Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
30.03.2023 | Olympiakomitea | Uutinen

Askel askeleelta eduskuntaan – näin kampanjaviikko näkyi kansanedustajien askelmäärissä

Askel askeleelta eduskuntaan -haaste on päättynyt, ja leikkimielisen kilpailun voittaja on nyt selvillä! Suomen Olympiakomitea ja UKK-instituutti kutsuivat sivistysvaliokunnan ja eduskunnan liikuntaverkoston kansanedustajia mittaamaan askeleitaan viikon ajan ja nostamaan esiin liikkumisen merkitystä vaalikampanjassa. 

Mitalisijat laskettiin kokonaisten mittauspäivien keskiarvoina. Eniten askeleita keräsi Kike Elomaa, toiseksi eniten Veronika Honkasalo ja kolmanneksi eniten Sari Sarkomaa. Lue alta mitalistien tulokset ja kommentit kampanjan jälkeen. 

– Kampanjalla halusimme nostaa esiin arkiliikunnan tärkeyttä ja kannustaa ehdokkaita pohtimaan henkilökohtaista liikkumistaan sekä liikunnan yhteiskunnallista merkitystä. Iso kiitos mukana olleille kansanedustajille aktiivisesta osallistumisesta ja ennen kaikkea sitoutumisesta liikkumisen edistämiseen, kertoi Petri Keskitalo, Olympiakomitean liikkeen ja liikunnallisen elämäntavan yksikön johtaja. 

Kampanjaan askeleita mittaamaan lähti 14 kansanedustajaa. Mukana olivat Marko Asell (sd.), Eeva-Johanna Eloranta (sd.), Kike Elomaa (ps.), Sari Essayah (kd.), Veronika Honkasalo (vas.), Saara Hyrkkö (vihr.), Ville Kaunisto (kok.), Mikko Kinnunen (kesk.), Pauli Kiuru (kok.), Noora Koponen (vihr.), Hanna Kosonen (kesk.), Sari Multala (kok.), Mikko Ollikainen (rkp.) ja Sari Sarkomaa (kok.).​ 

– Jokainen meistä, joka on käyttänyt luotettavaa paikallaanoloa, liikkumista ja askelia mittaavaa laitetta on varmasti havahtunut siihen, miten paljon istumista meille päivässä kertyy ja miten vähän saamme liikettä aikaiseksi, jos emme kiinnitä huomiota tähän asiaan. Kansanedustajan työ vaalien alla hyvä esimerkki epätyypillisesti työpäivästä, jolloin liikkumisen ja paikallaanolon määrää voi olla vaikea ennalta arvioida. Tämän asian kertoo myös hyvin erilaiset askelmäärät eri päivinä, sanoi UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari. 

Vaikka kampanja oli leikkimielinen, sen myötä haluttiin tuoda esille vakavaa huolta suomalaisten liikkumattomuudesta. Liikuntaraportin mukaan suomalaisten päivittäiset askeleet vähenevät iän myötä ja UKK-instituutin ennustemalli osoittaa, että työntekijöiden heikkenevä fyysinen kunto haastaa työurat ja talouden. 

– Eduskuntavaalit ja uusi hallitus luovat positiivisen mahdollisuuden tarttua liikkeen lisäämiseen uudella otteella. Siksi on hienoa, että liikuntaehdokkaaksi on ilmoittautunut lähes 400 ehdokasta ympäri maan. Kannustamme tulevaa hallitusta nostamaan liikkeen, liikunnan ja urheilun edistämisen kärkihankkeekseen. Ilman toimintakykyä ei ole tulevaisuutta, muistutti Keskitalo.  

Kansanedustajien askelia seurattiin viikon UKK-instituutin liikemittarin avulla. Kyseisiä mittareita käytetään myös monissa UKK-instituutin liikkumisen lisäämisen kannustavissa tutkimuksissa. 

Kolmen eniten askelia keränneen kansanedustajan päivittäiset keskiarvot olivat kokonaisilta mittauspäiviltä 

Kike Elomaa 11893 

Veronika Honkasalo 10668 

Sari Sarkomaa 10391 

Kike Elomaa: “Vaalipaneeleita on ollut paljon, noin 15-20 muutaman viikon sisällä, siksi mittaus oli vähän haasteellinen koska istumista tuli paljon. Minun pelastukseni olivat rakkaat koirani Marski ja Hero. Heidän kanssaan on mentävä kolme kertaa päivässä lenkille, joten heille kiitos! Jos on mahdollista hankkia koira perheeseen ja huolehtia hänestä, suosittelen. Sinun on lähdettävä liikkeelle ja se on hyväksi molemmille. Kuntosalitreeni jäi nyt vähälle, koska piti olla vaalikentällä paljon. Askelmittari antoi lisäpontta liikunnalle, minulla se oli eka kertaa kokeilussa. Tärkeintä on saada kansa nyt liikkeelle. Tämä pikku kisailu askelien määrässä voisi olla hyvä keino saamaan porukat liikkeelle laajemminkin. Olen iloinen, että osallistuin, kiitos!” 

Veronika Honkasalo: “Viikko oli haastava, kun jouduin istumaan paljon vaalipaneeleissa. Jos olisi ollut enemmän katukampanjaa, askeleita olisi tullut enemmän. Mittaaminen kyllä innosti liikkumaan. On tärkeää kannustaa ihmisiä arkiliikuntaan ja esimerkiksi kävelemään eikä menemään helpoimman kautta. Olen puhunut kampanjassani lasten ja nuorten liikkumisesta, ja siitä, että liikkumattomuus on uhkaava kansanterveyspommi. Meidän tulee olla huolissamme myös aikuisten liikkumattomuudesta ja heikoimmassa asemassa olevista. Haaste liittyy myös maksukykyyn, joten on tärkeää, että tarjolla on huokeita harrastuksia ja lähiliikuntapaikkoja sekä kynnys liikkua mahdollisimman matala. Myös työyhteisöjä voisi sitouttaa liikuttamiseen. Kampanja oli raikas ja hyvä – toivottavasti ehdokkaat itse ymmärtävät nyt paremmin arkiliikunnan merkityksen!” 

Sari Sarkomaa: ”Oli innostavaa olla mukana Askel askeleelta eduskuntaan -kampanjassa. Kansanedustajan työssäni on aina mukana liikunnan edistäminen, mutta nyt poikkeuksellisen moni tuli puhumaan liikunnasta ja omista päivän askelmääristä kampanjan innoittamana. Oli mukava kuulla, että esille nostamani eduskunnan rappuryhmä oli innoittanut monia ideoimaan keinoja lisätä arkiliikuntaa omassa työpaikassa ja kaveripiirissään. Vaalikampanjan loppukirissä askelia tulee kiihtyvällä tahdilla hyötyliikuntana, kun tapaan kaduilla helsinkiläisiä ja askelmäärä kasvaa viimeisellä viikoilla huikeasti.” 

Kampanjassa verrokkihenkilöinä olivat UKK-instituutin Tommi Vasankari ja Olympiakomitean Petri Keskitalo. Verrokit pärjäsivät kisassa varsin hyvin; Vasankari lähes 11000 askeleen, ja Keskitalo noin 8000 askeleen päivittäisellä keskiarvolla. 

Katso täältä kaikki mitatut askelmäärät 

 

Lue lisää:  

Liikuntaehdokkaat 

Liikunnan ja urheilun eduskuntavaalitavoitteet 

Joukko kansanedustajia mittaa askelmääräänsä ensi viikon – Suomalaisten kunto jyrkässä alamäessä (Iltalehti 17.3.) 

 

Lisätietoja: 

Petri Keskitalo, Suomen Olympiakomitea
petri.keskitalo@olympiakomitea.fi, 040 557 8711 

Tommi Vasankari, UKK-instituutti
tommi.vasankari@ukkinstituutti.fi, 040 505 9157 

Lue lisää aiheesta