Jaa artikkeli Facebookissa Jaa artikkeli Twitterissä Jaa artikkeli LinkedInissä
02.01.2017 | Seuratoiminta | Artikkeli

”Seuroista saa enemmän tukea ja resursseja kuin olen osannut ajatella”

Nyt tuntuu, että toimiva yhteistyön malli on Salossa syntymässä! Koulujen ovet ovat Liikkuva koulu -ohjelman ja uuden OPSin myötä auki toimintakulttuurin muutokselle ja seuroista saa enemmän tukea ja resursseja kuin olen osannut aiemmin ajatella. On hienoa olla tällaista tekemisen meininkiä mahdollistamassa, kiittelee iltapäivätoiminnan koordinaattori Mervi Niemi Salon kaupungin Lasten ja nuorten palveluista.

Salolaisissa urheiluseuroissa vallitsee Niemen mukaan vahva yhteinen tahto liikunnan edistämiseen yhteistyössä koulujen kanssa.

Vasta viime keväänä perustettu Salon seuraparlamentti otti onnistuneesti roolinsa seurojen yhteisenä äänitorvena ja verkostoitumisen vahvistajana, kun 27.8. järjestettiin ensimmäinen Liikunnan Superlauantai urheiluseurojen, Salon kaupungin liikuntapalveluiden, Salon Liikkuva koulu -ohjelman ja Lounais-Suomen Liikunnan ja Urheilun yhteisenä projektina. Seuraparlamentti kantoi merkittävän osan tapahtuman suunnittelu- ja koordinointivastuusta yhdessä liikuntapalveluiden ja perusopetuksen kanssa.

Salon Urheilupuiston ympäristössä järjestettyyn lasten ja nuorten tapahtumaan osallistui 600-700 kävijää. Lapset ja nuoret vanhempineen pääsivät kokeilemaan eri liikuntalajeja kaikkiaan 12 toimintapisteellä. Lajeina olivat jalkapallo, taitoluistelu, jääkiekko, uinti, uimahyppy, sukellus, salibandy, suunnistus, tennis, tanssi, koripallo, golf, futisgolf, lentopallo, keilaus, vesipallo, uppopallo, yleisurheilu, snorkkeli- ja vapaasukellus.

– Kaikki järjestäjien taholta etukäteen tehdyt arviot tapahtuman menestyksestä menivät iloisesti alakanttiin. Seurojen edustajat ihmettelivät viisituntisen mukavan mylläkän jälkeen, että meno oli niin vauhdikasta, että ei ehtinyt edes pissalla tai kahvilla käydä, naureskelee Niemi.

Keväällä seuraparlamentti, syksyllä Superlauantai ja jatkoa seuraa

Pakko palata tovi taaksepäin. Mistä tällainen yhteinen tekemisen meininki on saanut alkunsa?

– Keväällä liikuntapalvelut kutsui kaikki 119 salolaista urheiluseuraa seuraparlamentin perustamista pohjustavaan keskustelutilaisuuteen. Paikalle saapui 70 seurasta 90 henkilöä. Osallistuin tilaisuuteen kertoakseni Salossa syksystä 2014 vaiheittain käynnistyneestä Liikkuva koulu -ohjelmasta, jossa tänä syksynä ovat mukana kaikki 28 perusopetuksen koulua ja miltei 5500 oppilasta.

Toin esiin koulujen kasvavan kiinnostuksen seurayhteistyöhön niin koulupäivän sisällä kuin kerhotoiminnan muodossa koulupäivän jälkeen. Hyvää yhteistyötä yksittäisten koulujen ja urheiluseurojen välillä on toki ollut aiemminkin, mutta nyt odotuksia on selvästi enemmän, tarkentaa Niemi.

Tilaisuudessa käynnistettiin pohdinta, miten kiinnostukseen vastattaisiin ja miten laajaa liikuntalajien kirjoa esiteltäisiin yhdessä. Yhteiseksi alkuvaiheen foorumiksi valittiin Liikunnan Superlauantain järjestäminen.

– Sovittiin, että tapahtuma järjestetään liikunnan edistämisen näkökulmasta. Seuratoimijat eivät esimerkiksi pukeutuneet omiin seura-asuihin, vaan kaikille tapahtumassa mukana olleille liikunnan edustajille valittiin yhteiseksi tunnusväriksi vihreä. Näin viestittiin, että tapahtuma ei ollut seuroille kilpailutilanne uusien harrastajien hankkimiseksi.

Tahdolla ja teippitekniikalla

Niemi kertoo seuraparlamentin puheenjohtajan Vesa Valkosen olleen alusta alkaen iso innostaja yhteisen tahtotilan rakentamisessa.
– Kevään aikana Superlauantain suunnittelupalaverit järjestettiin osallistujaystävällisesti heti seuraparlamentin kokousten jälkeen ja tietoa siirrettiin vaivattomasti myös WhatsApp-viestiketjuissa. Koska budjetti oli miltei olematon, tahtotilaa toteutettiin käytännössä vähän sellaisella teippitaktiikalla… Jos ja kun kaikkia kakkuun tarvittavia aineita ei ollut, reseptiä sovellettiin sopivasti.

Soveltamalla syntyi supertapahtuma. Entä yhteistyön seuraava steppi?

– Syksyn aikana on tarkoitus käynnistää seurojen seuraava yhteishanke Liikkuvien koulujen kanssa. Suunnitteilla on muun muassa pilotointi, jossa liikuntakerhotoiminnan järjestäminen ja/tai liikuntatunneilla toteutettavat lajivierailut jaetaan 3-4 seuran kesken. Näin varmistetaan, että koulu saa palvelua kattavasti koko kouluvuoden ajan, mutta yhden seuran panostus pysyy kohtuullisena. Jatkuvuus on innostavassa toiminnassa selvästi iso yhteinen intressi.

PS. Salossa Liikunnan Superlauantai jatkuu syyskuussa Liikkumisen unelmakuukautena, jonka toteutuksessa jokaisella koululla on vapaat kädet. LIIKKUVA KOULU SALO -facebook-sivu postaa joka päivälle liikunnallisen vinkin > käy nappaamassa vinkit talteen!

www.liikkuvakoulu.fi

Lue lisää aiheesta