Suomen Olympiakomitean syyskokoustiedote

Vuosikokouksen avauspuheenvuorossaan Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori otti kantaa liikunnan ja urheilun ajankohtaiseen tilanteeseen. Tästä linkistä pääset lukemaan koko avauspuheen.

Vapaavuori kiitti liikunta- ja urheiluyhteisöä viime kevään vaalivaikuttamistyöstä ja totesi, että hallitusohjelman tulos oli liikunnan ja urheilun kannalta positiivinen.

– Menestyimme vaalivaikuttamisessa yhteistyön ansiosta. Liikuntaehdokkaiksi ilmoittautuneita meni vaaleissa läpi yli 60. Toivon että kansanedustajiksi valitut liikuntaehdokkaat ymmärtävät liikunnan ja urheilun merkityksen ja ratkovat passiivisen elämäntavan aiheuttamia ongelmia kaikilla hallinnonaloilla, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori muistutti, että liikunta ja urheilu ovat positiivisia asioita, jotka tuottavat ihmisille erityisen paljon iloa ja voimavaroja silloin, kun maailma on muutoin alavireinen.

– Suomalaiset haluavat urheilumenestystä ja nauttivat liikunnasta ja urheilusta. Päättäjillä on siis kansan antama mandaatti tehdä liikunnan ja urheilun kannalta myönteisiä ratkaisuja. On paikallaan muistuttaa päättäjiä siitä, että liikunnasta ja urheilusta leikkaaminen olisi suora leikkaus suomalaisten henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, terveyteen ja toimintakykyyn.

Samalla Vapaavuori ilmoitti, että liikunta- ja urheiluyhteisö on ottanut vastaan Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kaikille suomalaisille suuntaamaan liikuntahaasteen.

– Olympiakomitea kutsuu kaikki jäsenjärjestöt mukaan tekemään oman lupauksensa toimintakykyisemmän Suomen puolesta. Yhdessä muiden merkittävien yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa lanseeraamme tammikuun Urheilugaalassa Toimintakykyinen maa ja kansa -konseptin, jolla vastaamme Tasavallan presidentin haasteeseen, Vapaavuori lupasi.

Tapio Korjus Olympiakomitean varapuheenjohtajaksi – Kyra Kyrklundille suuri ansiomerkki

Syyskokous totesi, että Suomen Olympiakomitean hallituksen toinen varapuheenjohtaja Sari Multala erosi Olympiakomitean hallituksen jäsenyydestä tultuaan nimitetyksi valtioneuvoston jäseneksi. Tilanteen johdosta syyskokous valitsi Tapio Korjuksen Olympiakomitean toiseksi varapuheenjohtajaksi. Ensimmäisenä varapuheenjohtajana jatkaa Susanna Rahkamo. Syyskokous päätti, että hallitusta ei muilta osin täydennetä.

Syyskokous päätti myöntää Olympiakomitean suuren ansiomerkin Kyra Kyrklundille hänen erityisen merkittävästi työstään Suomen liikuntakulttuurin ja urheilun hyväksi. Kyra Kyrklund on edustanut Suomea olympialaisten kouluratsastuksessa 6 kertaa vuosina 1980 – 2008 ja sijoittunut kolme kertaa viidenneksi. Hän on lisäksi saavuttanut kouluratsastuksen MM-hopeaa vuonna 1990 ja toiminut yli 50 vuoden ajan merkittävänä vaikuttajana, valmentajana ja kouluttajana ratsastuksen parissa. Hänet nimettiin Suomen Urheilun Hall of Fameen Urheilugaalassa 2023.

Olympiakomitea siirtyy rullaavaan strategiaan

Suomen Olympiakomitean nykyinen strategiakausi tulee päätökseensä vuoden 2024 lopussa. Syyskokous päätti Olympiakomitean hallituksen esityksestä siirtyä rullaavaan strategiaprosessiin ja luopua strategiakausista ja strategian päättymisvuosiluvuista. Jatkossa strategiasta käydään keskustelua puolen vuoden välein kevät- ja syyskokouksissa.

– Tämä päätös vahvistaa viime vuonna käynnistämäämme hallinnon uudistusta. Rullaavan strategian avulla pystymme nopeammin reagoimaan yhteiskunnan muutoksiin ja päivittämään tavoitteitamme, seurantaamme ja mittareitamme, jotka vaikuttavat suoraan operatiivisen toiminnan kohdentamiseen. Viime kädessä tavoitteena on pystyä aiempaa ketterämmin edistämään liikunnallista elämäntapaa, seuratoimintaa ja huippu-urheilua, ja tukemaan näiden asioiden parissa työskenteleviä jäseniämme ja kumppaneitamme, sanoo Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto.

Syyskokous valitsi uusia jäseniä Urheilun oikeusturvalautakuntaan ja Urheilun eettisten asioiden kurinpitolautakuntaan. Oikeusturvalautakuntaan valittiin Terhi Kytö, Tanja Stormbom, Matti Huhtamäki, Sami Sarvilinna, Niko Jakobsson ja Pertti Lenkkeri. Kurinpitolautakuntaan nimettiin Laura Jaarola, Marja Naulapää-Sipilä ja Niko Ruuskanen. Lisäksi Suomen Metsästäjäliitto ry hyväksyttiin Suomen Olympiakomitean kumppanijäseneksi 1.1.2024 alkaen.