Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Aikuisten harrastaminen seurassa

Aikuisväestössä iso potentiaali urheiluseuroille

Suomessa on noin 9 000 urheiluseuraa, jotka järjestävät aktiivisesti liikuntatoimintaa eri kohderyhmille. Aikuisten osuus väestöstä kasvaa ja aikuiset harrastavat liikuntaa yhä enemmän. Lisäksi aikuiset toimivat vapaaehtoisina seuroissa ja osallistuvat lastensa liikunnan harrastamiseen.

Viime vuosina seurojen rooli aikuisten liikuttajana onkin kasvanut samalla kun tietous liikunnan terveysvaikutuksista on lisääntynyt. Seuroissa liikkuvat aikuiset ovat myös erittäin tyytyväisiä seuran liikuntatarjontaan aikuisille. Laadukkaalla toiminnalla urheiluseurat tuottavat monipuolisia terveyshyötyjä liikkujille, saavat lisää harrastajia mukaan toimintaansa ja ovat osaltaan ratkomassa vähäisen liikkumisen tuomia haasteita yhteiskunnassa.

Olympiakomitean tavoitteena on verkostojensa kanssa tukea suomalaisten urheiluseurojen kehitystä harrasteliikunnan vahvoiksi toimijoiksi koko elämänkululla omassa kunnassaan. Sivustolta löydät tietoa aikuisliikunnasta ja tukea sen kehittämiseksi seuroissa.

Aikuisten merkitys urheiluseurojen toiminnalle

Lähde: Aarresola, O., Mäkinen, J. & Kapustamäki, H. 2019. 15-74-vuotiaiden suomalaisten osallistuminen urheiluseuratoimintaan. Infograafi. Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus, Jyväskylä.

Lue lisää aikuisväestön potentiaalista seuratoiminnalle.

Urheiluseuroissa liikkuvat aikuiset tyytyväisiä toimintaan

Olympiakomitea tarjoaa seuroille valtakunnallisen kyselyn, jonka avulla seurat voivat pyytää aikuisliikkujilta palautetta heille tarjottuun toimintaan liittyen. Vuoden 2020 palautekyselyn mukaan:

  • 90 % vastaajista oli sitä mieltä, että seurassa harrastaminen motivoi tai saa henkilön liikkumaan
  • 83 % suosittelisi seuran aikuisliikunnan toimintaa muille

Vastaajien antama avoin palaute kuvaa hienosti sitä, miksi aikuisliikunta ja -urheilu on merkityksellistä:

Kipinää harrastuksista – katso videotarinat alta.