Friuli-Venetsia Giulia 2023: Suomen mitalitili avattu – Silva Kemppi hopealle maastohiihdossa 

Suomen mitalitili Friuli-Venetsia Giulian EYOF-kisoissa aukesi maastohiihdossa, kun Silva Kemppi hiihti hopealle tyttöjen 7,5 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa Sappadassa. Kemppi edustaa Espoon Hiihtoseuraa ja Vuokatti-Rukan urheiluakatemiaa ja hänen henkilökohtainen valmentajansa on Johanna Kemppi.  

Kulta meni Ruotsiin Mira Göranssonille. Suomalaisten kokonaispanos oli vahva, Selene Rossi oli 6:s, Ella Noora Haapalehto 9:s ja Nelli-Lotta Karppelin 16:s. 

– Kisa meni hyvin. Koko ajan painotettiin sitä, että pitää lähteä rauhassa ja mun mielestä onnistuin siinä. Pistin kyllä tokalla kierroksella tuonne jyrkkiin mäkiin kaiken peliin ja oli jalka siellä jo ihan suorana. Tänään oli vähän hitaampi sää ja oli ajateltu, että tuo loppu olisi kevyempi, mutta se oli sitten kyllä aikamoista taistelua vaan loppuun, kun ei jalka noussut yhtään. Mutta onneksi pysyi tuo sija vielä. Tähän voi olla kyllä tosi tyytyväinen, ja suksi pelasi myös tosi hyvin, summasi iloinen hopeamitalisti. 

Maastohiihdon kisaviikko avattiin poikien 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailulla. Voiton otti Italian Gabriele Matli lähes 50 sekunnin erolla hopeaa ja pronssia ottaneeseen ruotsalaiskaksikkoon Simon Nordlanderiin ja Hugo Nilssoniin. Parasta suomalaisvauhtia piti Akseli Pitkänen kuudennella sijallaan. 

– Kisahan meni ihan hyvin. Suksi oli aika herkkä, niin tarvitsi lähinnä juosta ja tasatyöntää. Kunto oli tänään aika erinomainen, oli kauden parasta kulkua, Pitkänen summasi. 

Jesse Kähärä oli kisassa 18:s, Juho Länsiluoto 20:s ja Anton Packalén 29:s. 

Mäkihyppääjät aloittivat Planicassa, jääkiekkojoukkueet voitokkaita

Mäkihyppääjä Sofia Mattila sijoittui 16:nneksi tyttöjen henkilökohtaisessa kilpailussa. Planican HS 102 -mäestä hypätyn kilpailun voiton vei Slovenian Nika Prevc. Pojissa Tuomas Kinnunen onnistui hienosti ollen henkilökohtaisen kilpailun 13:s. Tuomas Meis hyppäsi sijalle 21. 

– Iso kilpailu Sofialle takataskuun. Nyt mennään kohti mixed teamin kilpailua. Kinnusen Tuomakselta tosi positiivinen kilpailu, pystyi hyppäämään omia hyviä hyppyjä. Tuomas Meisille tämä oli ensimmäinen kunnon iso kilpailu. Nämä ovat nuorten urheilijoiden uralla isoja juttuja ja saavat hienoja kokemuksia kohti tulevia uusia koitoksia, valmentaja Kimmo Yliriesto summasi. 

Poikien jääkiekon EYOF-turnauksessa Suomi kohtasi toisessa ottelussaan Slovakian. Slovakia meni johtoon ensimmäisen erän lopussa, mutta Suomi tasoitti pelin vain 10 sekuntia ennen ensimmäistä erätaukoa Kasper Pikkaraisen osumalla. Slovakia pääsi vielä kertaalleen maalin johtoon, mutta Suomi käänsi pelin toisen erän kahdella maalilla, joista vastasivat Aatu Karvinen ja Matvey Butkovskiy. Ottelun päätöslukemat 4-2 viimeisteli Jonatan Hirschovits.  

– Joukkueen työmäärä oli tänään hyvä, vaikka vähän vaikeaksi meinattiin peli tehdä. Slovakia sai pari ohjurimaalia ja johtikin peliä pari kertaa, mutta joukkue osoitti sitkeytensä ja tuli takaa rinnalle ja ohi. Iso kiitos joukkueelle – hyvää työmoraalia ja hyvää tekemistä. Erittäin työteliäs ja yhtenäinen joukkue, päävalmentaja Marko Kauppinen kertoi. 

Tyttöjen EYOF-joukkue jatkoi turnaustaan voitokkaasti, kun turnauksen toisessa ottelussa Sveitsi kaatui lukemin 2-0. Suomen molemmat maalit syntyivät ottelun avauserässä. Maalintekijöinä Eva Lamberg ja Nelly Andersson

– Ensimmäinen erä todella hyvää jääkiekkoa. Päästiin siinä ihan ansaitusti 2-0-johtoon ja sen jälkeen hävisi vähän ote. En tiedä, alettiinko liikaa puolustaa johtoasemaa ja passivoiduttiin ja alettiin ottaa jäähyjä, että ote siirtyi kyllä vastustajalle. Tänäänkin loistava maalivahtipeli sinetöi sen, että meille riitti nuo kaksi maalia tänään, päävalmentaja Mika Väärälä niputti ottelua. 

Tiistaina tarjolla vilkas suomalaispäivä

Alppihiihto pääsee viimein vauhtiin, kun kisaohjelmaa rukattiin sankan lumisateen vuoksi uuteen uskoon. Kilpailut avataan poikien pujottelukisalla, jossa mukana ovat Rene Linnatsalo, Felix Maksimow, Jasper Palosaari ja Altti Pyrrö.  

Lumilautailun ja freestylen big air -finaalit siirrettiin huonon sään vuoksi maanantailta tiistaille. Poikien lumilautailun big air -finaalissa laskee Erik Jurmu. Freestylen big airin finaaleissa mukana on koko suomalaisnelikko Lina Häggström, Liina Kuivalainen, Aimo Mandelin ja Jaakko Koskinen. 

Yhdistetyn kilpailut alkavat tyttöjen ja poikien henkilökohtaisilla kilpailuilla. Suomalaisista tyttöjen kisassa mukana ovat Alva Thors ja Julia Äikiä, ja poikien kisassa nelikko Eeli Keränen, Juho Ojala, Eetu Pulju sekä Peter Räisänen. Kisan mäkiosuus hypätään Slovenian Planicassa ja hiihto-osuudelle startataan Italian puolella Tarvisiossa.   

Ampumahiihdossa EYOF-kisat avataan sekä tyttöjen että poikien pikakilpailuilla. Suomen joukkueesta viivalla kilpailuissa on kaikkiaan kahdeksan urheilijaa, kun mukana ovat Akseli Kirjavainen, Jimi Klemettinen, Kaapo Saarinen, Rasmus Saarinen, Eveliina Hakala, Inka Hämäläinen, Saga Hurskainen ja Pinja Yläharju

Maastohiihdossa kilpailut jatkuvat poikien 7,5 kilometrin vapaan hiihtotavan kisalla, jossa Suomella on mukana neljä urheilijaa. Tyttöjen jääkiekon EYOF-joukkueen kisaurakka jatkuu tiistaina alkusarjan kolmannella ottelulla Slovakiaa vastaan. 

Suomalaiset EYOF-kisoissa tiistaina 24.1. (Suomen aikaa)  

11.00 Yhdistetty N, mäkiosuus, HS102 (Alva Thors, Julia Äikiä)
11.00 Ampumahiihto M, 7,5 km pikakilpailu (Akseli Kirjavainen, Jimi Klemettinen, Kaapo Saarinen, Rasmus Saarinen)
11.30 Alppihiihto M, pujottelu 1. kierros / 2. kierros klo 13.15 (Rene Linnatsalo, Felix Maksimow, Jasper Palosaari ja Altti Pyrrö)
11.30 Maastohiihto M, 7,5 km vapaa hiihtotapa (Jesse Kähärä, Juho Länsiluoto, Anton Packalén, Akseli Pitkänen)
12.00 Lumilautailu M, big air -finaali (Erik Jurmu)
12.00 Yhdistetty M, mäkiosuus, HS102 (Eeli Keränen, Juho Ojala, Eetu Pulju, Peter Räisänen)
13.40 Freestyle N ja M, big airin finaalit (Lina Häggström, Liina Kuivalainen, Aimo Mandelin, Jaakko Koskinen)
14.30 Ampumahiihto N, 6 km pikakilpailu (Eveliina Hakala, Inka Hämäläinen, Saga Hurskainen, Pinja Yläharju)
15.00 Yhdistetty N, hiihto-osuus, 4 km (Alva Thors, Julia Äikiä)
16.00 Yhdistetty M, hiihto-osuus 6 km (Eeli Keränen, Juho Ojala, Eetu Pulju, Peter Räisänen)
21.00 Jääkiekko N, FIN-SVK 

Kisojen tulospalvelu  

Kilpailut ovat Euroopan Olympiakomiteoiden luoma ja Kansainvälisen Olympiakomitean suojeluksessa järjestettävä kilpailutapahtuma 14–18-vuotiaille eurooppalaisille nuorille urheilijoille. Kisat järjestetään joka toinen vuosi sekä kesä- että talvilajeissa. Vuoden 2022 talvikisat pidettiin Vuokatissa ja Lahdessa.  

Olympiakomitean kisasivut (sivuilla mm. Suomen joukkue kokonaisuudessaan)   

Suomen joukkueen tunnelmia, uutisia ja tuloksia kerrotaan seuraavissa kanavissa, joista ne ovat vapaasti lainattavissa journalistisiin tarkoituksiin:  

Facebook
Twitter
Instagram  

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista