Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä

Vuokatti-Ruka

Sotkamon Vuokattiin on rakentunut kansainvälisesti merkittävä pohjoismaisten hiihtolajien osaamiskeskus. Kansallispeli pesäpallon valtikka ja paras osaaminen on myös tiukasti Sotkamossa.

Olympiakomitea myönsi vuonna 2019 Vuokatti-Ruka olympiavalmennuskeskuksen aseman lumilajeissa, joista pohjoismaiset lajit keskittyvät Sotkamoon. Vajaa 300 kilometriä pohjoiseen Vuokatista sijaitseva Kuusamon Ruka toimii rinnelajien keskuksena. Lajiharjoittelussa hyödynnetään myös muita Pohjois-Suomen tuntureita ja lumettomalla kaudella Keski-Euroopan jäätikköolosuhteita. Taustaa urheilijoiden auttamiseen on Rukatunturin maisemissa jo pitkältä ajalta. Kajaanin urheilukampus -hankkeen myötä Kajaanin akatemiatoimintaa kehitetään edelleen osana Vuokatti-Ruka urheiluakatamiaa, ja yhteistyötä eri toimijoiden välillä tiivistetään.

Olympiavalmennuskeskushankkeen tavoitteena on rakentaa Vuokattiin ja Rukalle maailman johtava lumilajien valmennuskeskus ja kehittää suomalaista lumilajien valmennusosaamista ja kansainvälistä huippu-urheilumenestystä laajan yhteistyöverkoston voimin. Skilaakso näkyy jo vahvasti rinnelajien arkisessa toiminnassa ja yhteistyö lajiliittojen avulla kiihdyttää toimintaa entisestään.

Olympiavalmennuskeskuksen asiantuntijaresurssit ovat vahvasti mukana urheilijoiden arjessa. Asiantuntijatoiminta sisältää psyykkisen valmennuksen, urheilufysioterapian, urheiluravitsemuksen, fysiikkavalmennuksen, lääkäritoiminnan ja kaksoisuratoiminnan. Asiantuntijatoiminta on valmennusprosessin tukitoimi, jonka tavoitteena on menestystä ja tuloksen tekemistä tukeva toimintakulttuuri, jossa jokainen toimija toimii yhteisten tavoitteiden suunnassa.

Nämä olosuhteet luovat Suomen tulevaa urheilumenestystä. Sen takaa huippuosaamisen ympärille Kainuuseen rakennettu yläkoulusta ammattikorkeakoulu ja yliopisto-opetukseen asti ulottuva koulutuspolku, joka tarjoaa nuorille urheilijoille mahdollisuuden opiskella ammattiin ja kehittyä urheilijana huippuolosuhteissa.

Tutustu tarkemmin Vuokatti-Ruka urheiluakatemiaan.