Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
26.10.2016 | Huippu-urheilu

Olympiameloja Torsten Liljeberg 100 vuotta!

Suomen melontajoukkueeseen Helsingin olympiakisoissa vuonna 1952 kuulunut Torsten Liljeberg täyttää tänään 100 vuotta.

Satavuotiaiden olympiaurheilijoittemme kerhossa on hänen lisäkseen vain yksi jäsen: Lontoossa 1948 estejuoksuun osallistunut Aarne Kainlauri, joka ylitti rajapyykin vuonna 2015.

Torsten ”Nappus” Liljeberg syntyi 26.10.1916 Helsingin Lauttasaaressa, jossa hän asuu edelleen. Hän liittyi paikalliseen melontaseuraan Drumsö Paddlarklubbiin (DPK) 1930-luvulla. Liljeberg pääsi aloittamaan kilpamelontauransa tosissaan vasta 30-vuotiaana sotien jälkeen. Hän saavutti yhteensä 15 Suomen mestaruutta eri kajakkiluokissa. Arvokisauran paras saavutus oli viides sija kajakkinelosissa Kööpenhaminan MM-kisoissa vuonna 1950.

Vuoden 1952 olympiamelonnat järjestettiin Helsingin Taivallahdella, aivan Liljebergin kotivesillä. Suomen joukkueeseen nimettiin kolme kajakkikaksikkoa, näiden joukossa DPK:n Torsten Liljeberg-Kurt Fagerström. Edustuspaikkoja oli kuitenkin vain yksi ja Suomen taso maailman kovinta: starttipaikan saaneet Kurt Wires ja Yrjö Hietanen voittivat olympiakullan sekä 1000 että 10 000 metrillä.

Kilpauransa vuonna 1954 lopettanut Liljeberg toimi yli 45 vuoden ajan Helsingin Puhelinyhdistyksen tarkastajana. Melonnan parissa hän toimi pitkään vielä valmentajana ja seuransa sihteerinä. Vuonna 1968 Liljeberg valmensi Suomen kajakkinelosta, joka sijoittui Mexicon olympiakisoissa viidenneksi.

(Kuva: Urheilumuseon kuvapalvelu. Olympiajoukkueen melojia Helsingin Santahaminassa juuri kisojen alla. Torsten Liljeberg etummaisessa kajakissa ilman paitaa. Tulevat kultamitalistit Kurt Wires ja Yrjö Hietanen toisessa kajakissa oikealta.)