Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Vanhemmille

Tulossa:

Luentosarja urheilevien nuorten vanhemmille 31.10.2022 klo 18 Vanhemman rooli urheilevan nuoren tukemisessa Reijo Jylhä, isä ja valmentaja 12.12.2022 klo 18 Urheilijan terveys on kokonaiskuormituksen hallintaa Maarit Valtonen, erikoislääkäri, KIHUn ja Olympiakomitean vastuulääkäri Keväällä 2023 tulossa: Psyykkisen hyvinvoinnin merkitys ravitsemukseen Urheilijavieras Klikkaa itsesi mukaan Olympiakomitean verkkosivuilla www.olympiakomitea.fi. Linkki verkkolähetykseen löytyy sivuilta tapahtumapäivänä. Tallenteet ovat myös jälkikäteen nähtävillä Olympiakomitean Youtube-kanavalla. Tervetuloa!

Vanhempien webinaarin ensimmäisen osan tallenne on katsottavissa täällä.

Webinaarin toisen osan tallenne löytyy täältä.

Hyvä urheilevan nuoren vanhempi!

Kun nuori urheilija päättää lähteä tavoittelemaan urheilu-unelmiaan, ovat myös vanhemmat uuden edessä. Heidän roolinsa nuoren urheilijan rinnalla on keskeinen ja Olympiakomitean tuottama Kasvata urheilijaksi – vanhemmat nuoren tukena -materiaali (ruotsinkielinen materiaali tästä) tarjoaakin vanhemmille tukea siihen, miten nuorta voisi parhaiten kannustaa ja rohkaista kohti urheilu-uraa ja samalla huolehtia, että perusasteen ja toisen asteen opinnot tulevat suoritettua. Materiaali on osa Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman sisältökokonaisuutta, johon kuuluvat Kasva urheilijaksi -sisällöt yläkouluikäisille sekä Kehity huippu-urheilijaksi -sisällöt toisen asteen urheilijoille.

Matka huippu-urheilijaksi on pitkä ja vanhempien materiaali sisältää perusasioita, jotka ovat keskeisiä nuoren urheilijan tukemisessa myös yläkouluvaiheen jälkeen. Suomalaiseen urheiluun kuuluu vahvana pyrkimys siihen, että urheilija pystyy arjessaan yhdistä­mään tasapainoisesti tavoitteellisen urheilun ja opiskelun, urheilun ja muun työuransa tai urheilemaan ammattilaisena huippuvaiheessa. Tätä ajattelutapaa kutsutaan kaksoisuraksi. Kaksoisura alkaa yläkouluvaiheessa, jolloin nuorelle syntyvät hyvät valmiudet ja edellytykset urheilijan uralle sekä toisen asteen opintoihin. Tavoitteena on, että nuori pystyy mahdollisimman tasapainoisesti yhdistämään koulunkäynnin, tavoitteellisen urheilemisen ja muun vapaa-ajan omassa arjessaan. Jotta tavoite olisi mahdollinen, vaatii se hyvää yhteistyötä nuoren arjessa vaikuttavien aikuisten kesken. Suomalaisen kilpa- ja huippu-urheilujärjestelmän tavoitteena on, että kaikki urheilijat suorittavat toisen asteen tutkinnon.

Rohkaistaan yhdessä nuorta urheilijaa tavoittelemaan unelmaansa. Antoisia lukuhetkiä!

Kirjan tekijät ja Olympiakomitean urheiluakatemiatiiimi

**

Koko Suomen urheiluvanhempainilta 

Jäikö kevään Koko Suomen urheiluvanhempainilta näkemättä? Verkkolähetyksen tallenteen voit katsoa tästä.

Studiossa keskusteltiin vanhemman monista rooleista urheilevan nuoren elämässä. Keskustelussa mukana olivat Reijo JylhäAnna-Liisa TilusOuti AarresolaSaara Kuusinen ja Shawn Huff.

Illan aikana lanseerattiin myös Olympiakomitean tuottama materiaali Kasvata urheilijaksi – vanhemmat nuoren tukena.

Oppaan voit ladata tästä.

 

Lue ja kuuntele lisää urheiluvanhemmuuden rooleista:

Henri Hattunen kulkee suomalaiselle urheilulle tutulla polulla – Isä Hattunen on käynyt vuosien varrella läpi lähes kaikki vastuutehtävät

OlympiaCast: Vinkki nuoren urheilijan vanhemmille: kuuntele, elä mukana ja anna nuoren omistaa itse urheilunsa – vieraina Tuomas Karjalainen ja Paula Thesleff

Yksinkertaistunut nykyarki haastaa monipuolisten perusliikuntataitojen hankkimisen – “Koululiikunnalla olisi huikeat mahdollisuudet tuottaa perusliikuntataitoja, mutta sen varaan ei voi laskea”