Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Varusmiespalvelus Puolustusvoimien Urheilukoulussa

Puolustusvoimien Urheilukoulun tehtävänä on antaa varusmiespalvelustaan suorittaville motivoituneille ja lahjakkaille urheilijoille (ml naiset) mahdollisuus toteuttaa sotilaskoulutuksen ohessa systemaattista valmentautumista. Vuodesta 1979 alkaen Urheilukoulussa on palvellut jo liki 6000 urheilijaa 57:stä eri lajista. Urheilukoulu tarjoaa hyvät harjoitteluolosuhteet sekä riittävästi aikaa nousujohteista harjoittelua varten varusmiespalveluksen ohessa.

Valmennus

Urheilukoulussa on valmennukseen varattu aikaa päivittäin 2-8 tuntia (yhteensä noin 12–30 h/vko). Harjoitteluun on lisäksi käytettävissä lähes kaikki illat ja viikonloput (pl. sotaharjoitukset). Urheilukoulu tarjoaa kahdeksan leiriviikkoa valmentautumiseen varuskunnassa tai urheiluopistoilla. Valmennustoiminta toteutetaan koulutettujen sotilasvalmentajien koordinoimana. Pääosa lajeista osallistuu pääkaupunkiseudun urheiluakatemian järjestämään valmennustoimintaan, myös erilaisilla yhteistyömalleilla lajiliittojen kanssa voidaan valmennusta järjestää. Valitut urheilijat sitoutuvat lajiliiton valmennukseen. Urheilukouluun valitut suorittavat valmennuskurssin palveluksensa aikana. Urheilukoulun oma fysioterapeutti tekee urheilijoille lihastasapainokartoituksen palveluksen aikana, lisäksi hän on urheilijoiden käytettävissä vammojen hoidossa ja ennaltaehkäisyssä palveluksen aikana.

Muita tietoja

Urheilijat palvelevat Urheilukoulussa joko 165 vrk tai 347 vrk. Heidät koulutetaan miehistötehtäviin ja ali-upseereiksi. Parhaiten menestyneet saavat reserviupseerikoulutuksen. Myös reserviupseerikurssi pidetään Urheilukoulussa (Santahamina) ja urheilijat voivat kurssin aikana harjoitella säännöllisesti. Kaikki lajit palvelevat Santahaminassa Helsingissä pl. lumilajit (hiihto, ampumahiihto, hiihtosuunnistus, yhdistetty, mäkihyppy ja lumilautailu), jotka palvelevat Kainuun prikaatissa Kajaanissa.

Hakeutuminen

Urheilukoulun hakijoiden tulee edustaa ikäluokkansa kansallista tai kansainvälistä huippua. Urheilulajin tulee olla Olympia- tai MM-kilpailujen ohjelmassa tai lajin tulee olla laajasti harrastettu Suomessa/ulkomailla. Valinnat suoritetaan eri lajien asiantuntijalausuntojen sekä psykologisten ja fyysisten testien tulosten perusteella. Urheilukouluun voi hakea myös hierojan ammattitutkinnon suorittaneet varusmiesikäiset henkilöt.

Talvilajit aloittavat palveluksen viikolla 15/16 ja pääsykokeet ovat viikolla 40. Haku talvilajien erään päättyy 31.8. Talvilajeissa palvelevat mm. jääkiekko, lentopallo, koripallo, salibandy, kamppailulajit, alppihiihto, hiihtolajit jne.

Kesälajit aloittavat palveluksen viikolla 42 ja pääsykokeet ovat viikolla 14. Haku kesälajien erään päättyy 28.2. Kesälajeissa palvelevat mm. yleisurheilu, vesilajit, moottoriurheilu, suunnistus, ammunta, jalkapallo jne.

Erillisiä hakulomakkeita erikoisjoukkoihin saa aluetoimistoista ja Urheilukoululta http://puolustusvoimat.fi/asiointi/lomakkeet ja sieltä hakemus erikoisjoukkoihin.

Tiedustelut

Valmennuspäällikkö
0299 421815

Osoite:
Kaartin jääkärirykmentti/Urheilukoulu
PL 6
00861 Helsinki