehdään pariharjoittelua.

  Näkövammaiskiekko
  Jääkiekko on Suomen seuratuin urheilulaji, ja #jääkiekkokuuluukaikille -arvoa kunnioittaen näkövammaiskiekko (blind hockey) on yksi lätkän sovelletuista muodoista. Jokainen käyttää olemassa olevaa näköään, ja poikkeuksellisen suuri sekä äänekäs kiekko mahdollistaa kiekkoilun myös näkövammaisille harrastajille. Pisteen tarjoaa lajin Suomeen tuonut urheiluseura Aisti Sport yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean kanssa.

  Painonnosto
  Painonnostossa tavoitteena on nostaa mahdollisimman painavan levypainoisen tangon ylös suorille käsille. Kilpailuissa nostot tehdään kahdella eri tekniikalla; temmaten tai työntäen.Painonnoston lajipisteellä pääset harjoittelemaan tekniikkaharjoittelua siihen soveltuvilla välineillä. Lisäksi pisteellä on tarjolla keppijumppaa.

  Pesäpallo
  Pesäpallo on suomen kansallislaji, joka sopii kaiken ikäisille. Pesäpallon lajipisteellä pääsee kokeilemaan lyömistä ja heittämistä verkkoon. Lisäksi pisteellä on mukana Kunnarikettu-maskotti sekä pääkaupunkiseudun seurojen edustajat esittelemässä toimintaansa.

  Rugby
  Rugby on palloilulaji, joka on yksi maailman suosituimmista urheilulajeista. Rugbyn lajipisteellä pääset kokeilemaan pallon kuljetusta, syöttämistä ja maalin tekoa sekä omatoimista taklausta tyynyyn. Lisäksi pisteellä esitellään rugbyn sääntöjä ja jaetaan tietoa kurssi- ja treenimahdollisuuksista.

  Sokkopingis
  Sokkopingis on mukaansa tempaava pöytätenniksen sovellettu lajimuoto, jota pelataan silmät peitettynä. Pelitapa muistuttaa ilmakiekkoa: kilisevää palloa yritetään lyödä voimalla laitojen kautta vastustajan päässä sijaitsevaan maaliverkkoon. Kyseessä on suosittu näkövammaislaji, ja loistavan koukuttava harrastus kenelle tahansa! Lajipisteen tarjoaa inklusiivista harrastamista kehittävä monilajiseura Aisti Sport yhteistyössä Suomen Paralympiakomitean kanssa.

  Sulkapallo
  Sulkapallo on mailapeli, jota pelaa vastakkain kaksi pelaajaa tai kaksi paria. Sulkapallo on maailman toiseksi harrastetuin urheilulaji ja Suomessa sillä on yli 170 000 harrastajaa. Sulkapallo on matalan kynnyksen laji, jonka aloittaminen on helppoa. Lajipisteellä saat ensipuraisun tästä erittäin vauhdikkaasta lajista!

  Suunnistus
  Suunnistuksessa yhdistyy fyysiset ja taidolliset vaatimukset. Laji tarjoaa harrastajilleen jatkuvaa uutuudenviehätystä, sillä jokainen rata on aina erilainen. Suunnistuksen esittelypisteellä pääset tutustumaan Rastiralliin ja elektroniseen leimaukseen. Testaa nopeutesi leimausradalla.

  Taekwondo
  Taekwondo on korealainen kamppailulaji, jossa voi kilpailla kahdessa hyvin erilaisessa kilpailumuodossa. Kilpaottelu on täyskontaktiin perustuvaa kamppailua, kun taas liikesarjoissa esitetään ennalta määrättyjä liikesarjoja. Lajipisteellä jokaisella on oiva mahdollisuus kokeilla taekwondoa ja tutustua lajin saloihin.

  Taitoluistelu
  Taitoluistelu on monipuolinen laji, joka tarjoaa haasteita ja elämyksiä jokaiselle ikään ja taitotasoon katsomatta. Jokaiselle löytyy oma tapa harrastaa taitoluistelua! Taitoluistelun lajipisteellä pääset kokeilemaan lajinomaista oheisharjoittelua.

  Tankotanssi
  Tankotanssi on akrobaattinen koko kehoa haastava ja kehittävä laji. Tankotanssi kehittää kokonaisvaltaisesti harrastajan voimaa, notkeutta, motorisia taitoja sekä kehon hallintaa. Laji on myös erinomainen taiteellisen ilmaisun kehittämiseen. Monipuolisena lajina tankotanssi soveltuu kaikenikäisille ja tasoisille harrastajille sukupuoleen katsomatta. Kilpaurheilumuodossa laji haastaa niin urheilijan voimaa, notkeutta, kestävyyttä kuin ilmaisullisuutta. Lajipisteellä pääset testaamaan tankoliikkeitä ja tutustumaan seurojen sekä lajiliiton toimintaan.

  Uintilajit
  Uimaliiton lajipisteellä pääset tekemään kuivanmaan lajikokeiluja uintilajien parissa. Pääset muun muassa tekemään taitouinnin ja uimahyppyjen kuivaharjoittelua ja temppuja patjoilla. Lisäksi pisteellä kisaillaan vesipallon kuivanmaan lajiosioissa.

  SkidiNet-pallopelit
  SkidiNet on lentopallon ja koppipallon yhdistävä hauska ja mukaansatempaava pallopeli. Lajipisteellä pääset kokeilemaan lajia osaavien ohjaajien opastuksessa!

  Yleisurheilu
  Yleisurheilu tarjoaa monipuolisia harrastusmahdollisuuksia kaiken ikäisille. Lajin parista löytyy varmasti jokaiselle jotakin! Lajipisteellä pääset kokeilemaan Suomen suurimpien seurakisojen lajeja eli hyppäämistä, heittämistä ja juoksemista. Pisteeltä löytyy heittoseinä, hyppypiste ja aitoja.

 • Olympiastadionilla sijaitsevassa Urheilun ja liikunnan kulttuurikeskus TAHDOSSA voi heittäytyä suomalaisen olympiahistorian vietäväksi. TAHDON näyttelyt ovat avoinna tapahtumapäivänä klo 11–17. Ilmainen sisäänpääsy 16.9.

  OHJELMA:

  Soihtupaja klo 11.30–16.30
  Maskottipaja klo 12–16
  Valokuvaesitys Pariisin 1924 olympialaisista Sylvi Saimo -salissa klo 11–17

  Kohti Pariisia!

  Kesän 2024 Pariisin olympialaisiin on hyvä virittäytyä muistelemalla 100 vuoden takaisia Pariisin kisoja. TAHDON päänäyttelyssä on esillä Ville Ritolan olympiamitalit Pariisista 1924 sekä Paavo Nurmen Pariisissa käyttämä sekuntikello. Näyttelyissä on tapahtumapäivänä esillä myös ainutlaatuisia maskotteja ja soihtuja eri olympialaisista vuosien takaa. Interaktiivisen älyseinän avulla voi tutustua esimerkiksi olympialaiset kokeneiden henkilöiden tarinoihin ja näyttäviin 3D-esineisiin. Suomalainen olympiahistoria on laajalti esillä TAHDOSSA!

  Jätä kannustusterveiset Suomen olympiajoukkueelle!

  TAHDOSSA voit jättää oman kannustustervehdyksesi Pariisin olympialaisissa kesällä 2024 urheilevalle Suomen olympiajoukkueelle!

   

 • Olympic Day is an event open to everyone and free of charge, which offers the public the opportunity to try over 30 different sports.

  Street area:

  Street area is located in the Olympic Stadium square in front of the main gate. In the Street area you can try new Olympic sports, for example street basketball. You can also try hockey, rinkball, skiing, cycling, tennis, floorball and street football.

  Sport area:

  Sport area is located inside the Olympic Stadium. In the Sport area you can try athletics, swimming, badminton, SkidiNet ball games, cheerleading, figure skating, baseball, golf, archery, rugby, shooting sports, orienteering, weightlifting, taekwondo, judo, hokurotyu-jujutsu, karate and boxing. The Sport area will also feature a demonstration of breaking, a dance sport that will debut at the Paris 2024 Summer Olympics.

  Sports and physical activity cultural center Tahto (free entry from 11 am to 5 pm):

  It’s good to prepare for the summer 2024 Paris Olympics by remembering the Paris Games 100 years ago. In TAHTO’s main exhibition, Ville Ritola’s Olympic medals from Paris 1924 and the stopwatch used by Paavo Nurme in Paris are on display. On the Olympic Day, the exhibitions also feature unique mascots and torches from various Olympic Games from years ago. With the help of the interactive smart wall, you can get to know, for example, the stories of people who have experienced the Olympics and impressive 3D objects. Finnish Olympic history is widely displayed in TAHTO!

  Come to the Olympic Stadium to enjoy the joy of movement on Olympic Day!

 • Onko Sinulla ulkoilu- tai urheiluvaatteita, joita et enää käytä? Tuo ne stadionille vaatteiden ReUse-pisteeseen & anna niille uusi elämä.

  Tekstiilien kierrätys on tärkeää, jotta arvokkaat materiaalit pääsevät takaisin kiertoon ja jatkamaan elämäänsä. Kun vaatteet kierrätetään, vähennetään jätettä ja pienennetään vaatteiden hiilijalanjälkeä.

  Luhta ReUse -ohjelmassa käytetyt vaatteet saavat uuden elämän joko seuraavalla käyttäjällä tai tekstiilikuituna. Nyt siihen tarjoutuu hieno mahdollisuus!

  Yhteistyökumppanimme Luhta tuo stadionille omalle pisteelleen ReUse-palautuslaatikot, johon voit palauttaa tarpeettomat ulkoilu- ja urheiluvaatteet Olympiapäivän aikana vaatteen kunnosta riippumatta.

  Hyväkuntoiset vaatteet myydään edelleen second hand -tuotteina. Uudelleenkäyttöön soveltumattomat vaatteet saavat uuden elämän tekstiilikuituna osaavan kierrätyskumppanin käsittelyssä.

  Tehdään yhdessä hyvää kierrättämällä!