Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Purjehdus

Purjehdus oli olympiakisojen ohjelmistossa ensi kerran vuonna 1900. Se on ollut pysyvästi olympialaji vuodesta 1908 lähtien.

Olympiapurjehdusten kilpailuluokkien valikoima on muuttunut paljon vuosien varrella. Viime vuosisadan alkuvuosina mitaleista kilpailivat suuret jahdit monihenkisine miehistöineen, mutta kehitys on jatkuvasti kulkenut kohti kevyempiä ja halvempia venetyyppejä. Nykyisistä olympialuokista vanhin on Finnjolla, joka on ollut ohjelmassa Helsingistä 1952 lähtien – luokka on saanut nimensäkin noiden kisojen kunniaksi. Purjelautailu otettiin olympiaohjelmaan Los Angelesissä 1984. Naisia on ollut mukana olympiapurjehdusten venekunnissa jo vuodesta 1900 lähtien, mutta ensimmäisen oman olympiakilpaluokkansa he saivat vasta vuonna 1988.

Suomalaisveneitä osallistui ensi kerran olympiaregattaan Tukholman vesillä vuonna 1912. Saaliina oli heti kolme mitalia. Myöhemmän Suomen Olympiakomitean puheenjohtajan ja KOK:n jäsenen Ernst Krogiuksen miehistöineen saavuttama pronssimitali tuli tosin kilpailussa, jossa oli mukana vain kolme venekuntaa. 1920-luvulla Suomen mainetta pitivät yllä jollapurjehtijat Hans Dittmar ja Bertel Broman. Suomalaisveneitä on osallistunut jokaiseen olympiaregattaan vuodesta 1936 lähtien. KOK:n pitkäaikainen suomalaisjäsen Peter Tallberg kilpaili viisissä olympiakisoissa vuosina 1964–80 parhaana saavutuksenaan neljäs sija Star-luokassa Tokiossa 1964.

Kultamitalia Suomen purjehtijat saivat odottaa vuoteen 1980 saakka, jolloin Esko Rechardt otti Finnjolla-luokan voiton Tallinnan olympiaregatassa. Seuraavan mitalin, kultaisen jälleen, toi pari Thomas Johanson–Jyrki Järvi 49er-luokasta Sydneystä 2000. Lontoon olympiakisoissa 2012 purjehdus oli Suomen paras mitalilaji. Tuuli Petäjä otti yllätyshopeaa RS:X-purjelaudalla ja Silja Lehtisen joukkue pronssia Match racing-kilpailussa.

Suomen olympiamitalit: 2 kultaa, 2 hopeaa, 7 pronssia

 

1912
Hopeaa 10 m R (Harry Wahl, Waldemar Björkstén, Jacob Björnström, Bror Brenner, Allan Franck, Erik Lindh, Aarne Pekkalainen)
Pronssia 8 m R (Bertil Tallberg, Gunnar Tallberg, Arthur Ahnger, Emil Lindh, Georg Westling)
Pronssia 12 m R (Ernst Krogius, Max Ferdinand Alfthan, Erik Hartwall, Jarl Hulldén, Sigurd Juslén, Eino Sandelin, Johan Silén)

1924
Pronssia Jollat Hans Dittmar

1928
Pronssia Jollat Bertel Broman

1952
Pronssia 6 m R (Ernst Westerlund, Paul Sjöberg, Ragnar Jansson, Adolf Konto, Rolf Turkka)

1980
Kultaa Finnjolla Esko Rechardt
Pronssia 470 Jouko Lindgren–Georg Tallberg

2000
Kultaa 49er Thomas Johanson–Jyrki Järvi

2012
Hopeaa RS:X, naiset Tuuli Petäjä
Pronssia Match racing, naiset (Silja Lehtinen, Silja Kanerva, Mikaela Wulff)