Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Eduskuntavaalit

Suomi tarvitsee lisää liikettä. Kevään 2023 eduskuntavaaleissa ja sen jälkeen laadittavassa hallitusohjelmassa linjataan liikunnasta ja urheilusta seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Liikunta- ja urheiluyhteisö haastaa puolueet ja ehdokkaat nostamaan liikkeen, liikunnan ja urheilun lisäämisen seuraavan hallitusohjelman yhdeksi avaintavoitteeksi. Olympiakomitea vaikuttaa liikunta- ja urheiluyhteisön eduskuntavaalitavoitteiden toteutumiseksi. Tavoitteiden pohjalta on myös tiivistetty Olympiakomitean hallitusohjelmatavoitteet.

Liikettä Suomeen -kampanja

Kutsumme kaikki mukaan Liikettä Suomeen -kampanjaan. Tämän sivun kautta löytyy tietoa ja materiaalia kansanedustajaehdokkaille, sekä kaikille, jotka haluavat olla mukana lisäämässä #LiikettäSuomeen!

Näin osallistut kampanjaan – verkostotoimija

Näin osallistut kampanjaan – kansanedustajaehdokas

Liikuntaehdokas – tule mukaan ja allekirjoita manifesti

Katso tästä kaikki liikuntaehdokkaat

Liikettä Suomeen – liikunnan ja urheilun manifesti #LiikettäSuomeen #Liikuntaehdokas Elämä liikkuvassa Suomessa. Lasten pihapelit leikkipuistossa, iltalenkki lähimetsässä tai höntsätreeni ulkokuntosalilla: elinympäristö kutsuu liikkumaan ja viettämään aikaa yhdessä. Kulkemista lihasvoimalla – kävellen, pyöräillen, rullaten tai kelaten – liikunnan iloa yhdenvertaisesti kaikille ja aktiivista arkea työpaikoilla ja kouluissa. Vapaaehtoistyötä ja urheiluseuroja, jotka liikuttavat sekä kasvattavat suomalaisia. Yhteishenkeä nostattavia urheilun jännitysnäytelmiä, aina aluemestaruuksista olympiafinaaleihin – ja kultajuhlia, jotka muistetaan. Samalla, kun luomme liikettä Suomeen, luomme taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävämpää sekä kriiseissä vastustuskykyisempää Suomea. Nyt on aika sijoittaa liikunnalliseen elämäntapaan, seuratoimintaan ja huippu-urheiluun, sekä luoda sitä kautta vastuullisesti hyvinvointia ja elinvoimaa koko maahan. Liikunnallinen elämäntapa vahvistaa hyvinvointia ja tuottavuutta. Liikunnallisuus parantaa elämänlaatua ja terveyttä, tukee oppimista ja työkykyä sekä mahdollistaa yhteiskunnalle miljardiluokan säästöt vuosittain. Liikunnallinen elämäntapa on sijoitus tulevaisuuteen. Seuratoiminta luo yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemisen kulttuuria meille kaikille. Lähes kaksi miljoonaa suomalaista osallistuu Suomen suurimpaan kansanliikkeeseen, seuratoimintaan. Seuratoiminta on sijoitus yksilöiden ja yhteisöjen hyvinvointiin. Huippu-urheilu yhdistää ja inspiroi. Suurin osa suomalaisista on kiinnostunut urheilijoiden kansainvälisestä menestyksestä. Se rakentaa yhteishenkeä, antaa esikuvia ja kannustaa liikkumaan. Huippu-urheilu on sijoitus suomalaiseen menestykseen. Kannatan seuraavia liikunnan ja urheilun manifestin tavoitteita: Jokaiselle lapselle ja nuorelle mielekäs liikuntaharrastus Lisätään liikettä koulupäivän yhteyteen Edistetään kävelyn, pyöräilyn, ulkoilun ja muun arkiliikunnan edellytyksiä Jatketaan ja vahvistetaan liikunnan edistämisohjelmia eli Liikkuvat-kokonaisuutta Käynnistetään liikkeen lisäämiseksi ministeriöiden yhteinen liikkumisohjelma Tuetaan seuroja ja muita liikuntajärjestöjä elpymään kriiseistä useampivuotisin avustuspäätöksin Edistetään vapaaehtoistoimintaa ja työllistymistä urheiluseuroissa Tuetaan urheilijoita ja valmennusta taloudellisesti Tuetaan koulutuksen ja urheilun yhdistämistä Vahvistetaan liikunnan ja urheilun rahoitusta Edistetään liikkumista ja liikuntaa verotuksen keinoin Lisätään yksityistä rahoitusta laajentamalla lahjoittamisen verovähennysoikeutta liikuntaan ja urheiluun Tule mukaan Liikuntaehdokkaaksi! Voit allekirjoittaa liikunnan ja urheilun manifestin tällä lomakkeella 21.3.2023 asti. Kun ilmoittaudut mukaan, julkistamme nimesi Olympiakomitean nettisivuilla Liikuntaehdokas-listassa.

Liikunnan_ja_urheilun_manifesti_FIN

Liikunnan_ja_urheilun_manifesti_SWE

Liikunnan_ja_urheilun_manifesti_ENG

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Pääset allekirjoittamaan manifestin tästä linkistä.

*** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** *** ***

Liikunnan ja urheilun tietopaketti eduskuntavaaliehdokkaalle

Taustamuistioita ja lisätietoa

Liikunnan ja urheilun myönteiset vaikutukset yhteiskunnalle ovat miljardiluokkaa, joten entistä kunnianhimoisimmille liikuntapoliittisille päätöksille on vahvat perusteet. Liikunnan ja urheilun vaalitavoitteiden valmisteluun on osallistunut muun muassa Olympiakomitean jäsenjärjestöjä, Liikkujan Polku -verkoston toimijoita, urheilijavaliokunnan jäseniä, urheiluakatemioita ja liikunnan aluejärjestöjä.

Liikunnan ja urheilun eduskuntavaalitavoitteet:

EDELLYTYKSIÄ LIIKUNNALLE JA URHEILULLE | Vahvistetaan rahoitusta ja rakenteita
Vahvistetaan liikunnan ja urheilun rahoitusta, jotta liikunnan pitkäjänteinen edistäminen on mahdollista. Monipuolistetaan liikunnan valtionrahoitusta.

LIIKETTÄ ARKEEN | Kehitetään Liikkuvat-kokonaisuutta ja arkiliikunnan edellytyksiä
Jatketaan ja vahvistetaan elämänkulun liikkumisohjelmia: kehitetään Liikkuvat-kokonaisuutta vaikutusarvioiden perusteella. Vahvistetaan toimien kattavuutta elämän nivelvaiheissa. Varmistetaan hyvät edellytykset arkiliikunnalle, kuten kävelylle, pyöräilylle ja ulkoilulle.

MIELEKÄS LIIKUNTAHARRASTUS JOKAISELLE LAPSELLE | Kehitetään Harrastamisen Suomen mallia
Lisätään liikettä koulupäivään ja sen välittömään yhteyteen. Varmistetaan, että lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus harrastaa liikuntaa omalla tasollaan. Rakennetaan kokeiluista mahdollistavia polkuja pidempikestoiseen liikuntaharrastamiseen, seuratoimintaan ja urheiluyläkouluihin.

YHTEISÖLLISYYTTÄ SEUROISSA | Tuetaan liikunnan kansalaistoimintaa
Vahvistetaan liikunnan kansalaistoiminnan edellytyksiä elpyä koronapandemiasta ja siten autetaan ihmisiä palaamaan harrastusten pariin. Lisätään pitkäjänteisyyttä pitämällä liikunnan ja urheilun kansalaistoiminnan avustusmäärä vähintään ennallaan ja siirtymällä useampivuotisiin avustuspäätöksiin.

MENESTYSTÄ JA ELÄMYKSIÄ | Edistetään huippu-urheilua
Edistetään huippu-urheilun ammattilaisuutta ja toimintaedellytyksiä tukemalla urheilijoita, valmentajia ja urheiluakatemioita, kehittämällä urheilijoiden ja valmentajien osaamista sekä parantamalla urheilijoiden sosioekonomista asemaa. Vahvistetaan urheiluyläkoulujen, toisen asteen urheiluoppilaitosten ja huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen asemaa.

Ota kantaa liikunnan ja urheilu puolesta

Voit hyödyntää mielipidekirjoituksissasi valmiita pohjia liikunnallisen elämäntavan, seuratoiminnan ja huippu-urheilun edistämiseksi.

Mielipidekirjoituspohja Liike ja liikunnallinen elämäntapa

Mielipidekirjoituspohja SEURATOIMINTA

Mielipidekirjoituspohja HUIPPU-URHEILU

Kampanjamateriaalia verkoston käyttöön

Somekuvia, manifesti kieliversioineen ym. löydät Olympiakomitean mediapankista.