Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.11.2016 | Seuratoiminta | Uutinen

Action aktivoi Vaasassa: Liikuntapalvelut haluaa hoitaa omaa osuuttaan koululaisten liikuttamisessa

Yhteensä 27 Action-liikuntakerhoa kymmenellä eri koululla, kokeilemiseen kannustavia Action-lajikouluja ja lisäksi 33 viikkotuntia ohjattua välituntitoimintaa ja liikunnallisia tempauksia 13:lla eri koululla, laskeskelee Vaasan kaupungin liikuntakoordinaattori Jaakko Saarinen syyslukukauden Action-toiminnan saldoa.

Yli kymmenen vuotta sitten käynnistynyttä Action Power -toimintaa toteutetaan suunnitelmallisesti liikuntapalveluiden ja suomen- ja ruotsinkielisen perusopetuksen yhteistyönä. Yhteistyötahoja ovat myös terveyden edistämisen yksikkö, kouluterveydenhuolto ja paikalliset urheiluseurat. Lisäksi pienimuotoisempaa yhteistyötä tehdään Kulttuurikeskuksen, taiteen perusopetuksen TaiKon, Vaasanseudun Urheiluhallien ja muutamien liikuntapalveluja tuottavien yritysten kanssa.

Ympärivuotinen Action-toiminta linkittyy luontevasti myös Liikkuva koulu -ohjelmaan, jossa kaikki Vaasan perusopetuksen koulut ovat mukana. Sekä Action-toiminnan että Liikkuva koulu -ohjelman koordinointi hoidetaan Liikuntapalveluiden toimesta.

– Ajatuksena on, että vastuu fyysisesti aktiivisempien koulupäivien toteuttamisesta ei ole vain kouluilla vaan Liikuntapalvelut hoitaa asiassa näin omaa osuuttaan, kertoo Saarinen.

Yhteistyö koulujen kanssa on sujuvaa ja niin liikuntapalvelujen liikunnanohjaajat kuin eri yhteistyökumppaneiden edustajat ovat kouluilla suosittuja henkilöitä. Mm. Isolahden koululla liike taatusti on lisääntynyt Vaasan Palloseuran VPS-välkillä, Tanssikoulu Kipinän vetämillä tanssivälkillä ja TaiKonin sirkusvälkillä. Eri kouluilla erilaista kouluarkea mukavasti piristävää urheiluseurayhteistyötä on syksyn aikana tehty Vaasan Golfin, Vaasan Sport Junioreitten ja Tanssiurheiluseura Rollingin kanssa. Muun muassa syys-lokakuussa vierailut golfkentälle olivat Saarisen mukaan todella mieleisiä.

Action-liikuntakerhot ja -lajikoulut = hauskaa, helppoa ja edullista

Liikuntapalveluiden järjestämiin matalan kynnyksen Action-liikuntakerhoihin osallistuu vuosittain noin 500 1.-6.-luokkalaista, mukaan pyritään kannustamaan erityisesti terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia. Maksuttomat kerhot järjestetään aamuisin ennen koulupäivän alkua tai heti koulupäivän päätyttyä. Järjestelyn mahdollistaa hyvä yhteistyö koulun aamu- ja iltapäivätoiminnasta vastaavien kanssa.

Parhaillaan pyörivien 27 erilaisen Action-liikuntakerhon ohjelmat kuulostavat hengästyttävän hauskoilta; pallopelejä, parkouria ja voimistelua, syysretkiä, temppuilua, tanssia ja musiikkileikkejä, perinneleikkejä, suosikkileikkejä, seikkailua, mailapelejä, ulkoliikuntaa, hauskoja hippaleikkejä ja ennen joulua on tietysti joulu-action!

Arki-iltaisin tai viikonloppuisin järjestettävät Action-lajikoulut tarjoavat koululaisille mahdollisuuden kokeilla erilaisia lajeja helposti ja edullisesti. Valittavissa on joko viiden kerran tai koko lukukauden kestäviä lajikouluja. Viiden kerran lajikoulu maksaa perheille 10 euroa ja 15 kertaa 30 euroa. Kaupunki tukee lajikouluja järjestäviä urheiluseuroja ohjaajapalkkioissa ja/tai liikuntatilojen vuokrissa. Tutustumislajeja ovat kuluneella syyskaudella olleet mm. judo, paini, taitoluistelu, jääkiekko, tanssi, ju-jutsu, potkunyrkkeily, tennis, cheerleading, ultimate, yleisurheilu ja jääkiekko.

Mitä yhteistä on pallolla puussa, palohälytyksellä ja paperilennokeilla?

Vastaus on: Action-liikuntaleiri! Vaasan koululaisia ei unohdeta koulujen loma-aikoinakaan, silloin tarjotaan liikuntaleirejä. Syysloman leirit osoittivat jälleen, kuinka hienoja elämyksiä liikuntapalveluiden, koulun, seurojen ja muiden toimijoiden yhteistyöllä syntyy. Länsimetsän leirin ohjelmassa sattui ja tapahtui kaikenlaista, lue enemmän Länsimetsän koulun blogista (25. lokakuuta 2016) >

Lue lisää aiheesta