Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
24.11.2016 | Huippu-urheilu

Kolmen mitalin Mira!

Olympiapronssimitalisti Mira Potkonen teki suomalaista urheiluhistoriaa saavuttamalla EM- , MM- ja Olympiamitalin samana vuonna.

Tampereen Voimailuseuraa edustava, Maarit Teurosen valmentama nyrkkeilijä saavutti hopeaa juuri päättyneissä EM-kilpailuissa Bulgariassa. Potkonen ylsi Sofian EM-areenalla ensimmäisen kerran urallaan arvoturnauksen finaaliin.

Rion Olympialaisissa Suomen ainoa mitalin tuonut Potkonen raivasi tieltään mm. naisnyrkkeilyn maailman ykkösnaisen Katie Taylorin ja voitti lopulta pronssia. Rion jälkeen loistavaan vireeseen äitynyt Potkonen otteli yhdeksän tappiotonta ottelua ennen EM-finaalia. Aiemmin keväällä Potkonen saalisti pronssimitalin Kazakstanissa pidetyissä MM-kilpailuissa, ja kuluvaan vuoteen mahtui myös Pohjoismaiden mestaruus Göteborgissa.

Ennen Potkosta yhden kalenterivuoden aikana lähimmäksi triplaa päässyt suomalaisurheilija on taitoluistelija Laura Lepistö, joka sijoittui kuudenneksi Vancouverin talviolympialaisissa 2010 ja voitti samana vuonna MM-pronssia ja EM-hopeaa.

Arvokilpailuohjelma antaa vain harvassa lajissa mahdollisuuden voittaa EM-, MM- ja Olympiatason mitalin samana vuonna. Kahden arvomitalin saalistukselle avautuu mahdollisuuksia useammin, ja tähän ovat yltäneet useat suomalaisurheilijat. Tuoreimpia näistä ovat mm. purjelautailija Tuuli Petäjä-Sirén (olympiahopeaa ja EM-pronssia 2012), purjehduksen match racing –kolmikko Silja Lehtinen – Silja Kanerva – Mikaela Wulff (MM-kultaa ja olympiapronssia 2012), soutukaksikko Sanna Stén – Minna Nieminen (MM- ja EM-hopeaa 2007), suunnistaja Jani Lakanen (MM- ja EM-kultaa 2006) ja purjehtija Sari Multala (MM- ja EM-hopeaa 2003). Suunnistaja Minna Kauppi on yltänyt kyseiseen temppuun MM- ja EM-kilpailuissa peräti neljästi vuosina 2006, 2008, 2010 ja 2012 ja uimari Hanna-Maria Seppälä kolmesti vuosina 2003, 2006 ja 2008. Jutta Menestrina otti vesihiihdon hypyissä vuonna 2015 EM- ja MM-hopeaa. Lisäksi 2000-luvulla joukko suomalaisia miesjääkiekkoilijoita on yltänyt Olympia- ja MM-mitalille vuosina 2006 ja 2014.