Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
10.10.2016 | Seuratoiminta | Uutinen

Vuoden 2016 Ilo kasvaa liikkuen -varhaiskasvatusyksikkö on Ekholmintien päiväkoti Kouvolasta

Tunnustus tuntuu ihan mahtavalta! Paljon ollaan otettu pieniä askelia vuosien varrella, mutta kyllä on kannattanut, tämä on erityisesti asennemuutoksen työvoitto, iloitsee lastentarhanopettaja Sanna Rantoja-Hämäläinen.

Vuoden varhaiskasvatusyksikkö tunnustuksen avulla tuodaan esille sitä arvokasta työtä, jota Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmassa mukana olevat varhaiskasvatuksen yksiköt tekevät varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin kehittämiseksi sekä lasten liikkumisen lisäämiseksi. Vuoden 2016 kriteeristön pääteemana oli lapsen osallisuus.

Ekholmintien päiväkoti on ollut mukana Ilo kasvaa liikkuen -ohjelmatyössä vuonna 2013 käynnistyneestä kuntapilotoinnista alkaen. Samalla matkalla ollaan edelleen. Ehdottomasti suurimpana ohjelman mukanaan tuomana muutoksena Rantoja-Hämäläinen pitää henkilöstön asennemuutosta.

– Olemme muun muassa päivittäneet pihasääntöjä enemmän salliviksi ja poistaneet turhat kiellot. Samoin siirtymätilanteiden liikkumismahdollisuuksiin on kiinnitetty paljon huomiota ja panostettu lasten vapaassa käytössä oleviin liikuntavälineisiin. Niin sanotulla hiljaisella tunnilla annamme sellaisille lapsille mahdollisuuden liikkua, jotka eivät lyhyehkön lepäämisajan aikana ole nukahtaneet, listaa Rantoja-Hämäläinen esimerkkejä asennemuutoksesta.

Säännöllisesti metsäretkiä ja ”ihan vaan” kävelyä

Lasten osallisuus sekä ympäristö- ja luontokasvatus ovat päiväkodin toiminnan peruspilareita.
– Liikunnan ja liikkumisen näkökulmasta ajateltuna lasten osallisuutta ja lapsilähtöisyyttä on helppo toteuttaa ja luontopainotteisuus ja Ilo kasvaa liikkuen -ohjelma sopivat täydellisesti yhteen.
Lasten mielestä retkipäivät tuntuvat olevan parhaimpia hetkiä päiväkodin arjessa. Olemme sitoutuneet siihen, että yksikkömme jokaisen ryhmän viikko-ohjelmaan kuuluvat säännölliset metsäretket. Toisinaan järjestetään jopa äänestys, mikä lähiympäristön kohde valitaan.

– Haluamme myös opettaa lapsia nauttimaan ”ihan vaan” kävelystä ja viedä tavanomaisen liikkumisen viestiä eri tavoin myös koteihin. Kodeissa kiertää Kouvolan kaupungin ideoima Vauhtiveska, joka sisältää helppoja vinkkikortteja arkisiin yhdessä tekemisiin. Toteutamme myös toiminnallisia vanhempainiltoja, joihin myös lapset voivat osallistua.

Tunnustuksen saamiseen johtaneesta toimintakulttuurin muutoksesta Rantoja-Hämäläinen ojentaa isot kiitokset esimiehelleen.
– Päiväkodinjohtaja Reija Vallentinin tuki liikkumiseen panostamiseen on jatkuvaa. Esimerkiksi viime keväänä saimme käyttää kolme henkilöstön iltapalaveria liikunta-asioiden käsittelyyn. Pohdimme yksikkömme kehittämistä edelleen ja sitouduimme lisäämään entisestään sekä metsäretkeilyn että ohjatun ulkoliikunnan määrää, monipuolistamaan ”hiljaisen tunnin” liikkumismahdollisuuksia ja miettimään vielä enemmän, miten saisimme lisättyä toiminnallisuutta lasten odottelutilanteisiin.

Eikä kehittämiskohteista unohdeta aikuisiakaan.
– Liikuntaa kertyy kelpo määrä lastenkin kanssa, mutta lisäksi olemme panostaneet henkilökunnan taukojumppaan hankkimalla keppejä ja keppijumppaohjeet.

Kuva: Sanna Rantoja-Hämäläinen ja Tarja Hairo Ekholmintien päiväkodista sekä heidän keskellään Päivi Virtanen Kouvolan kaupungin varhaiskasvatuksen edustajana

Lue lisää aiheesta