Uudistuva strategia 2025 

Tervetuloa vaikuttamaan strategiatyöhön! 

Olympiakomitean strategiatyö etenee parhaillaan – ja haluamme pitää koko urheiluyhteisön mukana matkassa.  Kyse ei ole vain Olympiakomitean strategiasta. Kyse on koko suomalaisen urheilun yhteisestä suunnasta. 

Tällä sivulla jaamme prosessin aikataulun, keskeiset sisällöt ja luonnokset – avoimesti ja vaiheittain. Sisältö täydentyy kevään ja syksyn aikana. Valmista on määrä tulla marraskuussa. 

Huomio: tällä sivulla julkaistut aineistot ja visuaaliset kuvaukset eivät ole vielä lopullisia – ne elävät strategiatyön mukana. Koemme kuitenkin tärkeäksi pitää sidosryhmämme ajan tasalla. 

Strategiatyön tärkeät päivämäärät: 

Maalis-toukokuu:

  • 25.3. Hallitus hyväksyi prosessin ja aikataulun strategiatyölle 
  • 30.4. klo 9.00 TJ-aamu ja kevätkokousmateriaali sidosryhmille.
  • 30.4.-20.5. Jäsenistö ja sidosryhmät kommentoivat strategian ensimmäistä versiota
  • 20.5. Kevätkokous keskustelee strategiasta 
  • 22.5. Hallitus lukitsee jatkotyön askelmerkit  

Touko–marraskuu: 

Strategian jatkotyö operatiivisessa työryhmässä,
Hallitus käsittelee strategiaa kaikissa kokouksissaan,
Jatkuva tiedottaminen ja osallistaminen: jäsenistö, henkilöstö ja sidosryhmät mukana matkassa 

Mitä urheilun yhteinen strategia tarkoittaa?

Tavoitteena on yhteinen suunta, joka yhdistää urheilun eri muodot ja tasot – ja jonka keskiössä on suomalaisen urheilun hyöty. Strategia syntyy yhdessä tekemällä: jäsenjärjestöjen, henkilöstön, yhteistyökumppaneiden ja koko urheiluyhteisön kanssa. 

1. Yhteisen suunnan luomista. Koko urheiluyhteisölle sama päämäärä.​

2. Vaikuttavuuden vahvistamista. Tehdään urheilun merkitys näkyväksi yhteiskunnassa – ja päätöksenteossa.​

3. Roolien ja vastuiden selkeyttämistä. Vältetään päällekkäisyyksiä, tehdään tilaa yhteistyölle ja valinnoille.​

4. Yhteisen äänen rakentamista. Viestitään yhdestä suusta – monin äänin, mutta samaa tarinaa.​

5. Jatkuvuuden ja uudistumiskyvyn tuomista rakenteisiin. Luodaan pohja kestävälle ja tulevaisuuden katsovalle urheilukulttuurille.

Olympiakomitean rooli urheilun strategiassa

Olympiakomitean uudet, ehdotetut toiminnan painopisteet pyrkivät pois tehtävien välisestä vastakkainasettelusta. Urheilu pitää sisällään kaikki liikkumisen muodot aktiivisesta elämäntavasta huippu-urheiluun.

Olympiakomitean rooli rakentuu jatkossa kolmen toisiaan täydentävän tehtävän ympärille: 

  • Urheilun asiantuntija 
  • Yhteiskunnallinen vaikuttaja 
  • Lisäarvoa tuottava palveluntarjoaja 

Yhdistäväksi tekijäksi nousee sana urheilu. Sen alle mahtuu kaikki: liikkumisen ilo, huippu-urheilu, seura-arki, yhteisö ja osallistuminen, hyvinvointi, toimintakyky, unelmat. Sanassa sykkii suomalaisen yhteiskunnan tarve ja toivo liikkeestä. 

Strategian ensimmäinen palaute TJ-infosta 30.4. – jäsenistön näkemyksiä koottuna

  • Suomalaisen urheilun strategian laatiminen nähdään yleisesti ottaen tärkeänä ja oikeana päätöksenä. Strategia nähdään tärkeänä koko kentän yhdistäjänä. 
  • Kaivataan laajaa osallistamista ja roolien selkeytystä. 
  • Liikunnan ja huippu-urheilun välinen balanssi herättää huolta. 
  • Toivotaan konkreettisuutta, selkeyttä ja kunnianhimoa – vältettävä ylätason ympäripyöreyksiä. 
  • Odotetaan rohkeutta tehdä valintoja ja rajauksia. 

”Hyvä että tehdään koko suomalaisen urheilun strategiaa! Koko verkoston voima saman suuntaisesti maksimaaliseen käyttöön.” 

”Erityisesti roolituksen selvittäminen on tärkeää, mutta nyt on puhuttu puoli vuotta siitä, että roolit pitäisi täsmentää.” 

”Nyt lukee että urheilu pitää sisällään kaikki liikkumisen muodot aktiivisesta elämäntavasta huippu-urheiluun. Eli OK jatkaa jatkossakin kaiken mahdollisen tekemistä?? Mitään ei poisvalita?” 

  • Roolien ja vastuiden tarkentaminen koetaan tarpeelliseksi – nykytila sekava. 
  • Huoli huippu-urheilun roolin jäämisestä taka-alalle. 
  • Lajiliittojen tiivis ja suunnitelmallinen yhteistyö tärkeää – selkeät roolijaot puuttuvat. 

”Vahvuutena, että nyt urheilu keskiössä. Heikkoutena, että tavoitteita on todella paljon ja laajasti.”  
 
”Huippu-urheilun osuus jää kovin vaisuksi! Samoin OK:n kärkirooli suhteessa koko verkostoon. Vahvaa koollekutsujaa tarvitaan!” 
 
”On tärkeää miettiä roolijakoa, kun OK päivittää. Kuka vastaa käytännön tason toimista, jos OK hoitaa ylätasoa?” 

  • Urheilun nostaminen keskiöön saa kannatusta. Toiminnan painopisteistä kaivataan kuitenkin konkretiaa. Esimerkiksi huippu-urheilun johtaminen ja rooli edelleen epäselviä. 
  • OK:lta toivotaan vahvempaa yhteiskunnallista ääntä ja vaikuttamista. 
  • OK:n halutaan toimivan palveluorganisaationa jäsenkenttää kuunnellen. 

”Urheilu keskiössä on hyvä ja selkeä valinta. Toiminnan painopisteet olennaisia.” 
 
”Palveluntarjoaja on tärkeää, kunhan OK yhdessä jäsenten kanssa käy keskustelua siitä mitkä ovat niitä palveluita joita tarjotaan. Tämä on ehkä yksi tärkeimmistä asioista tässä kaikessa..” 

  • Tarvitaan vahvempaa strategista johtajuutta huippu-urheilussa. 
  • Tukipalveluiden toivotaan olevan joustavia ja laji-/urheilijakohtaisia. 
  • Datan ja kansainvälisen tiedon hyödyntäminen nähty kehityskohteena. 
  • Valmentajien osaamisen kehittäminen nousi selkeästi esiin. 
  • Yhteistyö, oppiminen ja yhteisöllisyys – ”Team Finland” -hengessä – toivottua. 

”Huippu-urheilun kärkiosaamista ja vahvaa verkostojohtamiseta! Luonnollisesti monilajisten arvokisojen järjestelyjä ja johtamista.” 

”Huippu-urheilun yhteinen kokoava voima, joka mahdollistaa yhteisen keskustelun ja toisilta oppimisen – koko Suomen Team Finland!” 

Kysymyksiä ja vastauksia strategiaprosessista 

Sanaa ”urheilu” käytetään strategiassa aiempaa enemmän tietoisesti. Se ei tarkoita, että muita tärkeitä käsitteitä – kuten liikunnallinen elämäntapa, toimintakyky, huippu-urheilu tai seuratoiminta – unohdettaisiin tai poistettaisiin käytöstä. Päinvastoin: ne elävät vahvasti mukana ja ovat olennaisia kussakin yhteydessä. 

Sana ”urheilu” toimii tässä yhteydessä kokoavana sanana. Se kokoaa yhteen kaiken sen, mitä teemme: lasten liikkumisen tukemisen, huippusuoritusten mahdollistamisen, seurojen arjen, yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin ja suomalaiset unelmat. 

Tämä on ennen kaikkea viestinnällinen valinta, jonka tavoitteena on selkeyttää Olympiakomitean roolia, tehtäviä ja merkitystä suomalaisille. Urheilu on tuttu ja ymmärrettävä sana, joka tuo eri osa-alueet yhteen – ilman vastakkainasettelua. 

Kaikki oleellinen löytyy Olympiakomitean materiaalipankista.

Strategiatyön lähtölaukauksena oli tarve kirkastaa Olympiakomitean roolia suomalaisessa urheilukentässä. Nopeasti kuitenkin huomattiin, että tämä ei onnistu erillään koko urheiluyhteisön suunnasta.

Olympiakomitean rooli urheilun kattojärjestönä edellyttää yhteistä ymmärrystä jaetusta suunnasta – siitä, mikä on suomalaisen urheilun yhteinen tavoite. Siksi päätettiin käynnistää strategiatyö, joka kokoaa yhteen koko urheiluyhteisön toimijat: lajiliitot, järjestöt ja Olympiakomitean.

Tavoitteena on rakentaa yhteinen suunta ja selkeät roolit, jotka tukevat toisiaan ja koko urheilun vaikuttavuutta Suomessa.

Uusi strategia katsoo rohkeasti urheilua kokonaisuutensa. Tähän asti eri liikunnan ja urheilun muodot ovat joskus ajautuneet vastakkain. Nyt suunta on toinen: puhumme kokonaisvaltaisesti urheilusta – ilmiönä, joka kattaa niin arjen liikkumisen kuin maailman huipulle tähtäämisen.

Huippu-urheilun muutosprosessi etenee strategiatyön rinnalla, ja sen asema Olympiakomiteassa on edelleen keskeinen. Samalla tunnistetaan, että urheilun voima piilee sen monimuotoisuudessa: liikunnan ilo, seuratoiminnan yhteisöllisyys ja kilpaurheilun kunnianhimo kuuluvat kaikki samaan tarinaan.

Lisätietoja strategiaprosessista