Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Hyvinvointialueet

Hyvinvointialueiden toiminta on käynnistynyt vuoden 2023 alussa. Liike on erinomainen lääke, joka hyvinvointialueiden kannattaa ottaa mahdollisimman pian käyttöön. Liikunnalla voidaan tunnetusti ennaltaehkäistä, hoitaa ja kuntouttaa useita sairauksia ja lisätä fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia.  

Tälle sivulle olemme koonneet näkökulmia siihen, miten hyvinvointialueet voivat lisätä suomalaisten liikettä ja fyysistä aktiivisuutta. Tavoitteenamme on, että uusissa rakenteissa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen rakennetaan kunnianhimoisesti ja sujuvassa yhteistyössä hyvinvointialueiden, kunnan ja muiden toimijoiden kanssa. 

Aluevaltuutetuille suunnattu liikkumisen ja liikunnan tietopaketti

Miten uudet hyvinvointialueet linkittyvät liikkumiseen? Miten hyvinvointialueet voivat lisätä suomalaisten fyysistä aktiivisuutta?

Suomen Olympiakomitea ja Liikunnan Aluejärjestöt ovat julkaisseet liikkumisen ja liikunnan edistämisen tietopaketin aluevaltuutetuille. Tietopakettiin on koottu tietoa ja vinkkejä hyvinvointialueiden mahdollisuuksista liikkeen lisäämiseen.

Tutustu tästä aluevaltuutettujen tietopakettiin liikkeen ja liikunnan edistämisestä (PDF).

Yhteinen haasteemme: liikkumattomuus

Suomalaisten liikkuminen on vähentynyt entisestään. Liikkumattomuus vie paitsi suomalaisten terveyden myös hyvinvointialueiden rahat. Hyvinvointialueille syntyy vuosittain miljardiluokan lasku, kun suomalaiset liikkuvat liian vähän. Haaste on suuri ja ajankohtainen, koska uusien hyvinvointialueiden tehtävänä on hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Jatkossa myös osa valtion rahoituksesta hyvinvointialueille määräytyy hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimien perusteella.

Liian vähäisen liikkumisen ja liiallisen paikallaan olon kustannukset:

UKK-instituutin mukaan paikallaanolon kustannukset ovat Suomessa vuosittain 1,5 miljardia euroa. Summa jakautuu seuraavasti: työkyvyttömyyseläkkeet 691 miljoonaa, terveyspalveluiden käyttö 346 miljoonaa, ennenaikaiset kuolemat 298 miljoonaa, lääkkeet 123 miljoonaa, pitkät sairauspoissaolot 43 miljoonaa ja lyhyet sairauspoissaolot 2 miljoonaa euroa.

 

Tutustu myös sairauskohtaisiin kustannuksiin UKK-instituutin sivuilla.

Liikkuvia hyvinvointialueita rakentamassa – katso tallenne webinaarista!

Katso kiinnostavia esityksiä ja paneelikeskustelua Liikkuvia hyvinvointialueita rakentamassa -webinaarin tallenteesta.  

Katso tästä tallenne Liikkuvia hyvinvointialueita rakentamassa -webinaarista.