Chengdu 2023: Kujanpää taivutti universiadikultaa – naisten koripallojoukkueelle pronssia

Urho Kujanpää hyppäsi seiväshypyssä universiadikultaa. Seiväshypyn mitalikamppailu oli lopulta kahden hyppääjän kauppa, kun sekä Kujanpää että Thaimaan Patsapong Amsamarng selvittivät ainoina hyppääjinä korkeuden 555. Kujanpää ylitti korkeuden toisella yrityksellään ja thaimaalainen kolmannella. Kumpikaan ei enää ylittänyt korkeutta 560, joten Kujanpää vei kultamitalin nimiinsä. 

– Tuntuu hyvältä. Päivä oli pitkä ja kuuma. Pyrin keskittymään siihen, että kropassa oli nestettä, suolaa ja energiaa. Sitten vaan korkeus kerrallaan. Huomenna starttaa kotimatka ja siitä jatkuu valmistautuminen Budapestin MM-kisoihin, Kujanpää summasi.  

Kujanpää edustaa Tampereen Pyrintöä ja Tampereen urheiluakatemiaa. Hän opiskelee Tampereen yliopistossa ja häntä valmentaa Rauli Pudas. 

Kiekonheitossa kilpailtiin tiukka ja tasainen finaali. Helena Leveelahti oli kilpailun kuudes heitettyään toisella kierroksella tuloksen 57,07. 

Moukarinheiton finaalissa Kiira Väänänen kiskaisi parhaan tuloksensa jo ensimmäisellä heitollaan, joka kantoi lukemiin 61,82. Tuloksella irtosi finaalin seitsemäs sija.  

Jessica Kähärä hyppäsi puolestaan kolmiloikan finaalissa tuloksen 13,05, joka riitti finaalissa sijalle 10. Myös Santtu Heikkisen hyvä vire jatkui yhä 800 metrin semifinaaleissa: Heikkinen juoksi upeasti uuden ennätyksensä 1.47,97, mutta karsiutui ensimmäisenä finaalista. 

Universiadipronssia naisten koripallojoukkueelle

Suomen naisten koripallojoukkue saavutti aamupäivällä pelatussa ottelussa universiadipronssia. Pronssiottelussa vastaan asettui Taiwan, joka joutui taipumaan Suomelle tiukassa ottelussa, jonka loppuhetkiä Suomi vei. Ottelun loppulukemat olivat 56–49. 

Tämä oli tällainen tyypillinen mitaliottelu. Tämä ei varmasti ollut joukkueiden parasta mahdollista koripalloa, mutta pitää ihailla sitä tahtoa ja sitä, että nämä meidän nuoret naiset laittoi sellaisen puolustusklinikan päälle. Hyökkäyspelaaminen kun oli vähän heikompaa. Olen äärimmäisen onnellinen näiden nuorten urheilijoiden puolesta. He saavuttivat jotain sellaista, jota kukaan muu ei ollut vielä aiemmin saavuttanut, päävalmentaja Ilkka Palviainen summasi tuntojaan ottelun jälkeen. 

Teijonsalo ja Pentti välieriin

Suomen uimarit urakoivat lauantaina sekä yksilökilpailuissa että sekaviestissä. Fanny Teijonsalo ja Mia Pentti kauhoivat tiensä välieriin 50 metrin selkäuinnissa jo varhain aamuyöllä Suomen aikaa. Semifinaalit kilpailtiin iltapäivällä, jolloin Teijonsalo oli eränsä kuudes ajalla 28,98. Pentti puolestaan ui samassa erässä kahdeksanneksi ajalla 29,46.  

– Oon iloinen, että sain aamusta parannettua aikaa ja sijoitusta. Kroppa on väsynyt ja oon ihan kiva, että huomenna on viimeinen kisapäivä. Illalla ei saanut enää nostettua samalla tapaa fiilistä kuin aamulla. Aamun kahden lajin jälkeen oli jo aika väsynyt olo. Kyllä tuntuu, että on kisattu, Pentti totesi.  

Koko uintijoukkue (Ronny Brännkärr, Roope Paatos, Fanny Teijonsalo ja Mia Pentti) kilpailivat 4 x 100 metrin vapaauinnin sekajoukkueviestien alkuerissä. Suomi oli eränsä seitsemäs ajalla 3.37,29 eikä näin ollen edennyt illan finaaliin. 

– Pakko olla tyytyväinen, että taisi jäädä kaksi sadasosaa kauden parhaasta. Odotin parempaa ja vähän nakertaa, että olisi voinut päästä finaaliin, mutta ei mennyt. Ei ollut samanlainen lataus kuin aamulla. Aamu oli tosi iso helpotus, kun päästiin semeihin hyvällä aamu-uinnilla kun kaksi ekaa kisapäivää oli aika nihkeitä. Iso apina lähti aamulla selästä, pystyi aika vapautuneesti lähtemään iltaan, Teijonsalo summasi päiväänsä. 

Miekkailussa naisten joukkuekilpailu

Naiset kilpailivat aamulla miekkailun joukkuekilpailussa. Suomi kohtasi ensimmäisessä ottelussaan Japanin, joka oli ottelussa parempi pistein 45–35. 

Sunnuntaina kisataan suomalaisittain neljässä lajissa

Miekkailu jatkuu sunnuntaina miesten joukkuekilpailulla, ja koripallossa Suomen miesten joukkue pelaa viidennestä sijasta. Uinnissa kisataan varhain aamuyöllä Suomen aikaa 50 metrin vapaauinnissa, jossa mukana ovat Ronny Brännkärr, Teijonsalo sekä Pentti.  

Yleisurheilustadionilla suomalaisia on mukana kolmessa finaalissa, kun Topias Laine kisaa keihäässä, Ella Junnila ja Venla Pulkkanen korkeudessa ja Eemil Helander 5000 metrillä. 

 

Suomalaiset Chengdun universiadeissa sunnuntaina 6.8. (Suomen aikaa) 

4.08: Uinti, M 50 m vapaauinti, alkuerät: Ronny Brännkärr
4.30: Miekkailu, M joukkuekilpailu
4.34: Uinti, N 50 m vapaauinti, alkuerät: Fanny Teijonsalo, Mia Pentti
6.00: Koripallo M, sijoitusottelu (5–6)
13.00: Yleisurheilu, M keihäs, finaali: Topias Laine
13.30: Yleisurheilu, N korkeus, finaali: Ella Junnila, Venla Pulkkanen
14.40: Yleisurheilu, M 5000 m, finaali: Eemil Helander
(14.34: Uinti, M 50 m vapaauinti, semifinaalit)
(15.22: Uinti, N 50 m vapaauinti, semifinaalit) 

   

Valikoituja kilpailulähetyksiä voit seurata FISU.tv:stä. 
Seuraa universiadeja Eurosportilta.
Kisojen aikataulu- ja tulospalvelu 

Vuoden 2023 kesäuniversiadit järjestetään Kiinan Chengdussa 28.7.-8.8.2023. Chengdun universiadit oli alun perin tarkoitus järjestää elokuussa 2021, mutta kisoja jouduttiin siirtämään koronapandemian vuoksi kaksi kertaa.     

Suomen joukkueen tunnelmia, uutisia ja tuloksia kerrotaan seuraavissa kanavissa, joista ne ovat vapaasti lainattavissa journalistisiin tarkoituksiin: Facebook, Twitter, Instagram.   

Suomen joukkueen yleisjohto:  

Jukka Tirri, joukkueen johtaja, jukka.tirri@olympiakomitea.fi
Juha Sten, joukkueen apulaisjohtaja, juha.sten@olympiakomitea.fi
Aliisa Varuhin, tiedottaja, aliisa.varuhin@olympiakomitea.fi

   

Chengdun universiadien kotisivut 
Chengdun universiadit Olympiakomitean sivuilla   

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista