Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Käytännön työvälineitä liikkumisen suositusten jalkauttamiseen ja liikuntaneuvontaan

Valtakunnalliset liikkumisen suositukset kiteyttävät terveyden kannalta tarvittavan viikoittaisen liikkumisen määrän ja tiivistävät suuren määrän tutkimustietoa helposti ymmärrettävään muotoon. Suositusten pohjalta on tuotettu runsaasti tukimateriaaleja käytännön työn tueksi.  

Liikkujan polku -verkoston tilaisuudessa liikkumisen suositusten aineistojen äärelle johdatteli erikoissuunnittelija Annika Taulaniemi UKK-instituutista.

– Käytännön työvälineiksi tarkoitetut aineistot tuovat selkeällä tavalla esille liikkumisen suositusten ydinviestit ja antavat esimerkkejä liikkeen lisäämiseen. Ne sopivat hyödynnettäväksi niin yleisessä liikkumiseen liittyvässä viestinnässä yksilöille kuin ammattilaisten tukena asiakastyössä, Taulaniemi avasi.

Liikkumisen suositukset ja tukimateriaalit on koottu UKK-instituutin nettisivuille. Helppouden lisäksi huomionarvoista on materiaalien monipuolisuus. Liikkumisen suositukset ovat saatavilla kohderyhmittäin ja eri kieliversioina. Tarjolla on jokaiselle jotakin: esitteitä, interaktiivista verkkosovellusta, kysymyslistoja, infograafeja tai videomateriaalia.

– Uusimpina tuotoksina ovat verkkosovellus liikkumistottumusten arvioinnin tueksi ja infograafi liikkumisen vaikutuksista aloittelijoilla. Myös liikuntaneuvontatyön tueksi on nyt ladattavissa diagnoosipohjaiset liikuntaneuvonnan muistilistat, Taulaniemi kuvasi.

Näkökulmaa materiaalien hyödyntämisestä liikuntaneuvonnassa avasi liikunnanohjaaja Sari Helminen Tampereen kaupungilta.

– On ilahduttavaa, että uudistettu liikkumisen suositusten pyramidi huomioi liikkumisen kokonaisvaltaisuuden ja painottaa myös palautumisen ja kevyen liikuskelun tärkeyttä. Tampereella liikkumisen suositukset ovat toimineet hyvänä pohjana liikkumisen puheeksi ottamisessa ja liikuntaneuvonnassa. Yksi syy on riittävä konkreettisuus, jonka myötä asiaa on ollut helppo käsitellä yhdessä asiakkaan kanssa, Helminen kuvasi.

Liikkumisen suositukset liikkeelle -tilaisuus 16.12. jatkoi Liikkujan polku -verkoston tutkitun liikuntatiedon klinikoiden sarjaa. Tutustu tilaisuuden esityksiin.

Tutustu Liikkujan polku -verkostoon.