Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
01.02.2024 | Huippu-urheilu | Uutinen

Jo 16 korkeakoulua mukana – huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen auditointiprosessiin tästä lähtien jatkuva haku

Suomalaista kaksoisuratyötä korkea-asteella vahvistava huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen laatutyö on hyvässä vauhdissa. Syksyllä 2023 julkistettiin ensimmäiset auditointien tulokset, kun kaksi ammattikorkeakoulua saavutti huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun laatutunnuksen. Viime keväästä lähtien virallisia auditointeja on toteutettu jo viisi kappaletta, ja tulevana keväänä auditoidaan jälleen kolme korkeakoulua lisää. Yhteensä tähän mennessä auditointiprosessiin on hakeutunut mukaan 16 korkeakoulua yhdessä paikallisen urheiluakatemian kanssa. Seuraavat auditointitulokset julkistetaan keväällä 6.5. Helsingissä järjestettävän urheiluoppilaitosseminaarin yhteydessä. 

Haku auditointiprosessiin auki jatkuvasti  

Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen auditointiprosessiin on helmikuun alusta lähtien jatkuva haku. Tämä tarkoittaa, että auditoinnista kiinnostuneet korkeakoulut voivat koska tahansa ottaa yhteyttä Olympiakomiteaan ja hakeutua mukaan prosessiin. Huippu-urheilijamyönteiseksi toimijaksi haluavalta korkeakoululta odotetaan tiivistä yhteistyötä urheiluakatemian kanssa, ja korkeakoulut hakeutuvat auditointiin yhdessä akatemian kanssa. Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen laatutyön ohjausryhmä päättää kokouksissaan auditointijärjestyksestä hakemusten perusteella. Auditoinnit on tähän mennessä päätetty vuoden 2024 osalta, joten seuraavat päätökset tehdään vuoden 2025 auditoinneista. 

– Tähänastiset auditoinnit ovat olleet erittäin positiivisia kokemuksia puolin ja toisin. Osallistuneet korkeakoulut ja urheiluakatemiat ovat tehneet hyvää työtä itsearvioinneissaan, ja on ollut ilahduttavaa huomata, kuinka vahvasti organisaatioissa on sitouduttu tähän prosessiin johtoa myöten. Auditointitapaamisten ja keskustelujen avulla on tunnistettu kunkin organisaation omia hyviä käytänteitä, ja toisaalta pureuduttu myös kehittämiskohteisiin. Hyvin tärkeää ja antoisaa on ollut opiskelijaurheilijoiden kuuleminen sekä urheilijakyselyn, että auditointitapaamisen haastatteluiden avulla. Yhteistyö koko prosessin ajan on ollut hedelmällistä, ja palautteen perusteella korkeakouluille aidosti hyödyllistä toiminnan kehittämiseen. Auditointiprosessiin kannattaa siis hakeutua avoimin mielin, kannustaa erityisasiantuntija Jukka Tirri Olympiakomiteasta. 

– Koen tämän matkan olleen valtavan antoisa ja arvokas. Peilatessamme toimintaamme ja nykytilaamme Huippu-urheilijamyönteiselle korkeakoululle asetettuihin laatukriteereihin, uskon että jokainen opiskelijamme tulee hyötymään tämän projektin annista. Olemme matkan aikana tarkastelleet toimintatapojamme niin yksilöllisen opiskelijaohjauksen, aiemmin tai muualla hankitun osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen kuin joustavien opintopolkujenkin osalta. Jokaisella opiskelijallamme on yksilöllinen tausta ja henkilökohtainen elämä, jonka oheen he yhdistävät korkeakouluopintonsa. Me VAMKissa haluamme olla parhaimpamme mukaan tukemassa kaikkien opiskelijoidemme hyvinvointia sekä menestymistä opinnoissaan ja tulevalla urallaan, kuvailee Vaasan AMK:n laatu- ja vastuullisuuspäällikkö Katja Lakojoki-Karhu auditoinnin jälkeisiä tunnelmia käsittelevässä blogikirjoituksessaan. 

Tarkemmat ohjeet hakuprosessista on toimitettu suoraan korkeakouluille ja urheiluakatemioille. Olympiakomitean nettisivujen Kaksoisura-osiosta löytyy lisätietoa huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen laatutyöstä, kuten auditointikäsikirja sekä julkaistut auditointiraportit. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa myös liittyä HUMKK-laatutyön verkostokirjeen tilaajaksi. Uutiskirje lähetetään noin 3–4 kertaa vuodessa, ja sen voi tilata täältä.

 

Lisätietoja:
Jukka Tirri, opiskelijahuippu-urheilun erityisasiantuntija
jukka.tirri(a)olympiakomitea.fi
puh. 044 7800213  

 

Teksti: Sanna Pusa

 

Artikkelikuvan Tiia Olkkonen voitti Lake Placidin universiadeissa viestikultaa ja hiihti sprinttikilpailussa hopealle. Olkkonen oli yksi Lapin yliopiston auditoinnin yhteydessä haastatelluista opiskelijaurheilijoista.

Lue lisää aiheesta