Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Golf

Golfia pelattiin olympiakisoissa jo vuosina 1900 ja 1904, mutta tätä seurasi 112 vuotta kestänyt tauko.

Pariisin olympiakisoissa 1900 ohjelmaan kuului golfin lyöntipeliturnaus miehille ja naisille. Osallistujat olivat herrasväkeä, jolle tapahtuman luonne saattoi jäädä epäselväksi: naisten voittaja Margaret Abbott ei koskaan edes saanut tietää, että hänen voittamansa golfkilpailu oli osa Pariisin olympiakisoja. Vasta myöhempi tutkimus on julistanut hänet USA:n ensimmäiseksi naispuoliseksi olympiavoittajaksi. St. Louisissa 1904 pelasivat vain miehet reikäpelikilpailussa. Lisäksi ohjelmassa oli kilpailu seurajoukkueille. Yhdysvaltojen lisäksi osallistujia tuli vain Kanadasta, joukossa kisan voittaja George Lyon.

Myös Lontoossa 1908 golf kuului alustavaan kisaohjelmaan, mutta turnaus peruuntui, kun lajia Britanniassa hallinnoiva skottilainen Royal and Ancient Golf Club riitaantui olympiajärjestäjien kanssa. Byrokratiasta tulikin pitkäaikainen este golfin paluulle olympiakisoihin. KOK:n sääntöjen mukaan kullakin olympialajilla tulee olla yksi johtava kansainvälinen liitto, mutta golfin kansalliset järjestöt saivat vasta 1958 perustettua löyhän kattoliiton. Lajin parhaat pelaajat olivat sitä paitsi ammattilaisia, joilla ei muutenkaan ollut asiaa olympia-areenoille ennen 1990-lukua.

KOK päätti lopulta 2009 ottaa golfin vuosien 2016 ja 2020 olympiakisojen ohjelmaan. Tämän jälkeen lajin kohtalosta äänestetään uudelleen. Riossa 2016 miesten turnauksen voitti Ison-Britannian Justin Rose ja naisten Etelä-Korean Park In-bee.

Rio de Janeiron olympiagolfiin 2016 osallistui kaksi suomalaista miestä ja kaksi naispelaajaa. Parhaiten heistä menestyi Mikko Ilonen, joka päätyi jaetulle sijalle 21.

Tokiossa 2021 Suomella oli mukana neljä pelaajaa. Matilda Castrén ylsi historian parhaaseen suomalaissijoitukseen olympiagolfissa ollen 18:s. Sanna Nuutisen sijoitus oli 20:s. Miesten puolella Sami Välimäen loppusijoitus oli 27:s ja Kalle Samoojan 45:s.