
Uudistuva strategia 2025
Tervetuloa vaikuttamaan strategiatyöhön!
Olympiakomitean strategiatyö etenee parhaillaan – ja haluamme pitää koko urheiluyhteisön mukana matkassa. Kyse ei ole vain Olympiakomitean strategiasta. Kyse on koko suomalaisen urheilun yhteisestä suunnasta.
Tällä sivulla jaamme prosessin aikataulun, keskeiset sisällöt ja luonnokset – avoimesti ja vaiheittain. Sisältö täydentyy kevään ja syksyn aikana. Valmista on määrä tulla marraskuussa.
Huomio: tällä sivulla julkaistut aineistot ja visuaaliset kuvaukset eivät ole vielä lopullisia – ne elävät strategiatyön mukana. Koemme kuitenkin tärkeäksi pitää sidosryhmämme ajan tasalla.
Strategiatyön tärkeät päivämäärät:
Maalis-toukokuu:
- 25.3. Hallitus hyväksyi prosessin ja aikataulun strategiatyölle
- 30.4. klo 9.00 TJ-aamu ja kevätkokousmateriaali sidosryhmille.
- 30.4.-20.5. Jäsenistö ja sidosryhmät kommentoivat strategian ensimmäistä versiota
- 20.5. Kevätkokous keskustelee strategiasta
- 22.5. Hallitus lukitsee jatkotyön askelmerkit
Touko–marraskuu:
Strategian jatkotyö operatiivisessa työryhmässä,
Hallitus käsittelee strategiaa kaikissa kokouksissaan,
Jatkuva tiedottaminen ja osallistaminen: jäsenistö, henkilöstö ja sidosryhmät mukana matkassa

Mitä urheilun yhteinen strategia tarkoittaa?
Tavoitteena on yhteinen suunta, joka yhdistää urheilun eri muodot ja tasot – ja jonka keskiössä on suomalaisen urheilun hyöty. Strategia syntyy yhdessä tekemällä: jäsenjärjestöjen, henkilöstön, yhteistyökumppaneiden ja koko urheiluyhteisön kanssa.
1. Yhteisen suunnan luomista. Koko urheiluyhteisölle sama päämäärä.
2. Vaikuttavuuden vahvistamista. Tehdään urheilun merkitys näkyväksi yhteiskunnassa – ja päätöksenteossa.
3. Roolien ja vastuiden selkeyttämistä. Vältetään päällekkäisyyksiä, tehdään tilaa yhteistyölle ja valinnoille.
4. Yhteisen äänen rakentamista. Viestitään yhdestä suusta – monin äänin, mutta samaa tarinaa.
5. Jatkuvuuden ja uudistumiskyvyn tuomista rakenteisiin. Luodaan pohja kestävälle ja tulevaisuuden katsovalle urheilukulttuurille.

Olympiakomitean rooli urheilun strategiassa
Olympiakomitean uudet, ehdotetut toiminnan painopisteet pyrkivät pois tehtävien välisestä vastakkainasettelusta. Urheilu pitää sisällään kaikki liikkumisen muodot aktiivisesta elämäntavasta huippu-urheiluun.
Olympiakomitean rooli rakentuu jatkossa kolmen toisiaan täydentävän tehtävän ympärille:
- Urheilun asiantuntija
- Yhteiskunnallinen vaikuttaja
- Lisäarvoa tuottava palveluntarjoaja
Yhdistäväksi tekijäksi nousee sana urheilu. Sen alle mahtuu kaikki: liikkumisen ilo, huippu-urheilu, seura-arki, yhteisö ja osallistuminen, hyvinvointi, toimintakyky, unelmat. Sanassa sykkii suomalaisen yhteiskunnan tarve ja toivo liikkeestä.
Osallistu suomalaisen urheilun strategiatyöhön
Kysymyksiä ja vastauksia strategiaprosessista
Sanaa ”urheilu” käytetään strategiassa aiempaa enemmän tietoisesti. Se ei tarkoita, että muita tärkeitä käsitteitä – kuten liikunnallinen elämäntapa, toimintakyky, huippu-urheilu tai seuratoiminta – unohdettaisiin tai poistettaisiin käytöstä. Päinvastoin: ne elävät vahvasti mukana ja ovat olennaisia kussakin yhteydessä.
Sana ”urheilu” toimii tässä yhteydessä kokoavana sanana. Se kokoaa yhteen kaiken sen, mitä teemme: lasten liikkumisen tukemisen, huippusuoritusten mahdollistamisen, seurojen arjen, yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin ja suomalaiset unelmat.
Tämä on ennen kaikkea viestinnällinen valinta, jonka tavoitteena on selkeyttää Olympiakomitean roolia, tehtäviä ja merkitystä suomalaisille. Urheilu on tuttu ja ymmärrettävä sana, joka tuo eri osa-alueet yhteen – ilman vastakkainasettelua.
Kaikki oleellinen löytyy Olympiakomitean materiaalipankista.