Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
05.10.2016 | Seuratoiminta | Uutinen

Nykytilan arviointi -työkalu ohjaa Liikkuva koulu -toimintaa suunnitelmalliseen kehittämiseen

Miten Liikkuvaksi kouluksi rekisteröitymisestä edetään eteenpäin? Liikkeelle lähtöä helpottamaan on kehitetty jo yli 600 koulun hyödyntämä Nykytilan arviointi -työkalu. Sähköinen, yhdeksän eri osa-aluetta kattava kysymyspatteristo antaa realistisen kuvan lähtötilanteesta ja selkeyttää alkuvaiheen kehittämiskohteiden valitsemista.

Nykytilan arviointi -työkalu palvelee erinomaisesti myös toiminnan kehittymisen jatkuvaa seurantaa. Tilanteen läpikäynti työkalun avulla lukuvuosittain antaa tietoa toimintakulttuurissa jo tapahtuneista muutoksista ja ohjaa seuraaviin valintoihin.

Noin kerran vuodessa Liikkuvan koulun nettisivulla julkaistaan koosteet kaikkien työkalua hyödyntäneiden koulujen saamista keskiarvoista, jolloin omia tuloksia on mahdollista verrata valtakunnalliseen tilanteeseen.

Myös kunnille työkalu tuottaa hyötyä Liikkuva koulu -toiminnan kuntasoisessa koordinoinnissa.

Nykytilan arviointi -työkalu löytyy verkkosivulta: www.liikkuvakoulu.fi/nykytila

Vastauksia Nykytilan arviointi -työkalun sisältämiin kysymyksiin suositellaan työstämään yhdessä keskustellen esimerkiksi Liikkuva koulu -tiimissä, opettajainkokouksessa tai pienryhmässä. Osaan kysymyksistä voi koota myös oppilaiden arviot.

Osa-alueiden otsikot ovat:
1. Toiminnan järjestäminen
2. Oppilaiden liikkumisen edistäminen
3. Henkilökunnan osallistuminen, osaaminen ja työhyvinvointi
4. Oppilaiden osallisuus
5. Koulun pihat, tilat ja ympäristö
6. Oppitunnit, opetuskäytännöt ja oppimisympäristöt
7. Koulumatkat
8. Kerhotoiminta
9. Yhteistyö oppilaiden liikkumisen edistämiseksi

Eri osa-alueiden alustavassa pohdinnassa voi hyödyntää pdf-lomaketta, mutta lopulliset arviointivastaukset tallennetaan aina sähköiselle lomakkeelle. Sähköisen lomakkeen palautuksen jälkeen lähettäjä saa välittömästi sähköpostitse yhteenvedon vastauksista sekä myöhemmin joka toinen kuukausi koottavan visuaalisen yhteenvedon.

Vähintään kerran vuodessa julkaistaan valtakunnalliset koosteet, joihin omia tuloksia on mahdollista verrata. Ks. viimeisimmät 6.6.2016 koosteet TÄSTÄ (sivun alalaidassa). Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 610 koulua 104 kunnasta; alakouluja 416, yläkouluja 67 ja yhtenäiskouluja 127.

Lue Kouvolan kaupungin kokemuksia lukuvuonna 2015-2016 käyttöön otetusta Liikkuvan koulun Nykytilan arviointi -työkalusta. Arvioinnista saatavia koosteita hyödynnettiin kouluilla ja kunnassa.”Nykytilan arvioinnin kuntakoosteen avulla ohjausryhmä on pystynyt nostamaan esille kehittämiskohteita”, toteaa Piia Kesonen Kouvolan kaupungin perusopetuksen palvelualueelta. Nykytilan kooste näyttää visuaalisesti, missä kohtaa koulujen toiminta kaipaa tukea.

Lue lisää aiheesta