Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
29.07.2021 | Huippu-urheilu | Uutinen

Tuula Tenkanen nousi toiseksi Tokion olympiaregatassa

Tuula Tenkanen on kahdeksan lähdön jälkeen herkullisissa asemissa Enoshiman olympiavesillä. Muiden suomalaispurjehtijoiden torstaipäivä ei ollut yhtä menestyksekäs, kuten ei Satu Mäkelä-Nummelan päivä trapissakaan.

Torstain suomalaistähti Tokion Olympialaisissa oli Matti Mattsson, joka nappasi Suomelle kisojen ensimmäisen mitalin. 200 metrin rintauinnissa olympiapronssia SE-ajalla 2.07,13 napanneen Mattssonin lisäksi iloisia suomalaisuutisia saatiin Enoshiman olympiavesiltä.

Tuula Tenkanen on laser radial -luokan olympiaregatassa toisena, kun jäljellä on kaksi lähtöä ja mitalilähtö. Tenkanen purjehti torstaina lähtösijoitukset kuusi ja kolme, jotka nostivat 46 sijoituspistettä keränneen suomalaisen kaikkien muiden ohi paitsi Tanskan Anne-Marie Rindomin (25 pistettä).

– Oli hyvä päivä tänään. Tuuli mereltä, oli keskituulta ja kiva aallokko – minun lempiolosuhteeni. Oli tosi hauskaa purjehtia tänään. Molemmissa oli kohtuullinen startti, ja pääsin purjehtimaan vastatuulet niin kuin halusinkin. Myös avotuulet onnistuivat.

Mitalitaistelu on todella tasaista, sillä aivan Tenkasen kannassa ovat Ruotsin Josefin Olsson (47), Belgian Emma Plasschaert (49) ja Norjan Line Flem Hoest (55).

Petäjä-Sirén 14:s uransa neljänsissä Olympialaisissa

Tuuli Petäjä-Sirénin uran neljäs olympiaregatta toi RS:X-luokassa 14. sijan. Torstaina Lontoon olympiahopeamitalisti purjehti lähtösijoitukset 22, 11 ja 10. Yhteispisteet 129 eivät riittäneet lauantaina purjehdittavaan mitalilähtöön, johon pääsee kymmenen parasta.

– Oli upeaa olla mukana kamppailussa kymppisijasta. Ensimmäisessä lähdössä lähdin vähän liian isolla riskillä hakemaan; se ei mennyt suunnitelmien mukaan. Kaksi seuraavaa oli hyvää perustekemistä. Ärsyttävän lähelle jäi pari sijaa – 12. sijaan olisi voinut olla tässä porukassa älyttömän tyytyväinen. Tuo 14:s oli ihan linjassa viime aikojen suorituksiini, joten ei tämä huonosti mennyt, Petäjä-Sirén niputti.

Kaarle Tapper menetti asemiaan laser standard -luokassa, kun päivän ensimmäinen lähtö päättyi keskeytykseen. Toisessa Tapper oli kahdeksas, mutta kokonaistilanteessa hän putosi sijalle 13, kun jäljellä on kaksi lähtöä ja mitalilähtö.

– Haasteellinen päivä. Ensimmäisen lähdön jouduin jättämään kesken, kun sain tuomareilta regatan toisen keltaisen lipun. Toinen lähtö oli tosi hyvää purjehdusta. Paljon on pisteitä vielä jaossa, joten kovalla tsempillä loppuun asti, Tapper kuittasi.

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen purjehtivat nacra 17 -luokan päivän kolmessa lähdössä sijoitukset 13, 14 ja 10. Kun lähtöjä on purjehdittu kuusi, suomalaiskaksikko on 62 sijoituspisteellään sijalla 13.

– Tänään ei ollut niin paljon häslinkiä kuin eilen, mutta emme saaneet venettä kulkemaan yhtä hyvin. Vielä ei ole tietoa, mistä se johtuu. Se harmittaa – ehkä jopa enemmän kuin eilinen, koska silloin tiedettiin, että oli oma moka.

Golfin avauskierros keskeytyksissä

Miesten olympiagolf käynnistyi varhain torstaiaamuna paikallista aikaa. Avauskierros on viivästynyt olosuhteiden vuoksi, minkä takia kaikki pelaajat eivät ole ensimmäistä kierrostaan saaneet pelattua loppuun saakka.

Ensimmäisten joukossa kierrokselle lähtenyt Sami Välimäki ehti pelata kierroksensa loppuun. Tällä hetkellä Välimäki jakaa sijaa 30 tuloksella yksi alle ihannetuloksen. Välimäen kierros lähti käyntiin kahdella birdiellä, mutta sen jälkeen tuloskorttiin merkittiin parien lisäksi kaksi birdietä ja kolme bogeytä.

– Alku oli jees, nautin pelaamisesta. Välissä vähän tökki, rytmin kanssa oli ongelmia mutta sain siitä lopussa taas kiinni. Haetaan tämän päivän onnistumisista voimaa huomiseen, Välimäki totesi.

Kalle Samooja ehti pelata 17 väylää ennen keskeytystä. Etuysi meni vielä par-vauhdissa, mutta takaysin viidelle ensimmäiselle väylälle kirjattiin bogey, bogey, bogey, birdie ja tuplabogey. Samooja oli keskeytyshetkellä 60:s tuloksella neljä yli ihannetuloksen.

Satu Mäkelä-Nummelan toiveet trapin olympiafinaalista karisivat käytännössä jo peruskilpailun toisen päivän neljään ensimmäiseen laukaukseen, joista tuli kolme ohilaukausta. Mäkelä-Nummela rikkoi kaikkiaan 113 kiekkoa 125:sta ja sijoittui 24:nneksi. Finaaliuusintaan vaadittiin tulos 120.

– Pääruokaa lähdettiin hakemaan, mutta jouduttiin jälkiruokaan, ja se olikin pannukakku. Eilen olisi pitänyt ottaa alkupalat jo vähän ahnaammin. Ihan karmea alku oli päivään. Ravitermeillä olisi tullut hylkäys.

Artikkelin kuva: Sailing Energy / World Sailing

Lue lisää aiheesta