Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
08.11.2016 | Olympiakomitea

Hankkeesta vetoapua, kun core on kysymysmerkki ja yksin ei tule lähdettyä

Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrisessa säätiössä työhyvinvointia kehitetään systemaattisesti. Reilu vuosi sitten toteutetun psyykkisen työkyvyn ylläpitämiseen keskittyneen hankkeen jälkeen käynnistettiin tänä vuonna fyysistä hyvinvointia korostava hanke.
– Uskon vahvasti siihen, minkä tutkimuksetkin osoittavat: mitä paremmassa kunnossa olet fyysisesti, sitä paremmin voit myös psyykkisesti, toteaa henkilöstöpäällikkö Anu Toikka.

Keskustelupainotteisessa mielenterveystyössä työntekijän oma fyysinen kunto jää valitettavan helposti sivurooliin. Toive huomion kiinnittämisestä myös siihen nousi henkilöstöstä työhyvinvointifoorumin kokouksessa, Toikka kertoo.

– Alkuajatuksena oli kehittää edes jonkinlaista lisäpontta henkilöstöliikuntaan, mutta kun yhteistyökumppaniksi saatiin Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu (PHLU), aiheen ympärille syntyi Terveenä paremmin (TePa) -hanke. Työterveyshuolto on osallistunut suunnitteluun alusta alkaen, samoin työsuojelutoimikunta, joka vastaa riskien hallinnasta, työhyvinvoinnista ja psykofyysisestä jaksamisesta työsuojelun näkökulmasta. Rahallisesti hanketta tukee Elo.

Hankkeen tavoitteena on jäntevöittää koko henkilöstön fyysistä työhyvinvointia ja siten tukea työssä jaksamista ja vaikuttaa sairaspoissaoloihin ennakoivasti. Terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia ja/tai elämäntaparemontista hyötyviä tuetaan heitä varten suunnatulla ryhmätoiminnalla, johon osallistujat on poimittu työterveyshuollon avulla ja osa kuntotestaustulosten perusteella, lisäksi kaikki yli 55-vuotiaat työntekijät olivat ryhmään tervetulleita.

Henkilöstön herättelyä ja testausta keväällä – hankestartti syksyllä

Säätiössä vakituisessa työsuhteessa työskenteleviä on noin 100 ja lisäksi lukuisia sijaisia. Kevään aikana henkilöstöä heräteltiin liikkumiseen järjestämällä mm. Suomi-kävelykilpailu ja aktiiviviikko, jonka aikana oli mahdollisuus kokeilla kaikkiaan kuutta eri liikuntalajia. PHLU puolestaan teki lähtötilanteen avuksi Työpaikan liikuntaohjelman kartoituksen, jossa käytiin läpi niin henkilöstön liikuntatottumuksia kuin tiloja ja välineitä sekä järjesti huhti-toukokuussa kaikille kiinnostuneille avoimet kaksipäiväiset kuntotestaukset.

Syyskuun alussa toteutettiin TePan startti-iltapäivä, jolloin yhteistä innoitusta liikkumisen lisäämiseen haettiin muun muassa Siiri Rantasen patsaan juurelta. Syyskuussa käynnistyivät myös 17-henkisen kohderyhmän ohjatut liikuntatunnit. Maanantaisin klo 15.30 – 16.15 järjestettävät tunnit sisältyvät työaikaan, mikäli ne ajoittuvat vuorotyön tuntisuunnittelun sisälle. Tuntien suunnittelusta ja ohjaamisesta vastaa PHLU yhteistyössä alueen oppilaitosten kanssa.

– Miltei joka viikko kokeillaan jotakin erilaista vesiliikunnasta kamppailulajeihin. Tavoitteena on löytää niin mielekkäitä liikkumistapoja, että ne jatkuisivat myös hankkeen jälkeen. Toivotaan, että tuttu ryhmä houkuttelee ja tarvittaessa hellästi vähän painostaakin kokeilemaan uusia tapoja liikkua.

Ennen ryhmän alkua Toikka kertoo kuulleensa kaikenlaisia syitä liikkumattomuuteen; ”mä oon vaan tämmönen”, ”en minä mitään kahvakuulailua osaa”, ”ei tule yksin lähdettyä” jne.
– Hämmennystä aiheuttaa usein myös liikkumisen kirjon kasvaminen. Mitä ihmettä mahtaa tarkoittaa liikuntakeskuksen core tai spinningtunti?

Sanojen sisältöä ja kehoa avaavat ryhmäliikuntatunnit jatkuvat kevääseen. Niiden lisäksi kerran kuukaudessa on elämäntapavalmennusta, jonka sisältöinä on mm. luentoja ravitsemuksesta, unesta ja palautumisesta. Ravitsemuksen osuudesta vastaa säätiön oma työntekijä, joka on kouluttautunut ravintoneuvontaan.

Toikka on tyytyväinen hankkeen monipuolisuuteen.
– Tuskinpa näin kokonaisvaltaista hanketta olisi ilman PHLU:a syntynyt. Koen, että olemme pystyneet ilmaisemaan omia tarpeitamme ja he ovat tulleet hyvin niiden työstämiseen kanssatoimijoiksi mukaan. Tulevana vuonna on tarkoitus järjestää koko henkilöstön yhteisiä liikuntahetkiä heiltä tulevien toiveiden mukaan.

Talven kuluessa nähdään, miten liikkumisen lisääminen vaikuttaa työhyvinvointiin.
– Työntekijämme työskentelevät mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden parissa, joten oletettavaa on, että omakohtaiset positiiviset kokemukset fyysisestä aktiivisuudesta välittyvät myös eteenpäin.

Kuva TePa-hankkeen startti-iltapäivästä 8.9.2016 Siiri Rantasen patsaan juurelta.