Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
09.12.2022 | Huippu-urheilu | Uutinen

Tulevaisuuden huippuvalmentajat -koulutus käyntiin 15 valmentajan voimin

Toinen Tulevaisuuden huippuvalmentajat -koulutuskokonaisuus käynnistyi joulukuun alussa. Kokonaisuus on suunnattu motivoituneille ja kehittymishaluisille valmentajille, ja mukaan valikoitui 15 valmentajaa lajiliittojen ehdotuksesta.

Punaisena lankana on huippu-urheilu ja sen vaatimustaso sekä valmennuskulttuuri. Huipulle tähtäävässä valmennuksessa vaatimustaso on korkealla, mutta psykologisen turvallisuuden tulee olla koko ajan läsnä tekemisessä.

– Rakennamme yhteistä ymmärrystä huippuvalmennuksesta ja huippu-urheilun vaatimustasosta. Ihmislähtöinen valmentaminen on vaativaa ja vastuullista toimintaa, jossa tarvitsee kovan luokan osaamista. Tavoitteena on luoda entistä parempaa valmennuskulttuuria, joka synnyttää entistä parempaa osaamista ja menestystä, kertoo Pia Pekonen, valmennusosaamisen asiantuntija Olympiakomiteasta.

Koulutus tähtää valmennusosaamisen lisääntymisen myötä parempaan huippu-urheilumenestykseen jokaisen valmentajan omia kehityskohteita tukemalla ja vahvuuksia vahvistamalla. Mentorointi on tärkeässä roolissa oppimisen tukena.

– Odotan tulevaisuuden huippuvalmentajat -koulutuskokonaisuudelta erilaisia tulokulmia matkalla kohti urheilijakeskeistä valmentamista. Näistä saimme esimakua jo ensimmäisellä lähijaksolla, kun kolme erilaista huippuvalmentajaa avasivat omaa prosessiaan perusteellisesti. Alustuksista saa hyvää peiliä omaan toimintaan ja valmennusprosessin kehittämiseen. Lisäksi odotan verkostoitumista, on aina rikkaus keskustella eri lajeista tulevien ihmisten kanssa, jotta pääsee oman ”kuplan” ulkopuolelle, kuvailee jääkiekkovalmentaja Samuli Marjeta.

Dialogisuus ja tiedon jakaminen ovat olennaisia, jotta eri lajeista tulevat valmentajat voivat oppia toisiltaan ja pystyvät hyödyntämään muissa lajeissa hyväksi havaittua kokemusta omassa kehittymisessään ja sitä kautta omassa lajissaan. Lähijaksoilla on mukana eri lajien huippuvalmentajia jakamassa kokemuksiaan. Oppimiskokonaisuuteen kuuluu myös vierailu kansainvälisessä toimintaympäristössä.

Koulutukseen osallistuvat:

Harju Jarkko, miesten telinevoimistelu
Harjunpää Pinja, purjehdus
Hämeenoja Reetta, koripallo
Järvinen Hanna, telinevoimistelu
Keronen Roosa, uinti
Lehtonen Joonatan, uinti
Makkonen Akseli, sokkopingis
Marjeta Samuli, jääkiekko
Narva Tuomas, judo
Setälä Pekka, koripallo
Spiridovitsh Laura, muodostelmaluistelu
Suomalainen Piia, tennis
Syrjäläinen Arttu, suunnistus
Toivonen Petra, cheerleading
Varjokari Riina, taitoluistelu

Lue ensimmäisessä toteutuksessa mukana olleen Janne Haapajoen mietteitä koulutuksesta: https://www.olympiakomitea.fi/2022/10/28/janne-haapajoen-vieraskyna-kouluttautuminen-on-valmentajan-kilpailuvaltti/

Lue lisää aiheesta