Valmentajat
Haluatko valmentajaksi? Hienoa! Valmentaminen on mielenkiintoista ja tärkeää työtä. Yleensä valmentajaksi pääsee ottamalla yhteyttä urheiluseuraan ja kysymällä millaisia mahdollisuuksia heillä olisi tarjota tulevalle valmentajalle. Usein valmentajista on pulaa, joten mahdollisuuksia löytyy varmasti. Paras tilanne olisi, jos pääsisit aloittamaan kokeneemman valmentajan apuvalmentajana.
Asiaa helpottaa kovasti, jos sinulla on omaa urheilutaustaa eli kokemusta jonkun lajin harrastamisesta. Ennestään tutun lajin valmentamista on helpompaa aloittaa. Oma lajitausta ei ole aivan välttämätön. On olemassa esimerkkejä jopa huippuvalmentajista, jotka eivät ole valmentamaansa lajia urheilijana harrastaneet. Tietenkään se ei ole ihan tavallinen tarina.
Alusta alkaen on tärkeää lähteä kouluttautumaan. Valmentaminen on oma tieteen ja taiteen lajinsa, jossa on paljon mielenkiintoista opittavaa. Urheilijalla on usein paljon kokemusta valmentautumisesta, mutta valmentajan osaaminen ei synny vain urheilijakokemuksesta. Koulutuspolkuja on tarjolla monia.
Koulutuspolut
Monesti ajatellaan, että valmentaja on uransa huipulla, kun hän valmentaa aikuisia huippu-urheilijoita. Valmentaja voi olla huippuosaaja myös lasten ja nuorten valmennuksessa. Onkin hyvä miettiä, mikä olisi se itselle sopivin toimintaympäristö.
Joskus valmentaja etenee urheilijansa mukana lapsuudesta nuoruuteen ja aikuishuipulle. Valmentamisen voi aloittaa aikuisten kanssa tai toimia niin, että urheilijoiden kasvaessa valmentaja vaihtuu ja valmentaja saa uuden urheilijapolven valmennettavakseen. Jotkut ammattivalmentajat valmentavat monenikäisiä urheilijoita. Heillä voi olla valmennettavanaan aikuisia huippuja ja aloittelevia lapsia.
Koulutuksia voi ja kannattaakin yhdistää. Koulutuspolku voi rakentua monella tavalla. Voit edetä lajiliittojen 1–3-tasojen koulutusten kautta Valmentajan ammattitutkinnolle ja Erikoisammattitutkinnolle. Voit aloittaa koulutuspolkusi Liikunnan perustutkinnolla tai korkea-asteen tutkinnolla ja yhdistää siihen vaikka opintojen kuluessa lajiliittojen koulutuksia.
LIIKUNNAN JA VALMENNUKSEN AMMATTITUTKINTO
VALMENNUKSEN ERIKOISAMMATTITUTKINTO
LIIKUNNANOHJAUKSEN PERUSTUTKINTO