Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Euroopan kisat

Historian ensimmäiset European Games -monilajikisat järjestettiin Bakussa, Azerbaidžanissa 12.-28.6.2015. European Games -kisojen järjestelytoimikunta (BEGOC) järjesti kisat yhteistyössä Euroopan Olympiakomiteoiden liiton (EOC) kanssa.

Suomesta Euroopan kisoihin osallistui 103 urheilijaa 18 lajissa. Kisat toimivat Rio de Janeiron Olympialaisten katsastus- tai karsintakilpailuna 12 lajissa. Painissa ja judossa Bakun kisoilla on EM-kilpailujen status ja uinnissa nuorten EM-kilpailujen status. 

Euroopan kisojen idea on tarjota eurooppalaisille urheilijoille ja urheilujohtajille samanlainen alueellinen suurtapahtuma kuin muilla maanosilla on. Aasian kisat ja läntisen pallonpuoliskon yhteiset Pan-Amerikan kisat perustettiin molemmat jo vuonna 1951, Afrikan kisat 1965. Näistä menestyksekkäin on ollut Aasian kisat: vuoden 2014 tapahtumaan Etelä-Korean Incheonissa osallistui 9500 urheilijaa.

Euroopan kisoja hahmotteli 1990-luvulla EOC:n tuolloinen puheenjohtaja Jacques Rogge. Hankkeen nosti uudelleen vireille vuonna 2011 järjestön nykyinen puheenjohtaja, irlantilainen Patrick Hickey. Päätös kisojen perustamisesta tehtiin joulukuussa 2012. Ensimmäisten kisojen isäntäkaupungiksi nimettiin Baku, joka oli ainoa hakija.

Seuraavat Euroopan kisat on määrä pitää vuonna 2019; niiden isäntäkaupunki valittiin vuoden 2015 aikana.

Lajivalikoima

Bakussa kilpailtiin mitaleista 20 eri urheilumuodossa, joista 16 kuuluu kesäolympiakisojen ohjelmaan. Monessa lajissa Euroopan kisoissa on tarjolla rankingpisteitä, jotka vaikuttavat olympiakarsintaan.  Suoria kisalippuja Rio de Janeiroon 2016 jaettiin kuitenkin vain ammunnassa, triathlonissa ja pöytätenniksessä.

Painissa ja Judossa Bakun kisoilla on EM-arvo ja uinnissa nuorten EM-arvo.

Kaikkien lajien kilpailukalenteriin ei uusi suurtapahtuma ole täysin integroitunut. Yleisurheilua edustaa Bakussa vain Euroopan joukkuemestaruuskilpailujen C-ryhmä. Jalkapalloa pelataan beach soccer -muodossa ja koripalloa 3 vs. 3 -versiona.

Olympiaohjelman ulkopuolisia kisalajeja ovat edellisten lisäksi karate ja sambopaini.

Euroopan kisat 2019