Iivo Niskanen

Maastohiihto
Syntynyt1992
Seurapuijon hiihtoseura
ValmentajaOlli Ohtonen

Iivo Niskanen on 2000-luvun menestynein suomalainen olympiaurheilija. 

Vieremäläinen Iivo Niskanen teki loistavan läpimurron maailman hiihtoeliittiin olympiatalvena 2014. Tuore nuorten maailmanmestari hiihti Sotšin olympiakisojen 15 km:llä neljänneksi vain 0,2 sekuntia mitalista jääneenä. Tätä seurasi yllättävä kultamitali perinteisen tyylin sprinttiviestissä Sami Jauhojärven kumppanina. Kyseessä oli Suomen ensimmäinen talvikisojen olympiavoitto 12 vuoteen. Kaksikko voittikin yhdessä Vuoden urheilijan palkinnon. 
 
Niskanen nousi seuraavina talvina maailman parhaaksi perinteisen hiihtotavan erikoismieheksi. Hän voitti MM-kullan 15 kilometrillä ja pronssin sprinttiviestissä kotiyleisön edessä Lahdessa 2017. Pyeongchangin olympiakisoissa 2018 perinteisellä tyylillä hiihdettiin kuninkuusmatka 50 kilometriä yhteislähtönä: Niskanen teki iskunsa 20 kilometrin kohdalla ja jätti ainoan uhkaajansa Aleksandr Bolšunovin lopulta 18 sekunnin päähän. Kultamitalinsa hän vastaanotti olympiakisojen päättäjäisissä maailmanlaajuisen tv-yleisön edessä. 
 
Seuraavalta olympiadilta tilille kertyi vain 15 kilometrin MM-pronssi 2019, mutta Pekingin olympialaduilla 2022 Niskanen oli jälleen mestaruuskunnossa. Hän aloitti pronssilla yhdistelmäkilpailussa, jatkoi hopealla sprinttiviestissä parinaan Joni Mäki ja huipensi kisansa ottamalla kultamitalin perinteisellä 15 kilometrillä: eroa Bolšunoviin syntyi tällä kertaa 23 sekuntia. Niskasesta tuli näin neljäs suomalainen maastohiihdon kolminkertainen olympiavoittaja. Aiemmin samaan ovat yltäneet vain Veikko Hakulinen, Eero Mäntyranta ja Marja-Liisa Kirvesniemi
 
MM-kisoissa 2023 Niskanen pohjusti toisen osuuden irtiotollaan Suomen miesten viestihopean. 

Iivo olympialaisissa

 • Peking 2022

  Talviolympialaiset

  Olympiakultaa 15 km perinteisellä, hopeaa parisprintissä ja pronssia skiathlonissa.

 • PyeongChang 2018

  Talviolympialaiset

  Olympiakultaa 50 km perinteisellä.

 • Sotshi 2014

  Talviolympialaiset

  Olympiakultaa sprinttiviestissä