Siirry sisältöön
Jaa facebookissaJaa twitterissäJaa linkedinissä

Ympäristö ja urheilu

Ilmastonmuutos ja maapallon kantokyvyn koettelemukset koskevat myös urheiluyhteisöä ja vaikuttavat siihen, miten ja minkälaisissa olosuhteissa voimme tulevaisuudessa liikkua ja urheilla. Urheilun aiheuttama ympäristökuormitus on merkittävä ja sen vähentämiseksi on tehtävä toimia kaikilla tasoilla.

Urheilu ja liikunta aiheuttavat ympäristökuormitusta mm. energiankulutuksen, liikkumisen ja hankintojen ja materiaalien kulutuksen kautta. Erityisesti urheilun suurtapahtumien kestämättömyys on saanut aikaan laajaa keskustelua ja tarpeen luoda ratkaisuja ekologisempien tapahtumien järjestämiseksi. Kansallisesti tapahtumien ympäristöhallinnan avuksi on kehitetty Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä. Suomessa on järjestetty useita kansainvälisiä kilpailuja, joissa ympäristövastuullisuus on otettu tapahtumanjärjestämisen ytimeen. 

Liikuntapaikkojen rakentamis- ja peruskorjaushankkeissa on tärkeää edistää kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja (mm. energiatehokkuus, pitkäikäisyys ja monikäyttöisyys). Vastuuta ympäristöstä kannetaan myös jokapäiväisessä seuratoiminnassa kehittämällä harrastusmatkoihin, varusteisiin ja olosuhderatkaisuihin liittyviä toimintatapoja. Valtakunnallisessa urheilujärjestötoiminnassa voidaan vaikuttaa näiden lisäksi lajin toiminnan rakenteisiin. Urheilun ympäristövastuuverkosto on käynnistetty tukemaan urheilusektoria ympäristövastuullisuuden edistämisessä. 

Liikunnalla on keskeinen rooli edistää kestävää kehitystä luomalla terveyttä ja hyvinvointia. Urheilu kiinnostaa ja urheiluyhteisö tavoittaa paljon ihmisiä ja siksi sillä merkittävä vaikutusmahdollisuus edistää myös ympäristötietoisuutta ja ympäristövastuuta laajemmin yhteiskunnassa. Suomessa Protect Our Winters edistää ilmastotyötä tunnettujen urheilijoiden kanssa. Save Pond Hockey herättää ilmastotietoisuutta järjestämällä ulkojääturnauksia.

Keinoja vähentää urheilun ja liikunnan ympäristövaikutuksia:

 • Ympäristöä kuormittavien toimintatapojen tunnistaminen ja kyseenalaistaminen sekä vaihtoehtoisten toimintatapojen etsiminen.
 • Ympäristönäkökulmien huomioiminen päätöksenteossa.
 • Ympäristökasvatuksen ja -viestinnän avulla voidaan edistää ympäristövastuuta laajemmin yhteiskunnassa.

Urheilun ekologisuuden haasteita ei ratkota hetkessä eikä yksin. Ympäristövastuullista urheilutoimintaa ja urheilutapahtumia kehitetään yhdessä kumppanien kanssa ja koko urheiluyhteisön panostusta tarvitaan.

Olympiakomitean toimet urheilun ekologisuuden edistämiseksi:

 • Olympiakomitean toimintaa ohjaa vastuullisuuskompassi, jossa otetaan kantaa myös ympäristö- ja ilmastoasioihin.
 • Innostamme seuroja ympäristön huomioimiseen KEKE-koutsin käytännönläheisillä vinkeillä. Kokosimme aineiston yhteistyössä kiinnostuneiden seurojen ja hanketta rahoittaneen Sitran kanssa 2018.
 • Olympiakomitean ja Sitra käynnistivät 2018 Urheilun ympäristövastuu -verkoston, jonka tavoitteena on saada ympäristövastuullisuus ja kestävät ratkaisut jalkautumaan urheilutapahtumiin sekä urheilujärjestöjen ja -seurojen toimintaan.
 • Olympiakomitean koordinoimassa Ekokompassi tapahtuma -hankkeessa (2015-2017) kehitettiin 19 merkittävän tapahtuman ympäristövastuullisuutta sekä rakennettiin  Ekokompassi Tapahtuma -ympäristöjärjestelmän valtakunnallinen toimintamalli. Hankkeessa oli mukana useita merkittäviä urheilutapahtumia, kuten Lahti2017, Jukolan viesti ja Salibandyn naisten MM-kisat.
Suomi

on maailman 10. paras maa ympäristöasioiden hallinnassa (Environmental Performance Index 2018)

Huippu-urheilun pääyhteistyö­kumppanit

                
                   veikkaus_vaakalogo_white_rgb

                
                   finnair_logo_white_compressed

                
                   icepeak-logo-text-rgb-white_compressed

                
                   toyota_v_white_rgb

                
                   Aava Virta logo nega

                
                   Energiayhtiö St1:n logo