Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Karate

Karate juontuu Japanille kuuluvalla Okinawan saarella kehitetyistä aseettomista taistelumenetelmistä. Kilpailulajiksi se kehittyi saavuttuaan Japanin pääsaarille 1920-luvulla. Toisen maailmansodan jälkeen karatea levittivät maailmalle Japaniin sijoitetut amerikkalaiset miehityssotilaat. Euroopan karateliitto perustettiin 1963, maailmanliitto WUKO (nykyisin WKF) vuonna 1970.

Vaikka karate on yksi maailman tunnetuimmista itämaisista kamppailulajeista, sen pääsy olympiakisoihin kesti kauan: kisaohjelmaan ehtivät ensin sen sukulaislajit judo (1964) ja korealainen taekwondo (2000). Tie avautui vasta vuonna 2014, kun KOK antoi tulevien kisojen isäntämaille oikeuden ehdottaa mukaan haluamiaan lisälajeja. Karate oli japanilaisille luonnollinen valinta. Vuoden 2020 Tokion kisojen ohjelmassa oli kahdeksan karaten mitalikilpailua: kolme ottelupainoluokkaa sekä kata (liikesarjakilpailu) miehille ja naisille.

Suomen Karateliitto perustettiin vuonna 1969. Suomen menestynein karateka on ollut Sari Laine, joka voitti MM-kultaa 1994 ja yhteensä seitsemän Euroopan mestaruutta.